To je to što me zanima!

Sirovo meso držite dobro zamotano na dnu hladnjaka

Trovanje hranom spriječite redovitom higijenom ruku i posuđa. Ako imate prijenosni hladnjak, otvarajte ga što rjeđe možete te ga nemojte stavljati u prtljažnik automobila nego između putnika
Vidi originalni članak

Ručak na dvorištu ili piknik mnogima su omiljene aktivnosti u ljetnim danima, ali nemojte zaboraviti da se, kako su temperature visoke, povećava mogućnost trovanja kontamiranom hranom.

Bakterije napreduju u toplijim uvjetima, a ljudi često kuhaju na otvorenom i hrana nije zaštićena u hladnjaku. Trovanje hranom možete spriječiti i pranjem ruku, a na otvorenom upotrijebite antibakterijske maramice. Kad sirovo meso odlazi na roštilj, ne možete ga vratiti na isti pladanj s kojeg ste ga izvukli, upozoravaju stručnjaci.

Treba temeljito oprati posuđe ili površinu vrućom vodom i sapunom koja je dotaknula sirovo meso prije nove uporabe. Kad putujete, sirovo meso pravilno omotajte i stavite ga na dno kako biste spriječili curenje sirovih sokova koji će zaprljati ostalu hranu.

Najopasnija su jaja

Sigurni pokazatelj je termometar pomoću kojeg možete utvrditi toplinu mesa. Ako imate prijenosni hladnjak, natrpajte ga ledom. Boce držite zajedno da održavaju nisku temperaturu. Hladnjak ne držite na suncu, a ako putujete automobilom, ne spremajte ga u prtljažnik, nego između putnika.

Najopasnija hrana po vrućini su jaja - držite ih na hladnom. Sirovo meso, morski plodovi, jaja i mliječni proizvodi namirnice su na koje trebate posebno paziti u ljetnim mjesecima, Pripremljena jaja držite u hladnjaku sve dok ih ne planirate jesti, a možete ih i držati na ledu kako biste bili sigurni da neće doći do trovanja hranom.

Higijena je važna

Operite sve namirnice prije putovanja - budite sigurni. Trovanje hranom možete spriječiti pranjem ruku ili namirnica. Voće i povrće koje planirate jesti trebalo bi oprati prije puta, odnosno kad ste sigurni da u blizini imate vode. Isto tako, treba odvojiti sirovu hranu, osobito meso te ga dobro omotati i staviti na dno hladnjaka.     

Operite noževe i pribor koji ćete koristiti - higijena je važna. Narežite sve namirnice čistim noževima na pladnju na kojem prethodno nije bilo sirovo meso. Ako je sirovo meso bilo na tom pladnju, dobro ga operite kako ne bi došlo do trovanja. Isto tako, prije nego što odete ručati u prirodu, operite sav pribor koji želite koristiti.     

Pečenje mesa - nije pametno utvrđivati je li meso temeljito kuhano i pečeno samo na temelju boje. Sigurni pokazatelj je termometar pomoću kojeg možete utvrditi toplinu mesa. Govedina, svinjetina, janjetina i teletina mora biti na 62°C, a piletina je pečena na 73°C. Kad sirovo meso stavljate na roštilj, nemojte ga vraćati na isti pladanj s kojeg ste ga uzeli.

Iako je košara praktična, na izlete je bolje nositi prijenosni hladnjak. Nemojte ga držati na suncu, a posložite ga prema namirnicama.

RIJEŠITE KVIZ: Otkrijte koliko ste zapravo pametni.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • umjereni pacifist 25.08.2018.

    i poslije nužde perite ruke

  • Avery 19.08.2018.

    "Bolesna" sam što se tiče higijene, čuvanja hrane, pretjerujem u tome. Sumnjam da je moja mama toliko pazila. Zdrava sam uvijek bila.

  • Splicanka'92 19.08.2018.

    Hvala bogu da sam vegetarijanka

Komentiraj...
Vidi sve komentare