To je to što me zanima!

Gdje je sad Ramljak, da uđe u pregrijani reaktor Uljanika?

Na truplu starog Agrokora moglo se, kako smo vidjeli, oglodati puno mesa, zamračeni su silni milijuni, ali na Uljaniku toga nema. Zato Plenković niti nudi nekog novog Antu Ramljaka niti će ga naći
Vidi originalni članak

“Pregrijani reaktor Agrokora” bio je - u usporedbi s Uljanikom - nalik na komoru za duboko zamrzavanje. U Todorićevu sustavu većina je poduzeća bila zdrava.

Osim Konzuma i Mercatora, proizvodnja i poljoprivreda vrlo su perspektivne. Ledo, Jamnica, Zvijezda, Kiseljak, Dijamant i druge tvrtke sigurno neće propasti. S Uljanikom stvari stoje drukčije. Čini se da taj škver stoji lošije od Konzuma, najlošijeg Agrokorova poduzeća. Proizvodnja je, u odnosu na broj radnika, višestruko manja, proizvod je skup, dugovi veliki, državni limiti nesavladivi, reputacija loša, a nedostatak novca za nastavak proizvodnje - čak i ako plaće sjednu - teško rješiv.

Na truplu starog Agrokora moglo se, kako smo vidjeli, oglodati puno mesa, zamračeni su silni milijuni, ali na Uljaniku toga nema. Zato Plenković niti nudi nekog novog Antu Ramljaka niti će ga naći. Od Uljanika svi peru ruke. Najodgovorniji, vlasnici, problem prebacuju na lokalnu i državnu vlast; vlast s nelagodom tretira problem, najavljujući diskretno mogućnost stečaja, IDS krivnju prebacuje Vladi iako su oni mnogo odgovorniji.

SDP kao stranka radničke klase već odavno ne postoji. Industrijski sindikati su zakazali, javne sindikate zanima samo njihov sektor, branitelji, koji čuvaju nacionalne interese, bave se ojkačama i Bajagom, premda je brodogradnja zadnja brana hrvatske industrije, a hrvatska industrija jedini jamac normalne budućnosti ove zemlje. Uz škverove se vezuje školstvo, zanati i visoke tehnologije, ali i cjelogodišnji rad i život.

Ostane li Pula bez industrije, čeka je turobna budućnost - tri mjeseca sezone, perspektivna samo za posjednike nekretnina, i devet mjeseci pustinje. U ovoj zemlji svi žive i misle samo za sebe. Solidarnost je lažna, ad hoc, ona je stihijska, događa se povremeno, jednokratno, nesustavno, radi pranja nečiste savjesti. Kome to, u Uljaniku, zvoni zvono? Zvoni svima nama. A mi sjedimo i nadamo sa da će nama odzvoniti što kasnije.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • čoviksjuga 06.09.2018.

    Bez svježeg novca Uljanik nitko ne može spasiti kao što se nije moglo ni Agrokor. Ali za Agrokor se našlo tko će ga dati dok za Uljanik očito ne želi nitko ! Nažalost situacija će završiti na način da će ga netko kupiti za 1 kn, uložiti novac, a sve dosadašnje garancije će pasti na teret države. To je uostalom i jedina opcija buduči da država prema EU zakonima ne smije više upumpavati novac u privatne tvrtke. I to treba odraditi brzo.

  • evolet71 06.09.2018.

    Hm...pitate se gdje je Ramljak a kad bi se pojavio u Uljaniku-rekli bi onda da je došao krasti?Restruktuiranje je najbolje riješenje...istina.Dobiti otpremninu i vozdra.

  • 05.09.2018.

    Vama nije jasno da Merkel ne želi ta brodogradilišta i to je već zacrtano...A vlada je samo mentor koji će odradit taj zadatak

Komentiraj...
Vidi sve komentare