To je to što me zanima!

Recept za kolač star čak 6000 godina - pravi se od 2 sastojka

Ovaj vrlo ukusan kolač spominje se u starim zapisima - uzimali su ga ratnici za snagu pred odlazak u borbu, a žene su ga jele kako bi stimulirale hormonalne žlijezde
Vidi originalni članak

Želja za slatkim postoji od kad je ljudi, samo što je velika razlika u onome što jedemo mi i onoga što su jeli nekada davno. Mi uglavnom posežemo za nezdravim slasticama, prepunim šećera, kemikalija itd.

Prije otprilike 6000 godina jedna od najpoželjnijih poslastica u staroj Grčko i na Bliskom istoku bio je - pasteli ili intrion. To je kolač od samo dva sastojka - meda i sezama - koji je toliko zdrav i ljekovit da bi ga svatko trebao jesti.

RECEPT Kolač od jabuka koji ostavlja bez daha - okusom i izgledom

Ovaj kolač spominje se u starim zapisima - uzimali su ga ratnici za snagu pred odlazak u borbu, a žene su njime stimulirale hormonalne žlijezde. 

Njegove prednosti: prepun je niza vitamina i minerala sadrži antioksidanse regulira masnoće u krvi daje energiju za teške fizičke poslove umanjuje osjećaj depresije popravlja raspoloženje snižava razinu stresa.

Sastojci:

  • 300 grama paste od čistog mljevenog sezama - zove se tahini i pronaći ćete ga u trgovinama zdrave hrane (izlijte ulje ako se nakupilo na vrhu posude).
  • 300 grama meda

Priprema: Dobro promiješajte sastojke i napravite kuglice (smjesa će postati kao plastelin). Stavite kuglice u hladnjak da se stisnu, tamo neka stoje dok ih sve ne pojedete. Preporuka je pojesti dvije do tri na dan. Prije hlađenja ih po želi možete uvaljati u sezam.

Tahini možete napraviti i sami

Trebaju vam oljuštene, sirove sjemenke sezama, malo sezamovog ulja - dvije žličice ulja idu na pola do jedne šalice sjemenki (poslužit će i ulje suncokreta ili maslinovo, ako nemate sezamovo).

Prije blendanja sjemenke malo prepržite na tavi dok ne dobiju zlatnu boju. Ubacite ih u blender, dodajte ulje i blendajte dok ne dobijete glatku, gustu smjesu, prenosi portal Atma.

VIDI OVO! KVIZ: Koliko će te biti bogati? 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Cort Cort 26.08.2018.

    Sve što je sezamom je dobro.

  • 24.08.2018.

    kolač od meda mislim da je puno sladak

  • jasminaaaa 24.08.2018.

    ovaj kolac su ratnici uzimali za snagu i zene da se oslade. sigurno je ukusan i dobar za crijeva ako se ne varam

Komentiraj...
Vidi sve komentare