Meduze: Morska pluća plivaju Jadranom punim plućima...

Peckaju, ali ne puno: Meduza Morska pluća može narasti do 60 centimetara i težiti 10 kilograma. Živi u Mediteranu, Atlantskom oceanu i Crnome moru
Vidi originalni članak

Čitateljica se šokirala kad je u Viškom akvatoriju ugledala golemu meduzu. Nije znala o čemu je riječ, pa se javila nama.

- Najvjerojatnije je riječ o meduzi zvanoj Morska pluća. Uglavnom se drži otvorenog mora pa samim time nije opasna za ljude, ali u slučaju kontakta može izazvati blaži osip na koži - rekao je Alen Soldo, profesor sa Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu. Rasprostranjena je u cijelom Atlantskom oceanu, u Mediteranu te Crnome moru.

- Inače je prilično velika meduza jer može narasti do 60 centimetara u promjeru i pri tome težiti deset kilograma. Kao i kod svih velikih meduza, ispod njezina klobuka utočište nalaze različite ribe, najčešće šnjura - rekao je. Hrani se zooplanktonom, a njome se najviše hrane morske kornjače. Osnovna joj je bijela boja s plavičastim odsjajem koji je izražen na rubu klobuka.

Idi na 24sata
Komentari (20)
 • Demetra

  Čitateljica nije nikada vidjela meduzu, pa se javila VAMA za 100 kuna? Susramlje 😂

  18. 8. 2018,   14:32
 • tejmatebra

  upo jednom u meduze i ne želim to više nikad doživit. pa rađe da me morski pas vitla nego u ovu gomilu prozirnog elektriciteta upast opet

  18. 8. 2018,   15:47
 • alija98

  Jutros vidio glavoca u moru jos sam u soku.

  18. 8. 2018,   15:47
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.