Sirovom hranom u svoje tijelo unosite zdravlje i čistu energiju

Ovom prehranom unosimo čistu energiju jer je to sirova hrana, vrlo zasitna pa je možete manje pojesti. Koriste se četiri skupine proizvoda - voće, povrće, orašidi i sjemenke (klice)
Vidi originalni članak

Još je Hipokrat rekao da bi 'hrana trebala biti lijek' no, moderan način života i konzumerizam odveo nas je u posve drugom smjeru. Tu je temu tek djelomično dotaknula doc.dr.sc. Anita Freimann (35), profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, koja je prije nekoliko godina doktorirala na temu ekonomije sreće i izdala zanimljivu knjigu 'Hrabrost na putu sreće - 12 izazova napuštanja zone komfora i kreiranja sretnog života'. Pišući knjigu otkrila je prednosti sirove prehrane i njoj se posve posvetila.

- Naišla sam na knjigu Viktorije Boutenko koja je i donijela boom sirove hrane u zapadni svijet. Ona kaže da mi kao ljudi nismo stvoreni kao mesojedi nego je za nas prirodnije jesti sirovu hranu. Ne bi trebalo jesti ništa što naše prabake ne bi prepoznale kao hranu, a osim toga oni koji se hrane sirovim namirnicama imaju daleko više energije i zdraviji su - izjavila je.

Prehrana "živom" (sirovom) hranom

- Nije istina da svakoga dana morate pojesti nešto na žlicu ili komad mesa te da u sjemenkama, voću i povrću, orašidima, nemate dovoljno ugljikohidrata, minerala, proteina i masti. Knjiga mi se jako svidjela, pogledala sam puno videa na tu temu i odlučila sam probati. Meni su prije vegetarijanci uvijek bili malo čudaci jer ne jedu meso, a sada sam odabrala najrigorozniji oblik prehrane sirovom hranom. Izbacila sam mlijeko, meso, jaja, ribu, brašno, žitarice i počela sa smoothiejima -  priča Anita.

Dodaje kako je važno osvijestiti što jedemo, a što jede nas. Već nakon tri tjedna počela se osjećati bolje, imala je više energije, receptori na jeziku su se promijenili i počela je osjećati prave okuse hrane koju jede. Na internetu je otkrila puno recepata za tu prehranu, od slastica do glavnih, zasitnih jela.

- Krenula sam polako, sa smoothiejima za doručak. To je i pravilo, krenuti sa sokovima ili smoothiejima u kojima ima 80 posto voća, 20 posto povrća i orašida, a potom s vremenom mijenjati omjer dok ne dođete na posve suprotno - objasnila je.

Prednosti ovakve prehrane

-  U sirovoj prehrani možete odabrati dva pravca - ekstremni je mono hrana kada ljudi jedu samo jednu namirnicu po obroku, a druga je vrsta zapravo prilagodljiva hrana u kojoj možemo u sirovoj izvedbi pripremiti sve inačice poznatih jela, primjerice ćevape, sarmu, pizzu, punjenu papriku. Jako je važno piti zdravu vodu, pročišćenu ozonatorom ili nekim uređajem, i u nju ubaciti neke arome, krastavac, limun, mentu, jagodu, neka stoji koji sat jer tada postaje alkalna. Naše tijelo je kiselo i takvo je podloga za razvoj svih bolesti pa treba unositi alkale. Pomoću PH traka u urinu možete lako provjeriti kolika vam je kiselost tijela - pojašnjava Anita.

Ovom prehranom unosimo čistu energiju jer je to sirova hrana, vrlo zasitna pa je možete manje pojesti. Koriste se četiri skupine proizvoda - voće, povrće, orašidi i sjemenke (klice). Sirova hrana zapravo znači da se ona ne smije grijati i termički obrađivati više od 41 stupnja. Polazi se od teze da je ta hrana zapravo živa i da se mora jesti cjelovita. Ako posadimo jabuku u zemlju, nešto će niknuti. To je prikaz njenog života. Ako ju posadimo skuhanu i ispečenu, neće ništa niknuti. Kuhanjem joj ubijamo djelatne tvari, enzime, koji su zapravo život i njena svrha u našoj prehrani.

Priprema obroka

- Priprema mog obroka traje najviše 15 minuta. Nisam nikada bila ljubitelj kuhanja graha tri sata. Ovdje nema kuhanja, nema pećnice, štednjaka, perilice suđa, ali vam treba jak blender, jer hrana je finija kada se izblenda do svoje stanične razine, a na taj način nije teška za želudac - kaže Anita.

- Za ovakvu prehranu potreban je dobar multipraktik, sokovnik na hladno prešanje, spiralizator da od povrća pravite špagete i dehidrator jer dosta toga treba dehidrirati. Ja imam i ozonator jer njime čistim voće i povrće od kemijskih i drugih nečistoća. A to je najbitnija stavka u sirovoj prehrani - jesti zdravo i ekološko - kaže Freimann koja je na sirovoj prehrani već tri i pol godine.

BEZ GREŠKE Vodič kroz fine žitarice - kako i koliko dugo kuhati rižu, ječam

Iste obroke sprema i svom sinu koji ih je bez problema prihvatio. Kaže da ima najbolju mamu na svijetu jer za doručak može jesti čokoladu, pudinge, kolače i sladolede pripremljene bez šećera i od zdravih namirnica. Freimann smatra da previše djece danas jede kruh sa namazima, a ne znaju ni prepoznati sve voće i povrće na tržnici.

- U mojoj prehrani se sol koristi iznimno malo, a šećer uopće ne. Ponekad koristim med ako znam da je prirodni i domaći, ali koristim i prirodna sladila kao javorov i agavin sirup, steviju, šećer kokosovog cvijeta.

Spremanje i čuvanje hrane

Namirnice se mogu zamrzavati i to je vrlo praktično kada je zima i nema mnogo svježih. Po ljeti se zamrzavaju različite trave, voće, povrće, sve što koristim.

- Moja ostava je sva u plastičnim posudama u kojima su bademi, indijski oraščići, orasi, lješnjaci, chia, sezamove sjemenke, lan, konopljine sjemenke, spirulina, pine polen (pelud šišarke bora), agar agar prah, moringa prah i još svašta - objašnjava Anita.

- Kada sam krenula sa tom prehranom našla sam dosta recepata, ali u njima pola namirnica nisam imala, a za pola nisam znala što su. Dakle treba malo prethodne edukacije - kaže Anita koja je zbog toga i odlučila početi sa radionicama sirove prehrane u Osijeku kako bi svoje zainteresirane prijatelje i građane upoznala sa tom vrstom zdrave prehrane i svim namirnicama koje se u njoj koriste.

Tako je svoju cjeloživotnu ljubav prema hrani pretvorila u hobi s prvenstvenim ciljem širenja svijesti o važnosti zdrave prehrane.

U pravilu svi ostanu zatečeni kada vide i probaju sarmu od kiselog kupusa koja se puni smjesom od oraha, sjemenki, začinjava dimljenom crvenom paprikom i sirovom veganskom majonezom. Otkriju kako se prave sirove inačice pita, štrudli, torti, muffina, kiflica, torti i kolača. Kako od krumpira napraviti sok i čips u dehidratoru, od cvjetače kokice, od agar agar praha gumene bombone, kako korabicu zamijeniti kruhom i od povrća napraviti špagete. Nauči ih od indijskih oraščića i badema praviti mlijeko, jogurt i sir.

- Ljudi često griješe sa smoothiejima pa si naprave loše kombinacije koje ih kasnije nadimaju. Nije baš svaka kombinacija svega dobra. Savjetuje se u svaki smoothie nešto nasjeckati, primjerice dio banane na kockice, da nas tjera to i žvakati, a ne samo gutati, jer proces probave ne počinje u stomaku nego u ustima, sa slinom, i ako se taj proces preskoči to nije dobro - kaže Anita i dodaje kako ljudi griješe kad bace lišće od povrća.

- Lišće od mrkve, rotkvice, korabe zapravo je često bogatije mineralima i vitaminima nego sama biljka. Lišće je stalno na suncu, upija najviše energije i zato je najbogatije, stavljajte ih u smoothieje ili sokove. Ista stvar je i s klicama. One su energetska bomba - dodaje.

- Često polaznici misle da će pojesti hrpu, a onda shvate da zapravo ne mogu puno toga pojesti jer je ta hrana vrlo zasitna. Na čokoladnoj radionici žena je rekla da sama pojede čokoladu od 300 grama i da za nju sigurno neće biti dosta čokolade na radionici, no kad je probala onu napravljenu u samo pet minuta od sirovog kakao maslaca, pravog kakaa i prirodnog sladila, shvatila je da u ovom slučaju to nije tako - prepričala je Anita.

- Podloge za torte su uvijek od orašida sa datuljama, smokvama ili suhim šljivama. Kreme se najčešće prave od indijskih oraščića jer su jako mekani kada se namoče, i onda se u njih dodaje voće i što god. Orašide treba namakati preko noći u vodi jer su puni fitinske kiseline koja nam smeta - savjetuje Anita dodajući kako ona svoj dan započinje sa energetskim smoothiejem u kojega stavi sve što joj se nađe pri ruci voće, celer, špinat, blitva, obavezno đumbir, voće.

Sirova prehrana ima jednu manu koja je ujedno i velika opasnost. Voće i povrće koje je osnova prehrane na našem je tržištu često prepuno pesticida, kemijskih i hormonskih sredstava i GMO oblika.

- Jako je važno voditi računa o tome da kupujete ekološku hranu i naći neku dobru metodu čišćenja hrane. Ja sam svoju prije špricala limunom pa ju čistila sodom bikarbonom ili octom, a kasnije sam kupila ozonator koji pomoću ozona O3 ubija sve te supstance čak i centimetar ispod kore voća i povrća. Dobro je imati neku svoju malu proizvodnju ili bar provjerenog lokalnog proizvođača kojemu vjerujete - ističe Anita koja ovom prehranom nije pretjerano izgubila na težini, iako neki izgube, ali joj se tijelo lijepo i samo od sebe definiralo.

ZBOG TROVANJA I BAKTERIJA Ovih 9 namirnica se nikad ne smiju jesti sirove - pripazite...

Drugi nedostatak ove prehrane je što unaprijed morate planirati nabavku namirnica koje su vam potrebne.

- U shopping idem jednom tjedno na našu tržnicu, a teško dostupne namirnice kupujem u Peruu i bio trgovinama, kao što su sirovi kakao maslac, kakao prah, datulje, indijske oraščiće, neke sjemenke, dodatke. Radim si tjedni plan prehrane i po tome se organiziram. Ljudi krenu pa odustanu jer nemaju gdje kupiti pojedine namirnice ili nemaju podršku obitelji ili prijatelja. Potrebno je stoga povezati se sa ljudima koji se na isti način hrane i mijenjati iskustva - kaže Anita koja ima svoju grupu podrške pa zajednički nabavljaju neke teško dostupne namirnice.

- Ova prehrana zapravo košta manje nego uobičajena. Neke su namirnice skupe, kao indijski oraščići, pa se čini da je sve tako, osim toga i meso je jako skupo. U ovoj pripremi nema toliko potrošnje električne energije i štedi se svoje vrijeme. Kada se sve zbroji ovo je 30 posto jeftinije - ističe Anita koja nam je potom, na svojoj radionici, pripremila čitavo čudo sirovih delikatesa, slanih i slatkih, za koje nikada ne biste rekli da su samo od voća, povrća i orašida.

Zahvaljujući sirovoj prehrani tijelo se pročišćava, ima znatno više energije, postaje dovoljno 4-5 sati sna da bude odmorno, crijeva su rasterećena i očišćena od nezdravih taloga, manje je kiselo i nije podložno bolestima. Anita smatra da je samo zbog toga vrijedno isprobati, a povratne informacije ljudi koje je 'zarazila' sirovojelstvom daju naslutiti višestruke dobiti ovakve jednostavne, zdrave i brze pripreme žive hrane.

JAKO JE ZDRAV Recept za kolač star čak 6000 godina - pravi se od 2 sastojka

Recepti

Rolice od tikvica

  • 3 velike zuccini tikvice (oguljene ako nisu organske)
  • 1 žličica himalajske soli
  • sok ½ limuna

Namaz (pesto)

  • 2 šalice oraha
  • 1 šalica svježih listova bosiljka (ili 2 žlice suhog)
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 žlice prehrambenog kvasca
  • 1žličica limunovog soka
  • himalajska sol i papar po ukusu
  • 3 veće rajčice (narezane svaka na 8 dijelova)
  • maslinovo ulje

Priprema

Tikvice narezati na trakice po dužini (cca 2 mm), staviti u zdjelu, preliti vodom, dodati sol i limunov sok te ostaviti 2 sata pa ocijediti. Sve sastojke za pesto miksati u multipraktiku dok se ne dobije kremasti namaz. Na svaku tikvicu namazati pesto, staviti rajčicu, zamotati u smotuljak i učvrstiti čačkalicom. Prije posluživanja po želji preliti maslinovim uljem. Ostatak namaza može se čuvati u staklenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.

Zeleni špageti

Špageti

  • 4 zuccini tikvice

Umak:

  • šaka namočenih badema
  • 1 žlica suncokretovih sjemenki
  • 1 veća rajčica
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 5 sušenih rajčica
  • 1/4 svježe crvene paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • himalajska sol i papar po ukusu
  • 1 žličica sušenog bosiljka ili 7-8 listića svježeg
  • 1 mala svježa datulja
  • 1/2 režnja češnjaka
  • suha crvena paprika po želji
  • 1Ž soka od limuna

Priprema

Sve sastojke za pesto miksati u multipraktiku do kremaste strukture. Tikvice oguliti, narezati u špagete pomoću spiralizatora (ili naribati nas duže trakice), posoliti i ostaviti 5 min da puste vodu. Ocijediti tikvice, gore staviti pesto. Ukrasiti listovima svježeg bosiljka i posipati prehrambenim kvascem.

Sirova juha od mrkve

  • ½ kg mrkve
  • 1/2 šalice lješnjaka (namočenih min. 2 sata)
  • 1 cm korijena đumbira ili 2 ž praha đumbira
  • ½ ž kurkume u prahu
  • 1 mala jabuka ili ½ velike
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žličice meda
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • ¼ž muškatnog oraščića
  • ½žličice himalajske soli
  • 300 ml vode
  • himalajske soli i papra po želji

Priprema:

Sve sastojke za juhu blendati u blenderu na velikoj brzini cca 2 min dok juha ne bude kremasta i lagano ugrijana. Gore ukrasiti različitim sjemenkama ili proso poppiesima.

VIDI OVO! KVIZ: Provjerite vaše poznavanje povijesti.

Idi na 24sata
Komentari (8)
  • o-o

    nakon dugogodišnje makrobiotike zadnjih pet godina sam uglavnom na sirovom. čisti preporod! i neki sitni zdravstveni problemi (ekcem, gljivice, više se ni ne sjećam što sam imala..) su davno netragom nestali. sirovim se osnažuje imunitet i ne zanimaju me nikakva ...

    4. 9. 2018,   15:42
  • Anakin S

    Samo sirovo ..

    4. 9. 2018,   15:08
  • napoleonovsin77

    nema do povrća

    4. 9. 2018,   18:39
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.