Čini se da je Plenki presjekao: Ništa od izbora, idemo dalje...

I HDZ i SDP misle da je s državom sve u redu - treba samo promijeniti koju poreznu stopu i koji propis i sve će biti OK. A neće jer je ovdje sve, kako bi rekao Slamnig, postavljeno “relativno naopako”
Vidi originalni članak

Nema razloga za izvanredne parlamentarne izbore dok god postoji većina od 76 ili više ruku, rekao je u utorak Gordan Jandroković, a to onda znači da tako misli i Andrej Plenković. Nakon pažljivog odvagivanja svih razloga “za” i “protiv” prijevremenih izbora, vrh HDZ-a odlučio je - čini se - zadržati status quo.

To nije najgore rješenje u ovoj situaciji. Novi izbori sigurno bi iznjedrili istog pobjednika kao i prošli put. To bi bio HDZ, no HDZ bez HNS-a, HDZ koji ne bi mogao treći put ući u koaliciju s Mostom, sa Živim zidom još manje, pa bi na raspolaganju imali samo dvije opcije - manjinsku vladu, slabiju od ove koju danas imamo - ili veliku koaliciju, koja bi cementirala propadanje Hrvatske u idućem četverogodišnjemu mandatu.

Ni HDZ ni SDP nemaju, naime, agendu ozbiljnog zaokreta. To su stranke koje misle da je s državom sve u redu - treba samo promijeniti pokoju poreznu stopu i pokoji propis i sve će biti OK. A neće jer je ovdje sve, kako bi rekao pjesnik Slamnig, postavljeno “relativno naopako”. Ostane li Plenković kod ove odluke, dat će vremena formiranju i konsolidaciji ozbiljne oporbe. Ne mora eventualna nova treća opcija dobiti izbore, bilo bi dovoljno da s 15 ili 20 mandata prisili pobjednika izbora na provođenje nekoliko ključnih reformi. U izbornom zakonodavstvu, u strukturi lokalne samouprave, u pravosuđu, u digitalizaciji, u izboru stručnih kadrova, u javnim natječajima, u stečajnom zakonu, u ovrhama... Državu treba učiniti jeftinijom, efikasnijom, poštenijom, transparentnijom. No zamisliva je - iako teško - i pobjeda “trećeg puta”; u Sloveniji su Ceraru za pobjedu trebala samo tri mjeseca.

Fer je, pošteno je, da ova vlada dovede do kraja procese u Agrokoru, Uljaniku, Petrokemiji, Imunološkom, 3. maju i sličnim tvrtkama. Oni su ih i doveli u ovo stanje. A boljih majstora na političkom tržištu trenutačno i nema. Uspiju li, naplatit će to. Ne uspiju li, platit će.

Idi na 24sata
Komentari (77)
 • Invictus_Zagreb

  HDZ - smrt hrvatske

  12. 9. 2018,   16:39
 • AngelaMu

  oporbi bolje da ne zaziva izbore jer će proć kao bosi po trnju

  13. 9. 2018,   11:14
 • petra898

  Slažem se, svejedno u ovoj drzavi trenutno nitko nije voljan napraviti velike rezove, a treba ih u svim segmentima. Najbolje da ovako sigurno idemo prema dnu, ali put nece dugo trajati, tu smo na samo par metara.

  12. 9. 2018,   16:48
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.