'Dobila sam rak jer sam grlila tatu kada je dolazio s posla...'

Nakon što joj je dijagnosticiran peritonealni mezoteliom, za kojeg se smatra da je povezan s udisanjem vlakana azbesta, liječnici su Kate Richmond rekli da ima možda još dvije ili tri godine života
Vidi originalni članak

Dr. Kate Richmond (43), s poluotoka Victoria's Mornington u Australiji, dijagnosticiran je peritonealni mezoteliom (vrsta raka koji se javlja u tankom tkivu u trbuhu) koji je jako rijedak, a uzrokuje ga izlaganje azbestu.

Liječnici su rekli da je rak povezan s azbestnim vlaknima - što znači da je nesvjesno progutala opasnu supstancu još kao dijete, piše Daily Mail. Ona vjeruje da je u doticaj s azbestom došla jer je kao mala grlila oca svaki put kada se vratio kući sa svog posla u tvornici.

Šokirana dijagnozom, Kate je izjavila da u početku nije imala pojma kako je bila izložena azbestu. Treba proći najmanje 10 godina od izlaganja azbestu do početka razvoja bolesti.

JUNAKINJA IZ DUBROVNIKA 'Pobijedila sam dva opaka raka, a danas živim punim plućima!'

Jedino objašnjenje kojeg se mogla sjetiti je to što je svaki dan grlila svog oca nakon što se vratio kući s posla u tvornici u kojoj je radio gotovo 18 godina.

Dr. Richmond, izvorno iz Velike Britanije, tvrdi da je bila izložena azbestnim vlaknima koja su se nalazila na odjeći njezinog oca - međutim, to se ne može potvrditi, pa nikad neće biti sto posto sigurna što je uzrok raka. 

Prije dijagnoze, majka dvoje djece je početkom ove godine počela osjećati bol u crijevima, te povremeno kratkoću daha. Nakon što je obavila rendgen, liječnici su otkrili da ima višak tekućine u trbuhu.

Nakon potpune histerektomije, kojom je uklonila kancerogene tumore, obitelj je dobila vijest da Kate ima još možda dvije do tri godine života.

NOVO OTKRIĆE Nakon 13 godina borbe izliječio rak zahvaljujući imunoterapiji

- Plakala sam i mislila: 'Ali tek sam u četrdesetima, imam malu djecu i trebam biti tu za njih' - izjavila je Kate portalu Mamamia.

Budući da je i sama liječnica opće prakse dr. Richmond je rekla da je joj vijest o raku bila posve zastrašujuća.

- Inače sam ja to koja treba donijeti loše vijesti o raku, ona koja vidi rendgensku sliku i smišlja na koji način reći lošu vijest pacijentu - objasnila je.

Obitelji i prijatelji su pokrenuli GoFundMe stranicu na kojoj skupljaju donacije za njezino liječenje, koja je dosad skupila već više od 410.000 kuna.

- Kate je fantastična majka dvoje predivne djece Lauren, koja ima šest godina, i Finna, koji ima devet - izjavila je njezina prijateljica Emma Johnstone.

- Doktorica je od 2001. godine i radila je u Velikoj Britaniji i u Viktoriji. Pomaganje ljudima je ono što joj daje snagu da ide dalje.  Pozitivna je, darežljiva osoba s genijalnim smislom za humor, koju obožavaju prijatelji, kao i njezini pacijenti. Ono što najviše želi je vratiti se na posao i dalje pomagati svojim pacijentima i zajednici, želi gledati Lauren i Finna kako odrastaju te jednog dana otići u mirovinu i otisnuti se na putovanja sa svojim preslatkim mužem Brettom - nastavlja Emma.

- Ali za sada, Kate je usredotočena na najteži izazov - a to je ozdraviti. Molimo vas za donacije, koliko god možete dati, kako bi pomogli Kate da što prije ozdravi i da olakšate financijski teret njezinoj obitelji - poručuje Emma na stranici.

U međuvremenu Kate je završila s kemoterapijom i sad ide na tretman imunoterapije.

VIDI OVO: 15 najpoznatijih odjevnih kombinacija princeze Diane.

VIDI OVO! Koji horoskopski znakovi najviše vole kockati?

Idi na 24sata
Komentari (28)
 • yeslittleduck

  Azbestoza je bolest koju mozes dobiti bez da ikada dodirnes azbest....jer je to prirodno vlakno koje se nalazi u zraku...u gradovima vece koncentracije a u prirodi manje....Grad cca 1000 vlakana na m3 a ostalo pola......ali su samo 0,1 % vlakana ...

  6. 9. 2018,   16:53
 • margita xy

  Peritonealni rak nije rak jajnika i jajovoda, nego peritoneuma ili trbušne maramice ( tanka opna koja oblaže trbušnu šupljinu i organe). Ono... kad se izvorni tekst prevede po svom i polovično...

  6. 9. 2018,   12:33
 • Dalibor.Brkic

  Kolko još kuća,stanova i zgrada kod nas ima od azbesta samo nebo zna, kao i sve u što se dirne kod nas ispadne katastrofa iza ugla, tako se bojim i ovo da bi bilo. Koncertna dvorana Lisinski sjećam se prije ...

  6. 9. 2018,   12:02
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.