To je to što me zanima!

Meduze: Morska pluća plivaju Jadranom punim plućima...

Peckaju, ali ne puno: Meduza Morska pluća može narasti do 60 centimetara i težiti 10 kilograma. Živi u Mediteranu, Atlantskom oceanu i Crnome moru
Vidi originalni članak

Čitateljica se šokirala kad je u Viškom akvatoriju ugledala golemu meduzu. Nije znala o čemu je riječ, pa se javila nama.

- Najvjerojatnije je riječ o meduzi zvanoj Morska pluća. Uglavnom se drži otvorenog mora pa samim time nije opasna za ljude, ali u slučaju kontakta može izazvati blaži osip na koži - rekao je Alen Soldo, profesor sa Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu. Rasprostranjena je u cijelom Atlantskom oceanu, u Mediteranu te Crnome moru.

- Inače je prilično velika meduza jer može narasti do 60 centimetara u promjeru i pri tome težiti deset kilograma. Kao i kod svih velikih meduza, ispod njezina klobuka utočište nalaze različite ribe, najčešće šnjura - rekao je. Hrani se zooplanktonom, a njome se najviše hrane morske kornjače. Osnovna joj je bijela boja s plavičastim odsjajem koji je izražen na rubu klobuka.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • domoljub029 26.08.2018.

    Ja sam vidio nekoliko trpova danas, skoro infarkt doživio a da ne kažem da sam dobio i proljev od straha,srečom u more i sve je postalo smeđe oko mene.

  • 18.08.2018.

    ne volim ih vidjet u moru dok plivam

  • Ork24 18.08.2018.

    Ne drzi se otvorenog mora već vise godina. Bilo ih je prosle godine (i ranijih) pun tršćanski zaljev uz samu obalu u sirini od 5-6 m . Odvratno za vidjet.

Komentiraj...
Vidi sve komentare