Kvalitetu braka otkrivaju četiri tipa odgovora na dobru vijest

Samo jedan od njih pokazuje usredotočenost na partnera i to je najzdraviji način za prihvaćanje dobrih vijesti prilikom kojeg jedan partner pokazuje iskreni interes za drugoga
Vidi originalni članak

U odnosu među partnerima bitna je usredotočena svjesnost. Biti svjestan svojeg partnera i posvećivati mu pažnju koja mu je potrebna je jedan od ključeva uspjeha svake veze. Svakodnevnom vježbom, usredotočenost će s vremenom utjecati na komunikaciju i partneri će biti povezaniji, sretniji i bolje se slagati, piše portal Mind Body Green

Usmjerena pozornost je jedan od najvažnijih elemenata romantičnog partnerstva, a sposobnost za istinskom prisutnošću najveći je dar koji možete dati svom partneru.

Dobar primjer usredotočene svjesnosti je dala pozitivna psihologinja Shelly Gable, koja je proučava kako ljudi odgovaraju na dobru vijest. U proučavanju komunikacije među parovima, zaključila je da postoji četiri tipa odgovora. Za primjer je dala izmišljeni par Leanu i Joea i scenarij u kojem je Leah došla kući s dobrom viješću da je dobila promaknuće na poslu.

Četiri tipa odgovora koji otkrivaju kvalitetu veze:

Pasivno konstruktivni

Joe odgovora: "Bravo!" bez da je maknuo pogled s televizije, ignorirajući Leanu i nastavljajući gledati program na televiziji.

Nivo odgovora: Ovo je najdestruktivniji odgovor u kojem Joe Leahi nije pružio ni trenutak pažnje. Ovdje je naglašeno marginalno priznanje uspjeha.

BOJITE SE BAKTERIJA, VISINE...? Strah otkriva karakter: Lideri se boje pauka, a zmije brižni...

Pasivno destruktivni

Joe odgovara: "Bravo!" i dijeli vijest o svojem vlastitom promaknuću na poslu. 

Nivo odgovora: Ovo je trunčicu bolji odgovor od pasivno konstruktivni jer u njemu Leah dobiva potvrdu svojeg uspjeha, ali odmah potom ju zasjenjuje vijest o njegovom promaknuću. 

Aktivno destruktivni

Joe odgovara: "Bravo!" i počinje nabrajati sve promjene koje će se dogoditi u njezinom životu. Potom ju pita kako će stići obaviti sve poslovne zadatke koje će sad dobiti.

Nivo odgovora: Ovo je druga po redu najbolja reakcija koja pokazuje usredotočenost na partnera te usmjerenu pozornost. iako je Leah primila konstruktivnu i pomalo kritičnu reakciju, koja je ponekad na mjestu, fokusiranje na negativno za vrijeme dobivanja dobrih vijesti može dovesti od sumnje u samog sebe.

Aktivno konstruktivni

Joe odgovara: "Bravo!" usmjeravajući svu pozornost na Leanu i pokazuje interes za njezinu vijest. traži cijelu priču i zainteresirano sluša sve detalje o njezinom promaknuću.

Nivo odgovora: Ovo je najzdraviji, najusredotočeniji način za prihvaćanje dobrih vijesti prilikom kojeg partner pokazuje iskreni interes. Ovaj odgovor pokazuje koliko pažnje jedan partner usmjerava na drugog, a to vodi prema sve čvršćoj i zdravijoj vezi između partnera. 

VIDI OVO! Zvijezde čije su gole slike procurile u javnost. 

Idi na 24sata
Komentari (36)
 • Spiderthor

  Brak nije nikakva velika nauka,potrebno je međusobno postovanje I uvazavanje misljenja supruznika.Također kao jako bitnu cinjenicu smatram da supruznici moraju biti jedinstveni u odgoju djece,jer tu često dolazi do problema u braku.

  22. 8. 2018,   08:38
 • •☆.•*Montenegro Diamantes*•.☆•

  ..Kakav brak i trice, praksa je pokazala da je to sinergija interesa, zato se i raspadaju ovako !..mada ruku na srce, postoji ali marginalni broj brakova koji plove na jedrima ljubavi..!..ali ,što ja znam?!?..

  22. 8. 2018,   09:17
 • škver

  Brakovi idu ka svom kraju.

  22. 8. 2018,   08:21
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.