To je to što me zanima!

Pjesnik Josip Kropek (80): U mirovini sam objavio 18 knjiga

Oduvijek sam zaljubljen u pisanje i danas često razmišljam o svemu što sam stavio na papir, kaže Josip. Najveći dio svog radnog vijeka, gotovo 40 godina, proveo je u Bruxellesu u Belgiji
Vidi originalni članak

Ja sam vječiti putnik i radnik, realist, no ponekad sam i zanesenjak, pa i buntovnik. Tako se opisuje pjesnik i pisac iz Varaždina, osamdesetogodišnji Josip Kropek.

I upravo o tome progovara svojoj lirskoj zbirci “Škrinja mojih uspomena”, 18. književnom uratku koji je objavio otkad je u mirovini, u zadnjih 16 godina. Najveći dio svog radnog vijeka, gotovo 40 godina, proveo je u Bruxellesu u Belgiji, gdje i danas ima adresu, uz onu varaždinsku.

PRESTIŽNA NAGRADA 'Grigor Vitez' preko 50 godina odrasta s djecom i umjetnicima

Iz svoga rodnog Ključa kraj Novog Marofa u tuđinu je otišao trbuhom za kruhom kao građevinski tehničar. I uspio je i bez fakulteta. Sve njegove skice završavale bi ozbiljnim projektima, a danas u Belgiji mu žive dva sina. Stariji je krenuo očevim stopama i ima arhitektonski ured.

No svih tih godina, od rane mladosti, Josip je sanjario o svome kraju i tu nostalgiju za zagorskim krajem pretakao u stihove.

- Tada nisam imao vremena a ni prilike, ali sam skupljao materijale i znao da ću ih jednog dana, kada odem u mirovinu, objaviti.

TEA ZAVACKI: Evo što sam sve naučila u 14 dana bez interneta

Moje prvo književno djelo “Iznad zaborava“ objavio sam prije 11 godina, a zatim sam svake godine izdao barem jedno. Osim pjesama, proze, napisao sam i svoj prvi roman “Logorka“ prije 8 godina - priča nam Josip.

Slijedila su još tri romana, od kojih je "Zagorja sin“ autobiografski roman koji je nastajao nekoliko desetljeća.

- Velik dio rukopisa za taj roman mi je oduzet dok sam služio JNA, a to mi je dalo još veći poticaj za pisanje. Naime, moji su pretpostavljeni mislili da se bavim kakvim špijunažama pa sam ostao bez svog materijala za roman. Napisao sam i “Kako do 50 godina braka“ ili “Ne dajte ljubavi da ode“, u kojem iznosim subjektivno viđenje braka i bračne ljubavi te ističem neke od poteškoća koje instituciji braka donosi današnje moderno doba.

JESTE LI MEĐU NJIMA? Čitanje i vrsta knjige otkrivaju puno toga o karakteru čovjeka

Oduvijek sam zaljubljen u pisanje i danas često razmišljam o svemu što sam stavio na papir o svim nedaćama, izazovima i poteškoćama koje sam u životu uvijek nekako riješio i uspješno svladao - tumači nam ovaj zaljubljenik u riječi, ali i nevjerojatno vrijedan čovjek koji se danas brine o tri vikendice s voćnjacima i vinogradima, a jednu je klet dizajnirao i sastavio potpuno sam.

VIDI OVO: Koji horoskopski znak je najbolji u krevetu?

Idi na 24sata

Komentari 1

  • zvrkicaa 09.09.2018.

    Bravo gospodine Josip ☺

Komentiraj...
Vidi sve komentare