To je to što me zanima!

Pravo je vrijeme za sadnju malog povrtnjaka ili cvjetnjaka

Ne morate imati vrt da biste vrtlarili - za svoju malu zelenu oazu imate dovoljno mjesta na balkonu ili terasi. No da bi vrt opstao potrebno je znati što se i kako sadi te koje se vrste sade jedne uz drugu, a koje nisu najbolji susjedi
Vidi originalni članak

Urbani vrtovi sve su popularniji, a s dolaskom proljeća krajnje je vrijeme za sadnju određenih biljaka. Zato mnogi građani ovih dana zavrću rukave i primaju se sadnje znajući da će imati nešto povrća ili voća vlastitog uzgoja. Drugi pak sade cvijeće i ukrasno bilje koje će krasiti balkone, prozore i terase. Međutim, uvijek postoje oni koji bi htjeli svoj mali vrt, ali ne znaju kako i kada započeti sa sadnjom.

Zato je novootvoreni Pevec u Čakovcu prošlog vikenda održao predavanje i radionicu o vrtlarstvu na kojoj su odrasli, ali i djeca, mogli naučiti sve o sadnji pojedinih biljaka i njihovom uzgoju na organski način. Tako su svi zainteresirani mogli saznati kako se, primjerice, salata, luk i mrkva sade jedni uz druge, dok se kao neposredne susjede izbjegava saditi biljke koje pripadaju istoj porodici. Mnoštvo takvih savjeta i poučnih zanimljivosti podijelila je voditeljica predavanja i profesorica na Agronomskom fakultetu dr. sc. Vesna Židovec. Osim toga, prof. Židovec istaknula je kako je krajnje vrijeme za sjetvu graška, boba, mrkve, peršina, cikle i blitve kao i za sadnju luka, krumpira i češnjaka. 

Dok su roditelji slušali predavanje, na radionici "Mali vrtlari" najviše su uživali oni najmlađi. Svako dijete dobilo je za ukrasiti svoju teglicu, a nakon zabavnog ukrašavanja i usputnog druženja, uslijedilo je presađivanje cvijeća i ukrasnog bilja pri čemu su djeca naučila kako pravilno presaditi biljku, ali i brinuti se o njoj. Koliko je vrtlarenje dobro za djecu istaknula je voditeljica radionice Branka Vobner. - Vrtlarenje uči djecu strpljivosti, a u ovom modernom vremenu djeca nemaju strpljivosti - govori Branka te dodaje kako vrtlarenjem jačaju i samopouzdanje jer su nešto sami izradili. 

Osim predavanja i radionice, posjetitelje Pevca dočekao je i zbor Čakovečki mališani koji su sve uveselili prigodnom pjesmom, nakon čega su se s roditeljima uključili u vrtlarske radionice. Ovo je bila druga po redu Pevecova radionica, a sljedeća se održava 14. travnja u Pevec centru Sesvete. Poželite li saznati nešto više o vrtlarenju ili možda naučiti nešto novo, ulaz je otvoren i potpuno besplatan.

Ako vas zanima kako će radionica izgledati, pogledajte u videu kako je prošla ona u Čakovcu.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Pobotchnick Leeyoobo 12.04.2018.

    želim dobru berbu svima koji uzgajaju biljke. i gljive.

Komentiraj...
Vidi sve komentare