Prisilom djeca neće početi više jesti, treba promijeniti pristup

Rečenica “samo još jedan zalogaj” može donijeti više štete nego koristi. Djeca u dobi od 4 do 5 godina odlično reguliraju glad i ne treba ih tjerati da pojedu ‘još žlicu’
Vidi originalni članak

Međunarodni dan nestalih osoba posvećujemo svim nestalima u Domovinskom ratu. Još se traga za 1940 ljudi. Ovo su njihove priče...

Mali izbirljivac dolazi do stola, uzima zalogaj i objavljuje da je gotov. Ili izjavljuje da mrzi do jučer svoje omiljeno jelo. To je frustrirajuće i sasvim dovoljno roditelju da počne s molbama, podmićivanjem i zahtjevima da pojede malo više.

No prema novom istraživanju, prisiljavanje djece da jedu ne čini situaciju boljom. Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu zaključili su da, kad roditelji vrše pritisak na dijete u dobi od dvije-tri godine da jede, to ne utječe na to koliko će kasnije biti izbirljivo.

- Izbirljivost u jelu nije nešto što je promjenjivo, baš kao što je teško ukloniti sramežljivost. Promijeniti izbirljivost znači da trebate promijeniti pristup, a ne siliti ga da jede - objašnjava Julie Lumeng, profesorica na Klinici za pedijatriju na Sveučilištu Michigan. 

PONEKAD JE TO I DOBRO Roditelji i djeca: Koje svađe su najčešće i kako se nositi s tim?

Stvaranje pritiska na djecu da jedu uopće nije bezopasno. Rečenica “samo još jedan zalogaj” može donijeti više štete nego koristi.

- Dijete takvu situaciju za stolom može smatrati kontroliranjem ili nametanjem, a kroz desetljeća znamo da takvo roditeljstvo nije dobro za dijete - objašnjava. 

Nutricionistica za djecu Natalia Stasenko ističe da pritisak može i pogoršati djetetove prehrambene navike tijekom vremena. To je osobito istina ako je djetetov osnovni razlog za odbijanje jela tjeskoba ili neki motorički problemi.

NARODNA MEDICINA Bapske priče: Maslac je tu za kolače, a ne za dječje opekline

Čak i ako izbirljivost nema pozadinu, pritisak može negativno utjecati na njegove osjećaje o hrani i piću.

- Studija nije pokazala da se djeca debljaju odmah kad ih roditelji prisiljavaju da jedu, no može u budućnosti pridonijeti većem riziku od pretilosti - istaknula je nutricionistica Stasenko.

Opasnost od pretilosti

Tjeranje djece da jedu kad nisu gladna ometa njihovu samoregulaciju. Djeca do 4. ili 5. godine vrlo dobro to rade i znaju kad su gladni a kad ne, no nakon toga se ta prirodna kočnica smanjuje. Miješanje u taj proces može potaknuti pretilost u starijoj dobi, pojasnila je Stasenko.

VIDI OVO: Što vaša krvna grupa govori o vama?

https://nestali.24sata.hr/

Idi na 24sata
Komentari (4)
 • Belzi

  Svaki razuman roditelj zna da pored pune zdjele i punog hladnjaka nitko nece umrijeti od gladi. Kad bude gladan, pitati ce i jesti ce. Ako nece-nece. Gade mi se roditelji koji trce oko stola sa zlicom "jedna za tatu, jedna ...

  29. 8. 2018,   19:38
 • Mellinda

  Moji su se igrali "aviona koji leti letiiiiiiiii letiiiiiii,..al opet niako da sleti u moja usta! :D

  29. 8. 2018,   21:42
 • Francesco_Totti

  Kako me boli rac jeooooteee

  29. 8. 2018,   18:42
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.