To je to što me zanima!

20 ljekovitih recepata: Šljive čiste jetru, aronija čuva žile...

LJETNO VOĆE Tijekom vrućih i sparnih dana pokušajte svakoga dana pojesti barem jednu porciju svježeg voća, ali i sačuvati ga u zdravim sokovima, sirupima i likerima
Vidi originalni članak

Voće koje ovih dana obilno dozrijeva koristan je lijek protiv mnogih bolesti. Šljiva je tako najstariji narodni lijek za regulaciju probave. Kao prirodni laksativ od velikog je značenja jer za razliku od rugih laksativa, kod uzimanja šljive nema opasnosti od navikavanja.

Šljive, zbog sadržaja pektina koji u crijevima nabubri, omekšavaju stolicu što je vrlo bitno kod liječenja hemoroida ili crijevnih oboljenja. Reguliranjem probave preventivno se djeluje protiv nastanka raka debelog crijeva, a pektin sližava i kolesterol u krvi. Šljive s manjim sadržajem šećera bolje su za liječenje raznih tegoba, te se stoga preporučuju kiselkaste sorte šljiva.

MOĆNA BILJKA Čudesno: Znate li što se dogodi kada zapalite suhi lovorov list?

Suha šljiva također je odličan lijek ako se uzima na prazan želudac ili jedan sat prije jela. Šljive pomažu kod oboljenja ljetre, detoksikacije jetre, krvi i cjelokupnog organizma. Budući da potiču izlučivanje mokraće, korisne su u liječenju reumatizma, arterioskleroze i anemije. Također, pomažu kod bolova u grlu i angine te u liječenju raznih kožnih osipa i zacjeljivanju rana.

Šljiva je idealna hrana u raznim dijetama, pogotovo kod oboljenja bubrega, gihta, reumatizma, bolesti jetre, kod fizičkog i mentalnog umora te pomanjkanja apetita. U narodnoj medicini rabi se i smola iz stabla šljive koja se rastopi ili kuha zajedno s listom u vinu i koristi kod kamenca. 

Crnoplodna aronija (Aronia melanocarpa) bila je jedna od omiljenih ljekovitih biljaka američkih Indijanaca. Njezine su plodove sušili i mljeli te miješali s mašću i osušenim mesom i rabili kao hranu ili lijek. U svojoj pradomovini može narasti i do tri metra. Budući da podnosi niske temperature, uzgaja se i u Sibiru, Švedskoj te Finskoj. Ove bobice pravi su multivitaminski i multimineralni koncentrat.

Također, sadrže moćne antioksidanse i sve esencijalne kiseline. Zbog visokog sastava proantocijanidina stabilizira stijenke krvnih žila i kapilara te tkiva građena od kolagena i elastina pa tako sprečava pucanje krvnih žila. Ubrzava oporavak nakon moždanog udara, a djeluje i kao pomoć u smanjivanju krvnog tlaka, kao i u smanjivanju rizika od moždanog udara.

SPASIT ĆE VAS Ambrozija: Ublažite simptome moćnim lijekovima iz prirode

Budući da jača stijenke kapilara i krvnih žila, smanjuje mogućnost nastanka edema, a pomaže i u borbi protiv oteklina na nogama i zglobovima, kao i u liječenju ozljeda te ožiljaka, ali i kod proširenja vena. Aronija također djeluje blagotvorno kod različitih tipova alergija i astme jer njezini antioksidanti djeluju kao prirodni antihistamini i tako smanjuju simptome alergije.

Pomaže i u liječenju mnogih neuroloških poremećaja – blagotvorno djeluje na krvožilni sustav pa tako i na protok krvi te dobru opskrbu mozga kisikom, posredno djeluje na zdravlje mozga i na zdravlje čitavog živčanog sustava. Istraživanja pokazuju da proantocijanidin iz aronije sprečava oštećenja i različite poremećaje na krvnim žilama, koji su pak jedni od glavnih krivaca pogoršanja simptoma kod Parkinsonove bolesti.

Aronija je odlična i za postizanje zdravog vida. Najbolji je prirodni lijek kod degeneracije makule i dijabetičke retinopatije, a također odlično pomagalo za sve koji naprežu oči dugotrajnim gledanjem u ekran računala. Bobice aronije mogu se čuvati zamrzavanjem ili sušiti na zraku. Od suhe aronije priprema se čaj i čajne mješavine. Također se mogu pripraviti likeri, sirupi i pekmezi, kojima se radi boljeg okusa dodaju šećer i limunov sok.

Lubenice, dinje, breskve i marelice također imaju brojna korisna svojstva. 

20 ljekovitih recepata:

Spas za niski tlak - U litru kupinova vina stavite dvije žlice sitno narezanih listića ružmarina, dobro zatvorite i ostavite stajati 10 dana te procijedite. Pijte 2 dl poslije jela.

Sjemenke protiv grčeva - Pomiješati dvije žličice sjemena dinje i dvije žličice sjemena krastavaca. Preliti sa 600 mililitara vrele vode, ostaviti poklopljeno da stoji dva sata, a zatim procijediti. Piti po 100 ml prije doručka, a po 200 ml prije ručka i večere. Liječenje traje deset dana.

Dinja za jačanje - Sok od dinje pomiješati s jogurtom, medom i limunovim sokom. Piti od dva do tri puta dnevno po jednu čašu.

Protiv zatvora - Iscijediti sok sveže dinje, dodati istu količinu mlijeka i ružine vodice. Tako dobijeni losion nanositi na lice, uveče i ujutru, a po mogućnosti i češće. Jednom naneseni losion ostaviti da stoji 20 minuta, a zatim oprati mlakom vodom.

Protiv prečestog mokrenja - Pomiješati po dve žličice sitno izmrvljenog sjemena dinje i krastavca te jednu žličicu usitnjenih peteljki višnje. Sve preliti sa 700 mililitara vrele vode i ostaviti da odstoji dva sata poklopljeno. Zatim procijediti i piti po 250 mililitara tri puta dnevno prije obroka. Terapija traje pet dana.

Losion za njegu suhe kože - Iscijediti sok svježe dinje, dodati istu količinu mlijeka i ružine vodice. Tako dobijeni losion nanositi na lice, uveče i ujutru, a po mogućnosti i češće. Jednom naneseni losion ostaviti da stoji 20 minuta, a zatim oprati mlakom vodom.

Borovnica - Ovo supervoće prvi je izbor za one koji su izloženi mentalnim naporima ili imaju problema s noćnim vidom. Također su korisne kod problema s cirkulacijom, povišenog kolesterola i šećera. Možete ih zamrznuti ili sušiti i pripremati kao čaj.

Domaće suhe šljive - Odabrati potpuno zrele i velike šljive te im, po želji izvaditi koštice. Mogu se sušiti na suncu ili u pećnici, uz otvorena vrata, na temperaturi od 40 Celzijevih stupnjeva. 

Čaj od lista kupine - Uzmite 2 žlice suhog lista kupine, prelijte s pola litre vode, kuhajte 10-15 minuta i maknite s vatre. Procijedite i dodajte jabučni ocat ili limunov sok. Nekoliko puta na dan ispirite desni i usnu šupljinu kod parodontoze. Čaj se može i piti kod limakterijskih tegoba ili neredovite mjesečnice.

Šljive u medu - Odabrati lijepe, velike i zrele šljive, oprati ih i osušiti, izvaditi koštice i položiti u staklenku. Med prokuhati i ohladiti te njime preliti šljive u staklenci. Dobro zatvoriti i čuvati na suhom i hladnome mjestu. Uzimati prema potrebi 1-3 žličice na dan. 

Kupinovo vino - Pomiješajte 2 kg kupina i  500 g smeđeg šećera ili drugog prirodnog sladila. Stavite u veliku staklenku i
ostavite 20 dana na toplome mjestu. Svakog drugog dana dobro promućkajte. Procijedite sok, ulijte u staklenku i ostavite da odstoji još tjedan dana.  Prelijte u boce, začepite ih dvostrukom gazom te pohranite na tamno i hladno mjesto. Vrenje vina prestaje nakon tri tjedna i tad boce treba začepiti plutenim čepom.

Čaj za dijabetičare - Pomiješajte 250 g korijena i lista borovnice, 10 g korijena pirike i 2 g korijena kupine. Veliku licu mješavine
stavite u posudu te prelijte litrom i pol vode. Zagrijte i pustite da vrije pet minuta. Poklopite posudu i ostavite da se hladi pet minuta, a zatim procijedite. Ovaj čaj pije se umjesto vode tijekom dva mjeseca.

Sok od kupina - Pet kilograma kupina pomiješajte s 1 kg šećera i 1,5 l vode. Ostavite da odstoje preko noći na hladnome. Sutradan dobro ispasirajte, a sok zagrijavajte do 75°C. Vruć napitak ulijte u već pripremljene sterilizirane ili zagrijane boce i odmah hermetički zatvorite. Čuvajte na hladnom.

Detoks jetre - Želite li iskušati narodni recept za detoksikaciju jetre i krvi, potrebno vam je 8-22 komada svježih šljiva. Navečer šljive oprati, razrezati s jedne strane i izvaditi koštice te politi vodom da odstoje preko noći. Ujutro baciti vodu i naliti novu, toliko da pokrije šljive. Kuhati na laganoj vatri 2-3 sata, a svakih sast vremena odlijevati vodu i dolijevati novu, toplu vodu. Šljive koje su sad bez šećera i kiseline, jesti tople, na prazan želudac, s malo vode. Svu količinu pojesti odjednom. Provoditi tjedan dana kod lakših oboljenja jetre i dva kod težih. 

Mršavljenje - Tri puta na dan, deset dana uzastopno, traba piti (poslije jela) po dva decilitra kupinova vina. Osim za smanjenje tjelesne mase, kupinovo vino koristi se za liječenje slabokrvnosti. Dobro djeluje i protiv stresa.

Pekmez od aronije - Pripremite 2 kg aronije i 1,5 kg šećera. Šećer prelijte s pola litre vode i stavite kuhati. Kad postane sirupasto, dodajte oprane aronije i nastavite kuhati, neprestano miješajući, dok se ne stvori jednolična masa. Vruć pekmez ulijte u zagrijane staklenke, zatim ih vratite u mlaku pećnicu da se stvori korica. Kad se pekmez ohladi, zatvorite staklenke.

Liker od aronije - Potrebno vam je 90 bobica aronije, 500 g šećera, 4 klinčića, zvjezdasti anis, prstohvat sjemenki kardamona, 400 ml vode, 700 ml votke i 1/2 žličice limunske kiseline. Bobice stavite u vodu sa šećerom i limunskom kiselinom, dodajte anis te u mužaru usitnjene klinčiće i kardamon. Lagano kuhajte da se bobice raspucaju. Maknite s vatre, usitnite štapnim mikserom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu procijedite i lagano umiješajte votku. Ulijte u boce. 

20 LJEKOVITIH RECEPATA Lavanda smiruje i tjera bol, a gospina trava diže raspoloženje

VIDI OVO: Zašto je zdravije imati veliku guzu?

Jačanje pluća - Rakija od trinina koristi se za jačanje pluća i imuniteta. Da biste je pripremili, potrebno vam je 100 g suhih plodova trnine, 4 žlice meda i litra rakije. Plodove malo smrviti, staviti do 1/4 boce, dodati med i uliti rakiju. Držati na tamnom i toplome mjestu oko tri tjedna te procijediti. Piti na prazan želudac s čajem po 1 rakijsku čašicu. 

Čaj od trnine - Žlicu suhih plodva trnine smriviti i kuhati na laganoj vatri oko 5 minuta. Poklopiti i nakon jednog sata procijediti. Suhi smrvljeni plodovi mogu se namakati nekoliko sati u vodi te potom kratko prokuhati. Piti 2-3 šalice na dan. 

Sirup od aronije - Pripremite kilogram aronije i 600 g šećera. Bobice aronije operite, očistite od peteljki i zgnječite. Dodajte 200 g šećera, izmiješajte i ostavite pokriveno na hladnome mjestu do idućeg dana. Ocijedite sok od voća, dodajte šećer i zagrijavajte miješajući. Kuhajte sok pet minuta i vruć stavite u boce te odmah zatvorite. 

VIDI OVO! Kviz: Što znače vaši snovi o muškarcima? 

Idi na 24sata

Komentari 47

  • 19.08.2018.

    šljive obožavam

  • Wrazica. 19.08.2018.

    "Protiv zatvora - Iscijediti sok sveže dinje, dodati istu količinu mlijeka i ružine vodice. Tako dobijeni losion nanositi na lice, uveče i ujutru, a po mogućnosti i češće. Jednom naneseni losion ostaviti da stoji 20 minuta, a zatim oprati mlakom vodom." Ja ovdje nista ne kontam. Redakcijo?

  • 19.08.2018.

    Med prokuhati????hahahahhahahahhahahhahahhahahahhahha daj molim vas pa to vise nije med.

Komentiraj...
Vidi sve komentare