Nutricionistica otkriva koliko hrana zapravo traje u frižideru

Zamrzavanje je idealan način za smanjenje troškova na hranu te čuvanje sezonskih namirnica. Australska stručnjakinja otkriva što se sve može zamrzavati te koji je rok upotrebe tih namirnica
Vidi originalni članak

Ako pokušavate smanjit troškove na hranu, trebate razmisliti o pravilnom zamrzavanju. 

Prema australskoj nutricionistici, doktorici Joanni McMillan, postoji mnogo hrane koja se može smrzavati što je idealno za pohranjivanje i korištenje viškova od ručka. 

- Zamrzavanje je zaista nevjerojatan način za očuvanje hrane jer se ne trebaju koristiti kemijski konzervansi - izjavila je dr. McMillan.

- To je zapravo jedan od najstarijih načina očuvanja hrane. I jedan od najrjeđe korištenih danas - objasnila je.

Rekla je da su namirnice kao što je kuhana riža i tjestenina savršene za smrzavanje i njezin je prijedlog uvijek kuhati u većoj količini te ostatak nepojedene riže i tjestenine rasporediti na porcije i smrznuti. 

Dr. McMillan je izjavila da unaprijed pripremljeni obroci mogu biti spas za zaposlene ljude koji bi voljeli i preko tjedna pojesti nešto kuhano bez crnčenja nad štednjakom. 

Stručnjakinja preporučuje vađenje tjestenine i riže iz zamrzivača, na primjer ujutro, ako to želite jesti nakon posla, kako bi se osiguralo pravilno odmrzavanje.

Rok trajanja smrznute tjestenine i riže je od jednog do dva mjeseca nakon smrzavanja.

- I orašasti plodovi se mogu zamrznuti, što je fantastično ako želite duže imati svježe lješnjake ili bademe - objašnjava dr. McMillan.

Preporuka je da se orašasti plodovi konzumiraju u roku od godine dana nakon zamrzavanja.

- Brašno je još jedna namirnica koja može biti zamrznuta, ali mora se pohraniti u air-lock vrećicama za zamrzavanje. A ako ste naribali previše sira i njega možete zamrznuti i pohraniti za neki drugi obrok, samo treba paziti da se iskoristi u roku od  šest mjeseci - otkrila je dr. McMillan.

Višak maslaca se isto može zamrznuti, samo treba pripaziti radi li se o soljenom ili nesoljenom maslacu - soljeni može stajati do godinu dana, a nesoljeni šest mjeseci.

I kruh se može zamrzavati, štruca ili mrvice. Mrvice se treba iskoristiti unutar tri mjeseca.

DOBRE IDEJE Budite kreativni: 10 načina kako iskoristiti posudu za led

Moguće je i zamrzavanje začina. Ako imate viška peršina, vlasca, kadulje ili bilo kojeg začina, očistite ga, nasjeckajte i stavite u posudicu za zamrzavanje. Prelijte maslinovim uljem i zamrznite. Začni tako mogu stajati do 12 mjeseci.

Slično možete sačuvati i ostatke vina (može stajati 3 mjeseca), bjelanjaka (može stajati 10 mjeseci), umaka od pečenja, juhu...

Banane koje su posmeđile su isto dobre za zamrzavanje. Prije zamrzavanja ih je potrebno oguliti i nasjeckati, te iskoristiti u roku od tri do četiri mjeseca. Idealne su za pripremu brzih muffina, smoothieja ili kolača. 

Iako zamrzavanje hrane pomaže uštedjeti te kupljenu hranu održati svježom duže vrijeme, dr. McMillan smatra da je bitno da su ljudi svjesni da zamrzavanje u potpunosti ne zaustavlja razvoj bakterija, samo usporava.

Idi na 24sata
Komentari (20)
 • NKNK

  ...Boga mi ja još kod nas u HR nisam vidio "ostatak vina" …

  10. 9. 2018,   19:34
 • Loš_sin

  99.3% nutricionista umre od zatrovanja zelenom hranom !!

  10. 9. 2018,   18:37
 • Deleted user

  Ništa ne zamrzavam

  10. 9. 2018,   19:57
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.