To je to što me zanima!

Dosadne mušice i komarce ljeti zaustavlja bosiljak i plava boja

Tegle s bosiljkom i rajčicama na prozoru će zaustaviti ulazak sitnih mušica u kuću. Ako već imate moljce, napravite im zamku pomoću kartonske kutije i malo vune
Vidi originalni članak

Ako imate problema s velikim brojem sitnih mušica, komarcima, muhama i ostalim letećim kukcima, zaustavit će ih miris svežnja metvice obješenog na prozor. Također neće ulaziti u kuću ako na prozorskoj dasci u teglama držite bosiljak, rajčicu ili ricinus.

Na prozore možete objesiti i plave zavjese jer mušice izbjegavaju tu boju. Zato na Mediteranu ljudi često prozore i vrata boje upravo u plavo

Komarce osobito privlači ustajala voda. Zato ne držite u domu bilo kakve posude s vodom, ne sakupljajte kišnicu i isušite lokve oko kuće. U vrtu posadite lavandu ili je stavite u vazu jer njezin miris tjera komarce i mušice.

Za odbijanje komaraca iz prostorija poslužit će i mirisna lampa. U nju kapnite malo eteričnog ulja eukaliptusa. Komarci neće ulaziti kroz prozore ni ako u prostoriji držite otvorenu bočicu koju ste napunili uljem od klinčića.

Ako vam je miris lavande prejak, moljce će jednako dobro zaustaviti i jastučići napunjeni bazginim cvijećem. Podalje od vaših ormara i odjeće držat će ih i mirisne biljke poput kamfora, vratića i lazarkinje. Ako su se moljci već nastanili u presvlakama, postavite im zamku. Na manjoj kartonskoj kutiji napravite nekoliko rupica promjera dva cm. Postavite u nju vunu ili mekanu tkaninu i redovito je mijenjajte svaki tjedan.

PRIRODNI LIJEK Izgorjeli ste na suncu? Ovim trikom olakšajte bol i opekline

Jednostavnu zamku za mrave možete napraviti tako da pomiješate 750 ml vode, 225 g šećera i 4 čajne žlice borne kiseline. Ulijte mješavinu u staklenku i na poklopcu izbušite rupe. Stavite je na put kojim prolaze mravi.

No pazite da djeca i kućni ljubimci ne dođu u dodir s njom. Drugu “slatku” klopku možete napraviti tako da čistu spužvu pospete šećerom. Kad se mravi u njoj nastane, potopite je u vruću vodu.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • 21.08.2018.

    Je, zasadite lavandu pa ce vas umisto muva natovarit ose

  • 18.08.2018.

    Ove godine sam po svim gredicama u vrtu posadila bosiljak.... biljne uši nema ni jedna biljka..zlatice ne idu na patliđane..

  • 18.08.2018.

    plava boja ih zaustavlja to nisam znao

Komentiraj...
Vidi sve komentare