To je to što me zanima!

Ružmarin potiče koncentraciju, a lavandom si uljepšajte kožu

MEDITERANSKO BILJE Majčina dušica i komorač pomažu protiv nadutosti, lovorov list može pomoći izbaciti sluz iz pluća, a bosiljak je učinkovit kod upale grla
Vidi originalni članak

Legenda kaže da maslina kroz suhu zemlju pušta svoje korijenje u samo more i tako povezuje cijelo Sredozemlje u veliko jezero užitka.

Lako prepoznatljivo, nisko čvornato deblo otporno je na truljenje, zbog čega maslinu zovu “stablom vječnosti”. Mediteranskim narodima maslinovo je ulje tijekom četiri tisuće godina služilo kao sredstvo plaćanja, u srednjem vijeku se koristilo umjesto gotovine. Upotrebljavali su ga kao lijek i kozmetički pripravak. Krpa natopljena uljem dobro je sredstvo za čišćenje. Draguljari su ga upotrebljavali za poliranje dijamanata. Zbog karakterističnih svojstava prirodni je konzervans za ribu i sir, koji čuvani u maslinovu ulju mogu ostati upotrebljivi godinama. Sir iz ulja je jedan od najprepoznatljivijih dalmatinskih specijaliteta. Maslinovo ulje, samo ili kao dodatak, neophodna je sirovina za proizvodnju sapuna i sredstava za njegu kože i kose.

ZDRAVLJE U VRTU 20 ljekovitih recepata: Luk snižava, a tušt diže krvni tlak

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) grmolika je biljka zimzelenih mirisnih igličastih listića sa sitnim svijetloplavim cvjetićima, a raste samoniklo na kamenitim terenima uz more. Ružmarin osnažuje pamćenje, štiti od svakog zla i uroka, pa je postao simbol postojane ljubavi i prema običaju se nosi na vjenčanju. Tisućama godina ružmarin se koristi u ritualima, kuhinji, u narodnoj medicini. Njegovi ostaci pronađeni su i u egipatskim grobnicama. Prema legendi, grm ružmarina imao bijele cvjetove koji su poprimili plavu boju kad je Djevica Marija preko njega prebacila svoj plavi plašt dok se skrivala u njegovom zaklonu pri bijegu u Egipat. Odavno su poznata njegova antiseptična svojstva, pa su njegove grančice često paljene u bolesničkim sobama i sudnicama u svrhu zaštite od tifusa i kuge. Stavljene pod jastuk tjeraju noćne more. Predaja kaže da je mađarska kraljica Elizabeta dobila od anđela recept za pripravljanje “vodice za pomlađivanje” koja je sadržavala ružmarin. Ružmarin danas nalazi široku upotrebu u kozmetici, medicini i u kulinarstvu kao začin.

PRIRODNI LIJEK 20 ljekovitih napitaka od voća i povrća koji pomažu organizmu

Lavanda (Lavandula officinalis), mirisna i ljekovita biljka koja se dodavala vodi za pranje lica i rublja, dobila je ime od lat. glagola lavare (kupati se). Miris lavande, koji potječe od eteričnog ulja sadržanog u sitnim ljubičastim cvjetovima ove biljke, često susrećemo u različitim kozmetičkim preparatima. Koristi se kao dodatak sapunima, šamponima, parfemima, te mirisnim vrećicama za ormare.No, ova biljka osim ugodnog mirisa pruža puno više. Svježi ili osušeni cvjetovi se koriste u medicinske svrhe, za pripremu čajeva ili za dobivanje eteričnog ulja. Lavanda se od davnina smatra prirodnim sredstvom koje je korisna pomoć u liječenju čitavog niza zdravstvenih tegoba, od nesanice i nemira, do reumatskih bolova i probavnih tegoba.Brojna ispitivanja potvrđuju da lavanda ima umirujuće djelovanje na živčani sustav. Stoga je vrlo korisno blago sredstvo protiv nemira i anksioznosti. Čak je, prema nekim tvrdnjama, eterično ulje lavande gotovo jednako učinkovito kao blaži lijekovi protiv nesanice.

ROTKVICA, HREN, MASLINA 20 ljekovitih recepata: Uskrsna hrana u sebi krije veliku moć

Kadulja (Salvia officinalis) djeluje antiseptički, baktericidno i fungicidno, a vjerojatno i protiv virusa. Sprečava nastanak upala. Ulje kadulje rabi se kod upalnih bolesti usne šupljine i ždrijela, za ispiranje te grgljanje. Kod unutarnje primjene kadulja sprečava nastanak sline i smanjuje znojenje.

20 ljekovitih recepata:

1. Prirodna zaštita

Crveno povrće čini kožu besprijekornom. Beta karoten, koji možemo naći u mrkvama i batatu, pomaže kod zaštite od sunca, a likopen iz rajčice čini je manje osjetljivom na UV zrake.

2. Čišćenje lica

Pomiješajte jednake količine ploda komorača, anisa, korijandera i kima. Dvije žličice svježe zdrobljene ili mljevene mješavine prelijte šalicom vruće vode. Parenje lica čajem od mješavine ovog bilja poboljšava prokrvljenost kože i pomaže pri njezinu čišćenju, a kao napitak potiče probavu.

3. Za lakši san

Ispod jastuka stavite stručak suhe ili svježe ubrane lavande - to bi vam trebalo pomoći da lakše i mirnije spavate.

4. Ulje od kamilice

Bočicu do grla napunite svježim glavicama kamilice i prelijte maslinovim uljem. Ulje mora pokrivati cvjetove. Dobro zatvorenu bocu ostavite 14 dana na suncu. Čuvajte u hladnjaku. Oboljela mjesta mažite nekoliko puta na dan.

5. Vino protiv kašlja

U jednoj litri suhog bijelog vina prokuhamo 15 g komorača, 15 g kopra i 5 g marulje te pustimo da lagano kuha deset minuta, a nakon toga procijedimo. Od toga vina odrasli mogu triput na dan popiti po čašicu, a djeca triput dnevno po žlicu.

6. Sprej od aloja i lavande

Pomiješajte žličicu destiliranog hamamelisa, po 10 kapi eteričnog ulja lavande i tamjana u bočici s raspršivačem. Protresite, dodajte 250 ml alojeva soka i protresite ponovno. Vlažite kožu koliko god često želite, kad osjetite suhoću, vrućinu ili zatezanje.

7. Smilje

Dvije žličice suhih cvjetića smilja prelijte sa 2 dl vrele vode, pustite da odstoji 15 minuta pa procijedite. Ovaj čaj regulira probavu, snižava krvni tlak i kolesterol te jača cijelo tijelo, a korisno je i kao sredstvo za parenje zrele kože.

8. Za svjež dah

Potrebno vam je 1,5 žlica listova kadulje, 5 dl destilirane vode, žličica soli i 50 ml 70-postotnog alkohola. Vodu sa solju zakuhajte, dodajte usitnjenu kadulju i kratko prokuhajte. Pokriveno ostavite da se ohladi, procijedite i umiješajte alkohol. Više puta na dan ispirite usta vodicom.

9. Lavanda liječi kožu

Ako ste predugo ostali na suncu, u 50 ml macerata nevena, spravljenog u bademovu ulju, nakapajte 25-30 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande i namažite na opečenu kožu. Osjećaj peckanja će se smanjiti, a sutradan koža neće biti crvena i bolna.

10. Tinktura gospine trave

Potrebno vam je 20 g svježe osušenih cvjetova gospine trave i 100 ml 70-postotnog alkohola. Suhe cvjetove prelijte alkoholom i ostavite da odstoje najmanje dva tjedna. Procijedite. Kod depresije uzmite dva-tri puta na dan 20-30 kapi na pola čaše vode. Pripremite kuru koja treba trajati od četiri do šest tjedana, osobito u zimskim mjesecima.

11. Kantarionovo ulje

Blago uvenule cvjetove gospine trave (10 g) prelijte maslinovim uljem (100 ml). Do ruba napunjenu, dobro zatvorenu staklenku stavite na prozor izložen suncu te je više puta protresite. Nakon tri tjedna ulje bi trebalo poprimiti zagasitocrvenu boju. Rabi se za liječenje kože, osobito opeklina.

12. Ulje sa smiljem

Za pripremu macerata staklenka se napuni cvjetovima ili vršnim dijelovima smilja, prelije hladno prešanim biljnim uljem te ostavi da stoji od 4 do 5 tjedana i čuva u hladnjaku.

13. Ružmarin

Kako biste pripremili tinkturu, prelijte 20 g ružmarina sa 100 ml alkohola i ostavite da odstoji deset dana. Procijedite. Uzimajte od 15 do 20 kapi na dan u čaši vode. Izvana se koristi za masaže kod reume ili problema s cirkulacijom. Ekstrakt ružmarina potiče cirkulaciju na tjeme za sprečavanje ćelavosti te protiv prhuti. Protiv celulita i za poticanje mršavljenja, masaže tinkturom dopunite čajem od ružmarina. Piju se samo dvije šalice na dan, a navečer se ne smije piti jer stimulira. Trudnice ružmarin smiju uzimati samo u jelima.

14. Kura protiv celulita

Napravite sok limuna, krastavca, 2 mrkve, 1/2 jabuke i 1/4 glavice svježega kupusa. Ulijte u bocu, dodajte 3 kapi eteričnog ulja ružmarina i dobro promućkajte neposredno prije uporabe. Jednom na dan, najbolje prije tuširanja, umasirajte u čistu suhu kožu zahvaćenu celulitom tako da se dobro upije. Obucite stare pamučne ili lanene hlače, sjednite ili lezite te se nakon pola sata istuširajte. Višak soka ostavite u hladnjaku, a novu turu pripremite prema potrebi. Uz primjenu ovog losiona, svako jutro na prazan želudac popijte dvije velike žlice jabučnog octa u velikoj čaši vode.

15. Majčina dušica

Prelijte 100 g majčine dušice litrom vruće vode, ostavite da odstoji 10-15 minuta, a ocijeđenu tekućinu potom dodajte kupeljima u kadi. Kupke umiruju grčeve bronhija, a dobro djeluju i kod nečiste kože.

16. Čaj protiv glavobolje i migrene

Pripremite 25 g lavande, 25 g majčice dušice, 10 g matičnjaka, 10 g vrbove kore i 10 g anisa. Pomiješajte biljke i stavite u staklenku. Pri pripremi čaja uzmite jednu do dvije žličice mješavine i stavite u 250 ml vruće vode. Ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Pijte dvije do tri šalice ne prevrućeg čaja na dan.

17. Mirisni sapun

Lagano zagrijavajte 150 g naribanog dječjeg sapuna, 3 žlice limunova soka i 2 dl ohlađenog čaja kadulje miješajući kuhačom dok se sapun ne otopi. Ostavite da se hladi 10-15 minuta, umiješajte 2 žlice suhog lišća kadulje usitnjenog u prah i 10 kapi maslinova ulja. Oblikujte 2-3 sapuna, umotajte u foliju i ostavite nekoliko sati da odstoje.

18. Lovor

Lovorov list je stimulans dišnih putova i može pomoći izbaciti sluz iz pluća. Najbolji način je staviti svježe ili suhe listove u vruću vodu i udisati paru - inhalirati. Pomaže i mazanje uljem lovora po prsima. To liječi alergije i astmu.

19. Bršljan protiv vena i celulita

Suhi list bršljana potopite u maslinovo ulje, ostaviti mjesec dana i procijedite. Ovo ulje koristi se protiv celulita, tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Za poticanje izmjene tvari, na kraju možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina ili kombinirati bršljan i ružmarin.

20. Bosiljak kod upale grla

Dvije žličice suhih listova bosiljka prelijte s 250 ml vode te u pokrivenoj posudi kuhajte od 10 do 15 minuta. Procijedite i ostavite da se ohladi. Grgljajte tekućinu dva do tri puta na dan kod upale grla. Za poticanje probave pripremite blaži čaj - Sušeno lišće bosiljka (4-6 g) stavite u 250 ml vruće vode, pustite da odstoji deset minuta pa procijedite. Bosiljak nije za trudnice i malu djecu.

VIDI OVO: 5 savjeta za savršenu masturbaciju.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 17.06.2018.

    Mediteransko bilje :) Kada to čujem, odmah imam osmjeh na licu..podsjeti me na arome i prelijepe mirise djetinjstva. Nedavno mi je netko spomenuo smilje..nesretna se nemogah sjetiti i obiđoh susjedstvo moje none. Darovaše mi stručak suhoga i bočicu ulja..Kantarion imam uvijek, crveni se na polici. I punu kuću i terase lavande..lončarice sa maslinama i ruzmarinom i limunovima. Zavidim travarima na tim prelijepim mirisima 😍 koji ih okružuju i prirodi u kojoj se kreću dok ih skupljaju..Naravno s respektom i prema znanju, kojeg nažalost ne poznam dovoljno. Ali..radujem se svakom novom redku o tom. Ako ništa, nostalgije radi..:)

  • 17.06.2018.

    Sve može proći osim lavande...

  • mily 17.06.2018.

    kantarionovo ulje uvijek imam u kući, ružmarin i lovor koristim kao začin u kuhinji, i to je to:))

Komentiraj...
Vidi sve komentare