Izvrsni model: Dajte nam svoj novac da radimo što hoćemo

Uljanik opet traži državne novce, a nisu ispoštovali uvjete ranijeg jamstva. Radnici jesu kolateralna žrtva, ali oni su suvlasnici 47 posto grupe.
Vidi originalni članak

U tvrtki nema nikakve adekvatne kontrole. Sindikati su slizani s upravom iz sebi znanih razloga i šute. Uprava frizira podatke i hvali se poslovima koji u biti nose gubitak i gomilaju dugove. Posluju s kim žele i plaćaju koliko žele odabranima. Od inspekcija i DORH-a te Porezne uprave su zaštićeni političkim pokroviteljstvom jer su previše važni. Državu, i kad im da novce, ne izvještavaju kako su ga potrošili.

Ne, to nije Agrokor, veliki sustav koji je trebao označiti kraj nakaradnog modela poslovanja. Ovo su crtice o brodogradilištu u Uljaniku.

ŠTRAJK I DALJE TRAJE Uljanikova šefica Nadzornog odbora podnijela je ostavku

Radnici su sad na ulici jer nisu dobili plaće, ali taj scenarij se mogao predvidjeti još u studenom prošle godine. I znalo se da će državi doći pola milijarde kuna eura na naplatu. Ali nitko nije previše mario. Država je dala još 96 milijuna eura jamstava u siječnju i mislila da će model koji je doveo do milijardu kunu gubitaka ispraviti sam sebe. Ali uprava Uljanika nije ispoštovala ništa što je dogovoreno od uvjeta za taj kredit, zorno svjedoči pismo ministra financija Zdravka Marića u lipnju.

Sad se traže novi modeli spasa.

Pomalo nevjerojatno, ministar rada predlaže iskorištavanje rupe u zakonu kako bi država legalno mogla pomoći našim novcima. Uprava bi u ime radnika trebala blokirati račune pa bi država davala minimalnu plaću radnicima. Možda se to može činiti kao slamka za spas, ali nakaradno je da država na taj način vara samu sebe i Europsku komisiju. Dakle, i dalje se pokušava pomoći, a da nije postignut osnovni preduvjet: raščišćeno kako je novac trošen, kakve su koristi od toga imali u upravi i koji su kooperanti profitirali.

STANJE U ULJANIKU Flego i Miletić traže sastanak s Plenkovićem o isplati plaća

Radnici jesu kolateralna žrtva, ali oni su suvlasnici 47 posto grupe. Svojim predstavnicima mogu zahvaliti što je stanje ovakvo. Isti ti suvlasnici su ovoj upravi produljili mandat ove godine iako se znalo za sve probleme. Uljanik dokazuje da još postoje tvrtke koje žele poslovati novcem poreznih obveznika i raditi što žele. Vrijeme je da se to prekine.     

Idi na 24sata
Komentari (39)
 • Cipelcug

  Na jednom portalu sam pročitao da su savjetnici koštali 100.000,00 eura mjesečno. Postavlja se pitanje stvarne vrijednosti i kvalitete njihovih savjeta.

  25. 8. 2018,   15:07
 • macor11

  Problem za vlast je sto sad od njih EU dokumentaciju trazi gdje su otisla 96 milijuna eura jamstava .A oni tu dokumentaciju naravno nemaju.Jer se ta lova trosila na sve samo ne na brodogradnju. Mozda bi Vlada i dala novac ...

  25. 8. 2018,   14:14
 • Kritiko

  Autor članka je mogao istražiti i koji su to predstavnici tih 47% dioničara i koliko ih ima a ujedno se trebao informirati i o onih 54 % dioničara koji nisu radnici nego banke,firme i općine...i oni imaju svoje predstavnike koji ...

  25. 8. 2018,   13:20
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.