To je to što me zanima!

Nutricionistica: Bijeli kruh ne treba izbaciti s jelovnika djece

ZABLUDA Bijelo brašno povećava razinu dobrih bakterija kao i povrće, a Sandra Marić Bulat ističe da je najbolji izbor za sve mješavina bijelog i raženog brašna jer su nižeg glikemijskog indeksa
Vidi originalni članak

Polazak u školu pravo je vrijeme da s djecom započnete usvajati i pravila zdrave, uravnotežene prehrane, kako bi im osigurali dovoljno energije za svakodnevne obaveze te vrijednih nutrijenata potrebnih za rast i razvoj.

Zdrava djeca u dobi između 7 i 9 godina, koja tijekom dana imaju tek osnovne aktivnosti, za normalno funkcioniranje organizma trebaju unijeti oko 1855 kalorija (1740 djevojčice, odnosno 1950 dječaci). Dnevni unos potrebnih kalorija povećava se s dobi djeteta, pa djeci između 10 i 13 godina treba osigurati 2033 kalorije (1845 djevojčice, 2220 dječaci), a onoj u dobi između 14 i 18 godina oko 2433 kalorija (2110 djevojčice, 2755 dječaci).

PROBLEMI SA ZDRAVLJEM Zdrava prehrana ne može vas spasiti ako jedete previše soli

Prehranu treba rasporediti na četiri do pet obroka u danu, tako da kroz tri glavna obroka (zajutrak, ručak i večeru), djeca ukupno dobiju oko 75 posto potrebne energije, stoji u Nacionalnim smjernicama za prehranu djece školske dobi koje potpisuje dvadesetak nutricionista, a na čije su nas smjernice ovih dana uputili brojni stručnjaci. Naravno, ako se dijete redovito bavi nekim sportom ili težom fizičkom aktivnošću, prehranu treba pojačati, a moguće i rasporediti tako da dijete ima još jedan manji obrok, primjerice prije ili poslije treninga. No, ne pretjerujte, jer dodani obroci trebali bi svakako biti u skladu s kalorijama koje dijete potroši u redovnim aktivnostima i na treningu, kako se ne bi debljalo. 

Izbalansirani obroci

- Najvažniji obrok u danu je doručak, jer daje energiju i omogućava koncentraciju za bolji početak dana. Vrlo je važno da doručak bude izbalansirani obrok, a djeca ujutro najčešće konzumiraju preslatke čokoladne namaze ili prezašećerene pahuljice, upozorava nutricionistica Sandra Marić Bulat. Dodaje kako u zadnje vrijeme robujemo zabludama vezanim uz bijeli kruh te preporukama da se konzumira samo integralni. 

ISTRAŽILI SMO Lagana prehrana: Bolji izbor je Light nego originalna verzija...

- Postoji zabluda o bijelom kruhu. Naime, bijela brašna ne treba u potpunosti izbjegavati, jer ona ipak na neki način povećavaju razinu lactobacillus, bakterija u crijevima, slično kao kad konzumiramo povrće. 

Dakle, preporučuje se raznolikost u izboru peciva i kruha, kaže sugovornica. Najbolji izbor su, dodaje, mješavina bijelog i raženog brašna, koja je nešto nižeg glikemijskog indeksa. S druge strane, kruh isključivo sa cjelovitim žitaricama nije najbolji odabir za svakoga, pa je i u prehrani školske djece dobro izbjegavati isključivost.

- Od namaza, ujutro je najbolje uvesti mliječni namaz, putar, marmeladu. Tvrdi sirevi su dozvoljeni, salame samo povremeno, dok je paštete i hrenovke najbolje izbjegavati zbog brojnih aditiva koje sadrže, kaže sugovornica. 

NAJNOVIJI PODACI Prehrana: Riba i maslinovo ulje čuvaju kosti od osteoporoze...

Sendvič sa šunkom ili tortilja sa salatom

Među jednostavna rješenja za zdravi obrok u školi svakako spada sendvič od bio-peciva sa sirnim namazom i komadićem nemasne šunke, ili popečcima od povrća, u koji možete dodati zelenu salatu, narezanu papriku ili krastavac. Ovisno o energetskoj potrošnji djetetu se može dati i čisto pecivo i jogurt, ako ima uvjete za čuvanje jogurta dok ga ne pojede. Dobar izbor je i salata od purećeg mesa i raznovrsnog povrća, koju možete začiniti sa žlicom majoneze koju ste pomiješali s jogurtom i zamotati u tortilju. 

Iskustva nutricionista pokazuju da obroci u školi nisu izbalansirani

Nedavno sam čula da dijete ne zna reći što je jelo u školi, što može značiti da je jelo bilo jako prekuhano, jer bi dijete ipak prepoznalo povrće koje jede. Čula sam i za slučaj da je djeci za ručak posluženo samo meso i zelena salata, bez drugog priloga, kao i da im je poslužena samo tjestenina sa šećerom, upozorava nutricionistica Marić Bulat. 

Bočica s vodom treba uvijek biti djetetu pri ruci

Djetetu osigurajte bočicu u kojoj je može ponijeti sa sobom u školu i imati pri ruci. To je bi smjele biti jednokratne plastične bočice u kojima kupujemo vodu u trgovinama, jer kod naknadnih punjenja ispuštaju otrovne spojeve, pa izaberite prikladne trajne bočice, savjetuje Marić Bulat.

Meso pet puta tjedno, a riba barem dva puta

Na djetetovom meniju bi svaki dan trebali biti mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, mahunarke, orašasti plodovi i mljevene sjemenke, zatim žitarice i proizvodi od žitarica, kao i krumpir, te voće i povrće. Meso bi djeca trebala konzumirati 5 puta tjedno, a ribu najmanje dva. 

STUDIJA NA 15.400 LJUDI Prehrana s puno mesa i malo ugljikohidrata - skraćuje život

- Meso je glavni izvor proteina važnih za rast i razvoj djeteta. Naime, često se preporučuje nemasno bijelo pileće ili pureće meso, no zbog visokog sadržaja željeza, vrlo je važan i unos crvenog mesa, upozorava nutricionistica.

Banane, riža i tijesto dobrodošli su svaki dan, paštete treba izbjegavati

Pokazalo se da otporni škrob, koji se nalazi u hrani bogatoj ugljikohidratima, poput banane, riže, tijesta i krumpira, stvara osjećaj sitosti, jača metabolizam, poboljšava raspoloženje i smanjuje stres. Te namirnice su neophodne u svakodnevnoj prehrani djeteta, ističe Marić Bulat. Nastojte izbjegavati hranu s visokim udjelom masti, šećera i soli, u što se prvenstveno ubrajaju gotovi i polugotovi proizvodi, hrenovke, salame i paštete.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 10.09.2018.

    Samo tako,napucavajmo ih piletinom iz supermarketa od 5,6 god aaaaa :(

  • 10.09.2018.

    sve treba umjereno jesti

  • o-o 10.09.2018.

    "jaka" nutricionistica. tko se želi zdravo hraniti neka progugla: dr. otto warburg, nobelova nagrada za otkriće uzroka i liječenje karcinoma.

Komentiraj...
Vidi sve komentare