Čini se kao da imaju život iz snova, a rade kao pravi robovi

Nakon smrti mlade influencerice Sinead McNamare, bivši zaposlenici megajahta su otvoreno ispričali kakav je to posao i život. Glamur je brzo zamijenila neugodna istina
Vidi originalni članak

Ugodan život hostesa na superjahtama je u potpunosti razotkriven nakon smrti Sinead McNamare, dvadesetogodišnje hostese iz Australije. Pretpostavlja se da si je oduzela život vješanjem za vrijeme rada na superjahti Majanska Kraljica IV meksičkog milijardera Alberta Bailleresa.

Kao popularan model na Instagramu Sinead je u mjesecima prije samoubojstva na svojem profilu objavljivala fotografije predivnih plaža, luksuzne jahte i zabava, te je sve nalikovalo na život iz snova.

Godinu dana je provela radeći na jahtama i putujući po najluksuznijim europskim lokacijama. Na svom Instagram profilu svakodnevno je objavljivala fotografije na kojima pozira u kupaćim kostimima, markiranim haljinama ispijajući skupocjene šampanjce.

Ali iza glamura, koji se trudila predstaviti na društvenim mrežama, leži potpuno drugačija stvarnost koja je puna droge, prostitucije i robovskog rada. 

Bivši zaposlenici otkrili su kako izgleda druga strana industrije, gdje je jedina dosljednost - iscrpljenost.

Australska hostesa Sarah Begbie započela je svoj nevjerojatno luksuzan život na jahtama još 2014. godine, kada je njezin dečko, koji je radio na jednoj takvoj jahti, rekao kako njegova tvrtka traži zaposlenike.

Nije mogla ni zamisliti za koliko naporan i težak posao se prijavljuje. Rekla je Daily Mailu da je radila apsurdne sate i spavala u sobi koja podsjeća na ćeliju. 

Najduži odmor koju je smjela uzeti za vrijeme 16-satnog radnog dana bile su dvije minute, a od nje se očekivalo da po najvišim standardima poslužuje vlasnika jahte i goste do ranih jutarnjih sati. 

Dužnosti Sarah kao hostese su uključivale održavanje savršenog reda na jahti, kao i stalno posluživanje do 16, često zahtjevnih, gostiju jahte.

- Nisam mogla ni zamisliti koliko ću se naraditi. Moje jutro je počinjalo u 6 ujutro i radila bih po 16 do 18 sati dnevno, doslovno na nogama, s pauzama od dvije minute kako bi se mogli sjesti i malo odmoriti. 

Sobe za posadu na superjahtama su toliko male da se dvije osobe ne mogu istovremeno presvući u spavaćoj sobi. 

Madeleine Meister počela je raditi na superjahti na Mediteranu kako bi si priuštila put po Europi, a na kraju je postala glavna hostesa na superjahti s pet zvjezdica koja se iznajmljivala za 6,38 milijuna kuna (milijun dolara) tjedno.

Kao i gđa Begbie, Madeleine, bivša spa terapeutkinja rekla je da za članove posade 'ne postoji osobni prostor'. 

Meister je rekla da su joj smjene bile duge od 12 do 16 sati, a vikendi su bili nedostižni pojam o kojem se moglo samo maštati.

Još jedna hostesa, Katy McGregor, rekla je da je znala posluživati gostima piće do 3 ujutro, a zatim se ustajati samo nekoliko sati kasnije kako bi im pripremila doručak. Hostese i osoblje superjahti spava samo par sati na dan u sobama koje sliče na zatvorske ćelije.

U priručniku koji su osmislili regruteri, upozorava se potencijalne hostese da se njihove životne potrebe za vrijeme rada na jahti trebaju "vrtjeti oko jahte, vlasnika i njegovih gostiju", te da svatko tko se odluči na ovaj posao treba zaboraviti na svoje vlastite želje i čežnje.

Rođena u Sydneyju, Tracey Zarowski također je radila na superjahtama, na kojima je provela ukupno sedam godina, uglavnom krstareći oko Europe. 

- Iako s ovim poslom možeš vidjeti cijeli svijet, industrija je okrutna. Očekivanja su ogromna... Sjećam se jedne djevojke koja je imala par kila viška i budući da se to nije svidjelo vlasniku jahte, dobila je otkaz - izjavila je.

Sve ove žene su potvrdile da su unaprijed upozorene da na jahtama ignoriraju seksualno uznemiravanje te da ne obraćaju pažnju na dolaske prostitutki. 

Druga je rekla da dolazak prostitutki na jahte nije bio toliko šokantan koliko stalno drogiranje. Jednom prilikom ušla je u sobu milijarderskog vlasnika jahte te ga zatekla s iglom koja mu je visila iz žile na ruci. Nadodala je da je radila čak i kad je dobila bronhitis te da joj je jedan Rus, gost na jahti, bacio vrući čaj u lice jer mu se nije svidjelo kako ga je skuhala. 

Sinead McNamara Influencerica (20) pronađena mrtva tijekom odmora u Grčkoj

Jedna radnica, Dana Brown iz Moonee Beach u New South Walesu, rekla je da iako su gosti očekivali da sve bude 'apsolutno savršeno', kako je ona uživala u svojoj godini na luksuznom brodu.

- Lako je glamurizirati taj život, ali to nije kao da samo putuješ svijetom i fotografiraš čarobna mjesta, najgori dio mog iskustva je raskošni životni stil jer zarađujete veliki novac, ali ga i trošite - izjavila je. 

Posljednjih godina je konkurencija za poslove na jahtama jako porasla, za što su najzaslužniji instagram influenceri koji glamuriziraju taj život. Ali istina je daleko od lijepih fotografija na društvenim mrežama.

OPUSTITE SE Prevelik stres na poslu: Neki se previše trude postati savršeni

Idi na 24sata
Komentari (13)
 • I8IShadowI8I

  Sve vam je to ljudi moji kako si slozite u glavi jbga... 9 god sad vec od kako sam u "yachting-u", je da zadnje 3 prakticki po brodogradilistima jel je barka banana. To je druga sorta ljudi, oni ne razmisljaju ...

  7. 9. 2018,   23:16
 • Karadarko

  Mogla je doći u Hrvatsku i raditi kod nekog našeg privatnika za minimalac.Radila bi možda dva tri sata manje i bolje bi se mogla odmoriti.

  8. 9. 2018,   07:25
 • kinez14

  Pa dobro. Nakon mjesec dana recimo shvatis da je to bzvz i odes doma. Ne vidim problem

  8. 9. 2018,   03:58
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.