To je to što me zanima!

Dječje ponašanje: Otpor prema školi nije dječji inat već alarm

Djeca koja emocije zadržavaju u sebi mogu imati promjene u navikama spavanja, apetitu i ponašanju zbog anksioznosti uzrokovane promjenom.
Vidi originalni članak

Ljeto je pri kraju i za desetak dana počinje nova školska godina. Pripreme za školu traju cijelu prethodnu školsku godinu, a predškolarci se polako uvode u novi svijet.

Prva odvajanja od roditelja, svi ih ispituju o školi, promjene, novo društvo, sve to neminovno povećava uzbuđenje oko polaska u školu, a kod neke djece izaziva čak i anksioznost te strah. Iako ne znaju što ih čeka, mogu naslutiti da se radi o nečem velikom i važnom. Djeca svoje uzbuđenje, anksioznost i eventualni strah različito pokazuju.

Verbalnija djeca će puno ispitivati i željeti pričati o školi, no ona koja svoje misli i osjećaje proživljavaju u sebi mogu imati promjene u apetitu, spavanju, češća buđenja po noći uz intenzivnije snove i regresivna ponašanja, češću cendravost, nervozu, agresivnost... Zapravo, sva ponašanja koja su već prebrodili i znaju ih kontrolirati sad ipak “cure” pomalo van.

- Prije svega, s djetetom treba razgovarati, razgovarati i još malo razgovarati. Bez obzira na to želi li dijete samostalno pričati o školi, roditelj može podijeliti svoja pozitivna iskustva, ispričati neke dogodovštine ili smiješne situacije.

S druge strane, roditelj treba pripaziti da, iako dobronamjerno, ne ohrabruje dijete na način da mu govori ‘ma ti ćeš biti super u svemu’, ‘rasturit ćeš’, ‘sigurno ćeš prolaziti s 5, jer time daje isključivu važnost ocjenama i uspjehu te stavlja pritisak na dijete.

Djetetu treba prenijeti poruku da su važni odgovorno ponašanje, trud, zalaganje, vježba, ali i zabava, prijateljstvo, druženje, izazov, te da ocjene nisu ogledalo djeteta - pojašnjava Hana Hrpka, prof. psihologije i predsjednica udruge Hrabri telefon.

PERNICE, BILJEŽNICE... Cijene školske opreme: Torbe koštaju između 100 i 2000 kn

Prepoznati djetetove osjećaje ponekad nije lako, jer se ne vide toliko na van, ali kroz prepoznavanje ovih znakova, roditelj može potaknuti njihovo izražavanje i stvoriti neosuđujuće, sigurno okruženje za razgovor. I formalne pripreme za školu su jako bitne i dijete treba biti uključeno u njih. Pripremanje prostora za učenje, kupovina torbe i školskog pribora, sve to djetetu daje osjećaj kontrole i barem će malo materijalizirati ono što će doći, a to je polazak u školu.

Ipak, neka djeca prve školske dane prilično stresno doživljavaju, pojašnjava Hrpka.

- Osim što plaču i odbijaju ići u školu, mogu imati glavobolje, trbobolje, mučnine i druge psihosomatske tegobe. Važno je da roditelji takvo ponašanje ne shvate kao izvlačenje od učenja i obveza, posebno ako dulje traje, nego kao znak za pomoć. To su sve pokazatelji da je dijete pod velikim stresom i važno je otkriti razlog. Mogući uzroci su i nasilje vršnjaka, osjećaj neuspjeha ili perfekcionizam - kaže Hrpka.

Ponekad se, nastavlja, dijete ne želi povjeriti roditelju pa bi bilo dobro potražiti pomoć stručnjaka mentalnog zdravlja, bilo u školi, bilo negdje drugdje. Neki od načina da roditelj pomogne djetetu je da provodi što više vremena s njim dok nije u školi, da ga uvijek pohvali kad vidi da se trudi svladati strah, da mu pomogne savjetima ako je sramežljivo i ne uspijeva se sprijateljiti te da mu osigura uravnoteženu prehranu i dovoljno sna.

POTAKNITE IM MAŠTU Igra je važna: Ljeto je vrijeme za odmor, a ne trening za školu

Američki liječnici: Pedijatri, prepišite djeci više vremena za slobodnu igru!

Američki top liječnici kažu kako bi pedijatri trebali djeci češće prepisivati - igranje. U najnovijem objavljenom istraživanju iznose jasne dokaze da je igra ključ razvoja, a uspoređujući današnje 11-godišnjake s onima iz ‘80-ih, imaju 12 slobodnih sati tjedno manje. Također, čak 30 posto djece odmore provodi na zatvorenom.

VIDI OVO: Što vaša krvna grupa govori o vama?

Idi na 24sata

Komentari 9

  • vmaruse5 01.09.2018.

    Mnoga djeca zamrze školu jer je program prenošenja "znanja" neinteresantan i nasilan. Bubaj, ući na pamet, sjedi doma i piši zadaće satima da bi se odradilo ono što se ne stigne u školi zbog prenatrpanog programa. Probajte zbrojiti radne sate jednog osmoškolca pa će vam biti jasno da djeca moraju sjediti više od 8 sati i bubati stvari koje im nikad u životu neće trebati. Zar to nije nasilje nad nježnom dječjom psihom? Nije li to razlog što su nam djeca agresivna? Zašto ih nitko ne ući prave vrijednosti života, moral, poštenje, pomaganje drugima, i sl.? Pa očito da to u ovo vrijeme nisu teme od interesa. Nažalost. Jer današnja djeca su budući naučnici, političari, i oni koji će voditi ovu zemlju. Pitanje je samo u kojem smjeru.

  • 28.08.2018.

    Zao mi je mladih roditelja pod stresom, bit ce gore s godinama skolovanja do otprl 1-3srednje zato uzivajte sad, ako ste bili ok i klinci ce vam biti ok-svako dobro

  • Baranjka❤ 28.08.2018.

    Moja mala je jedva čekala da krene u školu (prosle godine), a sada kada kreće u drugi razred pita: "mama naučila sam čitati, pisati, zbrajati. Zašto onda moram opet u školu? Ne volim školu" 😀😀😀.. Ne kažu uzalud:"od koljevke pa do groba najljepše je ĐAČKO doba" rado bih se mijenjala s njom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare