To je to što me zanima!

Potaknite djecu da istražuju svijet oko sebe i da razmišljaju

Sjednite na pod, ugasite TV i mobitele i budite s djecom. Slažite kockice, pjevajte im, čitajte i pričajte, potaknite njih da razgovaraju o svom danu, igrajte se skrivača...
Vidi originalni članak

Međunarodni dan nestalih osoba posvećujemo svim nestalima u Domovinskom ratu. Još se traga za 1940 ljudi. Ovo su njihove priče...

Razvoj mozga u prve tri godine je najintenzivniji i najosjetljiviji, jer sve ono što izostane ili bude narušeno u toj dobi može imati dalekosežne posljedice, kaže pedijatrica dr. Giovana Armano.

- Beba, čim se rodi, ima izuzetnu moć za osjećanje i učenje. Osjećaji su vrlo važni i, što ih više uključimo, intenzivniji je odgovor. Na toj osnovi djeluje i senzorička integracija - kaže dr. Armano. To je metoda koja se primjenjuje u terapiji poremećaja komunikacije, no dr. Armano smatra da mora biti prisutna kod svih beba. 

ISTRAŽIVANJE Kada djeca očekuju da će ih nešto boljeti, boli ih puno više

- U najranijoj dojenačkoj dobi beba ima razvijen osjećaj dodira, voli da je se mazi. Ima izuzetno razvijen i osjet njuha. Prepoznaje mamu i miris majčina mlijeka. Beba čuje, a iako ne razumije sve što joj kažemo, shvaća po boji glasa i nježnim riječima popraćenim dodirom, ljuljanjem - pojašnjava pedijatrica i dodaje kako je jako važno da bebu izravno gledamo. Isprva može vrlo kratko, a potom sve dulje zadržati pogled i pratiti što joj se priča.

Kroz osjećaje beba uči, npr. povezuje miris majčina mlijeka s vremenom kad će jesti. Za malo veću djecu igra je sastavni dio učenja. Ponekad se čini da su se roditelji zaboravili igrati. Sjednite na pod, ugasite TV i mobitele i budite s djecom.

Slažite kockice, pjevajte im, čitajte i pričajte, potaknite njih da razgovaraju o svom danu, igrajte se skrivača. Budite što više u prirodi, skačite po lokvama, potaknite ih na kreativnost jer svaka nova situacija im je izazov, a rješavanje razvija mozak.

PONEKAD JE TO I DOBRO Roditelji i djeca: Koje svađe su najčešće i kako se nositi s tim?

VIDI OVO: Što vaši prsti govore o vama?

U toj dobi dijete mora shvatiti da nije samo na svijetu i da se sve ne vrti oko njega. Dobro je da se tad uključi u kolektiv, nađe prijatelja, čak se i posvađa s njim oko kockica ili autića. A tad ćete mu objasniti da treba dijeliti i tolerirati druge.

VIDI OVO: Što vaša krvna grupa govori o vama?

Idi na 24sata

Komentari 28

  • MOC JE U ZNANJU 30.08.2018.

    Ma sve super , ali bez radnih navika ništa u životu neće postići .

  • anane 30.08.2018.

    Ma bez brige👍

  • JoJo21 30.08.2018.

    Zašto zatamnjuju sve slike na svakom članku nije mi jasno?

Komentiraj...
Vidi sve komentare