To je to što me zanima!

Staro, a kao novo: Kečap čisti bakar, majoneza mrlje od vode

Nema potrebe bacati stvari samo zato što su stare ili jer su izgubile svoje prvotni sjaj. Uz ovih par trikova, stvari koje imate već godinama će zablistati kao da su nove
Vidi originalni članak

1. Tava za pečenje 

Skinite tvrdokorne mrlje s dna tave, najčešće od zapečenog ulja, pomoću dva sastojka koja se često pojavljuju u receptima za kućna sredstva za čišćenje - sodom bikarbonom i octom.

Okrenite tavu naopako, pospite dno sa sodom bikarbonom i polijte s octom. Ostavite par minuta da mješavina nagrize zapečene dijelove potom oribajte spužvicom za suđe i operite. 

2. Mrlje na madracu

U bocu s raspršivačem pomiješajte u jednakim omjerima sodu bikarbonu, deterdžent za pranje suđa i alkoholni ocat. Protresite, potom našpricajte mrlje na madracu. Uzmite običnu spužvicu za pranje suđa i istrljajte mrlje. Ostavite da se osuši.

3. Mrlje od vode na drvenom stolu

Na mrlje stavite majonezu i s krpom skinite mrlje sa stola. Ako stol ostane mastan, obrišite ga s mokrom pa suhom krpom.

SAČUVAJTE SVJEŽINU Cvijeće u vazi trajat će dulje uz šećer, sol, limunov sok, votku...

4. Kamenac u kupaonici

U bocu s raspršivačem ulijte 3 decilitra pića od Cole i dva puta istisnite zubnu pastu kao da ju stavljate na četkicu. Protresite i pošpricajte površinu na kojoj se pojavio kamenac. Ostavite par minuta da kiselina nagrize kamenac, potom prebrišite krpom, piše Brightside

5. Pećnica

U 1,5 šalicu sode bikarbone dodajte ¼ šalice octa i 20 kapi eteričnog ulja limuna. Izvadite rešetke iz pećnice i oribajte ih tom mješavinom.

Pastu nanesite na stranice pećnice i vrata krpom ili četkom, dobro izribajte i ostavite da odstoji preko noći, kako bi pasta upila masnoću. Uklonite krpom namočenom u vodu.

6. Daske za rezanje

Drvene daske za rezanje izribajte pastom od sode bikarbone i malo vode, pa ostavite da odstoje 10-ak minuta i isperite pod vodom. Plastične daske za rezanje pospite krupnom solju pa izribajte polovicom limuna.

7. Kauč

Osvježite tkaninu mješavinom vruće vode i 20 kapi eteričnog ulja čajevca ili lavande koje pomiješajte u bočici s raspršivačem. Jednostavno – pošpricajte na večer i ostavite da se suši do ujutro. 

8. Tastatura za kompjuter

Ovisno o tome koliko ste često pred računalom, barem svaki drugi mjesec ispušite tastaturu pomoću kompresiranog zraka (većina usisavača danas ima drugi otvor za ispuhivanje pa je ovaj zadatak jako lagan).

Nakon ispuhivanja, umočite par štapića za uši u alkohol i prođite dijelove između tipki. Tipke prebrišite s krpom isto namočenom u alkohol i nakratko ostavite da se osuši.

9. Bakreno posuđe

Ako imate bakreno posuđe ili lonce za kuhanje, kečap će ih fantastično očistiti. Pomiješajte sol i kečap, zagrabite s krpom i kružno čistite površinu zdjela.

10. Nakit

Potopite nakit u čašu s votkom i ostavite da stoji 5 minuta. Izvadite van, isperite s vodom, obrišite i nakit će biti kao nov.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Kiks9286 26.07.2018.

    Mrlje od vode? Mislim da nikad nisam imao mrlju od vode..cak mislim da nikad na nikome to nisam vidio a niti cuo za to, cak mislim da to samo vi mozete izmisliti

  • 26.07.2018.

    najteže je očistiti mrlje kečapa na majici

  • Provokator2322 26.07.2018.

    coca cola najbolja za wc školjku ma kakva solna kiselina

Komentiraj...
Vidi sve komentare