To je to što me zanima!

Dr. Dario Rahelić: 10 savjeta za prevenciju dijabetesa - pazite

Ako na vrijeme provjerite svoj rizik za dobivanje dijabetesa, možete odmah uvesti određene promjene u svoj život zahvaljujući kojima si možete poboljšati zdravstvenu sliku...
Vidi originalni članak

Dijabetolog doc. dr. Dario Rahelić, pročelnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i kliničku farmakologiju KB-a Dubrava te predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a,  dao je ovih 10 savjeta za preveciju dijabetesa

1. Gene ne možete birati, ali možete izračunati svoj rizik za nastanak šećerne bolesti, stoga obavite na vrijeme potrebne pretrage, savjetuje doc. dr. sc. Rahelić. 

2. Ako ste preuhranjeni ili pretili, smršavite. Redukcijom tjelesne mase možete značajno smanjiti rizik od šećerne bolesti. U tome će vam pomoći pravilna prehrana i vježbanje. 

3. Vježbajte barem 30 minuta svaki dan. Izaberite tjelesnu aktivnost koju volite, tako vam neće biti teško redovito vježbati. 

4. Prije početka vježbanja razgovarajte sa svojim liječnikom koji će vam preporučiti najprikladniju aktivnost, uzimajući u obzir vaše sveukupno zdravstveno stanje i mogućnosti. 

5. Možda ne možete klizati, rolati niti voziti bicikl. Ali možete hodati. Svakodnevno hodanje također smanjuje rizik od šećerne bolesti.

6. Izbjegavajte stres. Krenite ranije na posao ili gdje god trebate stići na vrijeme. Ne stvarajte si dodatno opterećenje. Naime, stres povećava razinu hormona stresa, koji povećavaju koncentraciju glukoze u plazmi 
(razinu šećera u krvi).

7. Ne preskačite obroke. Ako ne jedete tijekom dana, gotovo je sigurno da ćete pretjerati s energetskim unosom za večeru. Prekomjerni unos hrane prije spavanja siguran je put ka debljanju.

8. Izbjegavajte brzo pripremljenu hranu koja često ima puno kalorija. Veliki energetski unos uzrokuje debljanje, a debljina je jedan od najvažnijih rizičnih čimbenika za šećernu bolest.

VELIKI INTERVJU Dr. Rahelić: Jeftinije trakice za dijabetes ugrožavaju zdravlje

9. Izbjegavajte ugljikohidratne namirnice visokoga glikemijskog indeksa. Redoviti unos namirnica niskog glikemijskog indeksa smanjuje rizik od šećerne bolesti.

10. Ne zaboravite na skrivene kalorije u voću, zaslađenim pićima i alkoholu. Upravo su skrivene kalorije čest uzrok debljanja. Zabluda je da voće možete jesti neograničeno jer također sadrži kalorije. Informirajte se koliko kalorija imaju namirnice koje jedete. 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • 21.12.2019.

    Nedavno sam čitala da je velika zabluda to što nas je medicina učila da trebamo redovito jesti. Ispitujući kosti naših davnih predaka ustanovljeno je da oni nisu imali dijabetes i to uprevo iz razloga što su neredovito jeli. Meni bi bilo pravo mučenje redovito jesti.

  • crna žena 04.02.2018.

    Nije istina da samo pretile osobe imaju dijabetes. Imam primjer u obitelji gdje osoba (muškarac) nikad nije bio ni blizu pretilosti Visina je 180 cm i težina 88 kg, nikad nije imao više od te težine, i dijabetičar je. Isto tako nije ljubitelj slastica .

  • 04.02.2018.

    ljudi se moraju paziti

Komentiraj...
Vidi sve komentare