To je to što me zanima!

Prvi spašeni ris u Hrvatskoj je proslavio rođendan u divljini...

Martina su još kao mladunče pronašli lani u srpnju u Vinodolu. Bio je neuhranjen, težio je nešto manje od dva kilograma. Pretpostavlja se da nije imao više od dva mjeseca
Vidi originalni članak

Riječ je o povijesnom uspjehu! Ovo je prvi slučaj spašavanja risa u Hrvatskoj. Martin se odlično snalazi, ima GPS ogrlicu, pa ga pratimo i ne prilazi naseljima, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Ris Martin uspješno se oporavio i prilagodio životu u prirodi. Uopće mu nije problem sam pronalaziti hranu. Martina su još kao mladunče pronašli lani u srpnju u Vinodolu. Bio je neuhranjen, težio je nešto manje od dva kilograma. Pretpostavlja se da nije imao više od dva mjeseca.

U spašavanje su se uključili djelatnici Javne ustanove Priroda uz pomoć Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i Interventnog tima za vuka i risa Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Martina su prevezli u Zoološki vrt u Zagrebu, gdje su mu pružili svu potrebna skrb. Odlučili su da će ga vratiti u prirodu kad se oporavi. Ipak, morali su ga staviti u izolaciju jer ga nisu htjeli navikavati na ljude.

U listopadu su ga prebacili u Nacionalni park Risnjak, a u siječnju su ga pustili u prirodu i prate ga putem GPS-a. Svoj prvi rođendan proslavio je u divljini. Risovi su zakonom zaštićena vrsta, a u Hrvatskoj ih trenutačno živi između 40 i 60 jedinki. Baš zato je svaka pronađena jedinka važna i svakoj posvećuju veliku pozornost.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 20.05.2018.

    Krasan mačić 😊

  • 19.05.2018.

    slatki mali ris

  • 17.05.2018.

    Predivna mala zvijer

Komentiraj...
Vidi sve komentare