Dokazali da sojino ulje potiče debljanje čak više od šećera

Sojino ulje dugo se smatralo zdravim, a sada se čini da to nije tako. Istraživanje je pokazalo da su oni miševi koji su jeli sojino ulje imali masnija jetra i veću otpornost na inzulin od ostalih
Vidi originalni članak

Šećer i masti smatraju se najnezdravijom hranom kada je zdravlje posrijedi, no znanstvenici upozoravaju da ima nešto nezdravije od tih dviju namirnica - sojino ulje.

Riječ je o jednom od najčešće korištenih biljnih ulja, a i polovicu biljnih ulja koja se proizvode u svijetu čini upravo sojino ulje. Iako tu vrstu ulja ne morate imati u tekućem stanju na polici u kuhinji, ono je vrlo često sastojak gotove, prerađene hrane u konzervama i sličnim pakiranjima. 

Dugo se sojino ulje smatralo vrlo zdravim izborom, no rezultati istraživanja objavljeni u stručnom časopisu PLOS One ukazuju na niz razloga zbog kojih bi popularan sastojak kuhanja mogao ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje pojedinca, gore i od šećera.

Tijekom istraživanja raznih vrsta prehrambenih navika, znanstvenici sveučilišta u Kaliforniji proveli su testiranje na laboratorijskim miševima. Dali su im hranu s 40 posto masti, što je količina slična onoj koju konzumira većina Amerikanaca.

Jedna grupa dobivala je zasićene masti većinom iz kokosova ulja, a druga je hranjena namirnicama baziranim na nezasićenim mastima iz sojina ulja, kojemu je dodano kokosovo ulje. Druga grupa sadržavala je istu količinu nezasićenih masti kakvu konzumira prosječan Amerikanac. 

U sklopu dodatnih dvaju dijetalnih planova znanstvenici su miševima dali dvije verzije hrane bogate mastima s dodatkom fruktoze, šećera sadržanog u voću i u medu. 

ŠTO JESTI U UREDU Vitku liniju na poslu čuvaju - jaja, jogurt, juha iz termosice...

Hrana u sve četiri dijete sadržala je isti broj kalorija pa su znanstvenici mogli procijeniti stvaran učinak raznih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa. 

Očekivali su da će miševi koji su jeli masti s fruktozom dobili najviše na težini te da će razviti najjaču otpornost na inzulin, no rezultati su ih iznenadili. 

Najviše su na kilaži dobili miševi iz grupe koja je jela hranu sa sojinim uljem, 9 posto više od miševa koji su jeli masnu hranu s fruktozom, a čak 25 posto više od onih koji su jeli masti iz kokosova ulja. 

Kod miševa koji su konzumirali sojino ulje zamijećene su masnija jetra i veća rezistencija na inzulin. Voditelj istraživanja Poonamjot Deol priznao je da su njega i kolege rezultati iznenadili, "osobito s obzirom na svakodnevna upozorenja o potencijalnoj ulozi šećera u sveprisutnoj epidemiji pretilosti".

ZBOGOM KIHANJU Hrana protiv alergija: skuša, češnjak, limun, jogurt, kivi...

Australska nutricionitkinja Lyndi Cohen za časopis Femail je rekla da polovicu biljnih ulja koje se proizvode u svijetu čini upravo sojino ulje koje se, zbog niske cijene, koristi u puno prerađene i pakirane hrane.

Kad na proizvodu piše oznaka 'biljna ulja', to je većinom sojino ulje ili neka njegova komponenta. Cohen dodaje da se geni ljudske jetre ponašaju slično kao geni kod miševa, što znači da se studija može primijeniti i na nas.

Idi na 24sata
Komentari (4)
  • feliks

    Strašno kaj vi novinari pišete. Strašno. Ok. Šećer je nezdrav. To se zna. Ali,odkuda vam da su masti nezdrave? Odkuda? Aha. Od šećerne industrije. To da. Znate li vi da bez masti u organizmu nema apsorpcije vitamina A,D,E i K? ...

    9. 5. 2018,   13:33
  • napoleonovsin77

    sad sojino ulje deblja ?

    9. 5. 2018,   17:26
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.