Ana za 24sata: Zbog Zagreba cure se osjećaju glamurozno...

Ana Jelušić uz Niku Fleiss piše kolumnu za 24sata. Sljemenska utrka sve je bliže, a Ana nam je otkrila što skijašice misle o Zagrebu, Snježnoj kraljici, Hrvatskoj...
Vidi originalni članak

Svatko tko dolazi na Sljeme, ima nešto što njemu čini tu utrku posebnom. Često su to sitnice koje su samo njima jasne, neki trenutak na utrci ili osjećaj koji im se javlja na stazi... Činjenica je da se svi koji su imali priliku nastupiti na Sljemenu rado vraćaju. Da tome nije tako, ne bi u samo osam izdanja Snježna kraljica postala jedna od klasičnih utrka na Touru i ne bi se o njoj toliko pričalo.

Prvo što čujemo od skijašica kad s njima razgovaramo o Sljemenu je, naravno, atmosfera, staza i sama utrka. Ali s onima s kojima komunikacija prelazi službenu razinu ima tu još svašta što Sljeme čini posebnim.

Iako većina misli drugačije, život skijašica i nije neki glamur. Osim onih prvih nekoliko (a tu mislim na Lindsey Vonn i Mariju Hoefl-Riesch), koje posljednjih sezona putuju privatnim avionom po Europi, skijaški život se sastoji od bezbrojnih putovanja po europskim skijaškim zabitima. Ponekad se negdje i leti, ali i odande imaš nekoliko sati autom do krajnje destinacije. Doći na utrku u grad u kojem je aerodrom na 20 minuta od hotela, a hotel je takav da znaš da će biti tople vode i za večeru imaš više od dvije vrste ponuđenog jela već je korak naprijed. Kad još taj hotel dijeliš s cijelim Svjetskim kupom, imaš prilike malo se družiti s ostalima, a ako je lijep dan, prije tekme i prošetati do neke terase i popiti čaj uz pogled na gradsku gužvu - e, to je onda još jedan plus.

 Dosta cura ne stigne kući za blagdane, pa u Zagrebu zavire u trgovine i kući ponesu pokoju sitnicu. Velike robne marke se danas mogu svuda naći, pa cure rado pitaju za savjet gdje naći pokoji unikatni komad odjeće ili nakita nekog našeg mladog dizajnera. A nađe se neka sitnica, neki ukras za kuću, možda nisu tamo često, ali svi volimo da nam bude lijepo i znam da ih puno voli imati nešto što podsjeća na mjesta na kojima su bile. A Zagreb je i dalje za njih prilično egzotičan. A što reći o najdojmljivijem trenutku kad prije utrke karavana krene iz hotela Westin uz policijsku pratnju i svi semafori na relaciji Westin - Sljeme požute, a grad kao da stane na nekoliko minuta odati počast velikom sportskom događaju i njegovim sudionicima. Nitko neće zaboraviti spomenuti fascinaciju tim zastojem u milijunskom gradu, samo zbog njih. One dvije minute na stazi su samo mali dio cjelokupnog truda koji skijašice svaki dan ulažu da bi bile najbolje na svijetu u tome što rade. Kad vide da su u gradu i pred publikom koja to zna cijeniti, to je ono zbog čega mu se tako rado vraćaju.

Idi na 24sata
Komentari (11)
 • Nakitu Minayashi ex Hakan

  Što mene briga što skijašice misle o Snježnoj kraljici, o Zagrebu i o Hrvatskoj? Mene je briga što građani Zagreba i Hrvatske misle tome!

  2. 1. 2012,   12:34
 • mikota973

  mislim da je bolje za jednu ne tako hoh skijašicu ostaviti se pisanja kolumni jer to nisu zadačnice u školi....pogotovo činjenica kako je to velika stvar da zbog njih mora stati promet u gradu da bi one prošle....država smo se ...

  2. 1. 2012,   17:34
 • braceseke

  ali Hrvatska ima ženske skijašice

  2. 1. 2012,   17:33
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.