Evo kako vam riža više nikad neće biti tvrda ili slijepljena...

Savršena riža je rahla i mekana, ali često se zna dogoditi da ispadne ljepljiva ili tvrda. Zahvaljujući ovom malom triku, više nikad nećete imati problema s pripremom. Svaki put će ispasti savršeno....
Vidi originalni članak

Kod kuhanja riže vrijedi pravilo da na jednu šalicu (otprilike 250 mililitara) riže idu dvije šalice vode. Dvije šalice riže dovoljne su za dvoje, a četiri za četvero ljudi. Prije kuhanja, rižu treba oprati kako bi nestale sve nečistoće.  

Priprema:

  • Prvi korak do savršene riže jest prženje na ulju. Zagrijte ulje i dodajte rižu te prepržite dok ne dobije žućkastu boju.
  • Nakon toga ulijete vodu i posolite.
  • Čim riža zavrije, lonac poklopite i smanjite vatru.
  • Kuhajte oko 25 minuta dok riža posve ne omekša.
  • Ulje će spriječiti lijepljenje zrna, a po želji, u vodu za kuhanje možete staviti nekoliko kapi limuna kako bi riža ostala bijela. 

Osim toga, rižu možete pripremiti tako da u vodu vrele i posoljene vode ubacite opranu rižu i kuhate dok na zavrije. Nakon toga smanjite vatru i kuhajte još 15 do 20 minuta. Na kraju u rižu umiješajte malo maslaca kako se zrna ne bi slijepila. 

VELIKA JE ŠTETA Bacate listove s jagoda? Evo zašto to ne bi trebali raditi...

Idi na 24sata
Komentari (13)
  • AhmadAli

    Kuhanje rize... Moj savjet, natopite ju prije kuhanja u toploj vodi da odstoji minimum pola sata, na svakom pakovanju rize imate uputstvo koliko vode stavljate, ne manje ni previse. Basmati riza treba manje vode, otprilike 2,5 puta vise. Ja ju ...

    14. 7. 2018,   10:49
  • freundin

    ja tako kuham rizu vec dvadeset i pet godina, otkrili Ameriku

    14. 7. 2018,   10:14
  • Avery

    Prije no stavim rižu, popržim malo bijelog ili crnog luka, meni tako fantastično :)

    14. 7. 2018,   13:18
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.