To je to što me zanima!

U autu, na brodu... Pola žličice đumbira spriječit će mučninu

LOŠE VAM JE? Ulje paprene metvice i đumbira ublažit će vam mučnine. Tijekom vožnje nemojte ni čitati, nego gledajte van. Važno je da se mučnina spriječi prije putovanja
Vidi originalni članak

Kinetoza, ili ona užasna mučnina koju prati povraćanje i osjećaj da biste najradije umrli, zapravo je prirodna reakcija organizma na pokret i javlja se kad osjetni sustavi u tijelu različito doživljavaju pokret. Može se javiti u vozilu u kretanju, u automobilu, busu, avionu ili na brodu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Te mučnine, koje nerijetko prate putovanja, a najviše znaju mučiti najmlađe, najbolje je riješiti - đumbirom. Naribajte ga i pojedite svježeg, pola sata i četiri sata prije putovanja, i to oko pola male žličice (jedan gram).

U ublažavanju i olakšavanju tegoba na putovanju pomoći će vam i aromaterapija. Uz eterična ulja paprene metvice, lavandu, čajevac, eukaliptus i đumbira umirit ćete mučnine i uživat u svakom trenutku godišnjeg odmora.

TIHI UBOJICA Duga putovanja mogu vas ubiti čak i nakon što se vratite doma

Kapnite kap paprene metvice na kockicu šećera i polagano rastopite u ustima ili kapnite dvije kapi eteričnog ulja đumbira ili eukaliptusa na maramicu te polagano udišite. Ipak, prije oralnog uzimanja eteričnih ulja savjetujte se sa stručnjacima.

Osim što ublažavaju mučnine na putovanjima, eterična ulja podižu i koncentraciju. Kako biste si olakšali vrijeme koje provodite u gužvi na cesti, kapnite po kap lavande, eukaliptusa ili paprene metvice na nekoliko komadića vate i rasporedite po automobilu. To neće uspavati vozača, ali će ga umiriti i pomoći mu da održi koncentraciju i oprez.

Kako vam mučnine ne bi uništile dugo očekivani godišnji odmor, pokušajte držati oči zatvorene tijekom vožnje što dulje možete. Mozak tako neće primati vizualne informacije i neće ih moći uspoređivati s onima iz unutarnjeg uha. Tako ćete spriječiti mučninu.

Pomoći će i ako stavite sunčane naočale. Ako baš želite držati oči otvorene, fiksirajte pogled na nešto ispred sebe. Upravo zbog proturječnih signala koje mozgu šalju oči i unutarnje uho pojavljuju se mučnina, vrtoglavica i povraćanje. Ako ste skloni mučninama tijekom putovanja, izbjegavajte i čitanje.

NAJLJEPŠA SJEĆANJA Svaki obiteljski odmor na djecu djeluje kao prava ‘pilula sreće’

Djeca neka izbjegavaju crtanje u vožnji jer će te aktivnosti pospješiti mučninu. Ako patite od mučnine, sjednite na prednja sjedala vozila, u prednjim vagonima u vlaku, na sjedalima blizu krila u avionu ili onima koja nisu uz prozor. Uvijek sjedite u smjeru kretanja vozila ili plovila, a pomoći će i ako se cijelim putem koncentrirate na jednu točku te izbjegavate nagle i česte pokrete glavom. Također, zaboravite na jake parfeme ili druge intenzivne mirise, poput mirisa za auto.

Neugodne simptome mučnine sprečava i duboko disanje, pokazala su istraživanja. Prije puta jedu se mali i lagani obroci, a piju samo prirodni sokovi ili voda.

  • Ograničite kretanje - Sjedite na prednjem sjedalu u automobilu, kraj krila u avionu, na sredini broda ili u prednjem dijelu vlaka. Tako ćete biti u najstabilnijem dijelu i teže će doći do mučnine.
  • Prozračen automobil - Automobil prije puta obavezno očistite i prozračite. Tijekom putovanja otvorite prozor nekoliko puta ili stanite i kratko ga prozračite. Udišite svjež zrak što češće možete.
  • Jasni simptomi - Prvo nastupa gubitak koncentracije. zatim se javlja nelagoda u želucu, počinju smetati mirisi, sluh postaje osjetljiv. Oboljeli se znoji i javlja se povraćanje koje ne izaziva olakšanje.

TOP 5 SAVJETA ZA UBLAŽAVANJE MUČNINE NA PUTOVANJIMA:

1. Topli napici i sok od jabuke

Ako vas ulovi mučnina, popijte malo toplog čaja. Topli napici bolje sjedaju na nadražen želudac nego hladna voda. Prije puta popijte i čašu soka za više snage.

2. Akupresura

Istraživanja su pokazala da se mučnina može spriječiti pritiskom na točku koja se naziva perikard 6 i nalazi se unutar ručnog zgloba, malo iznad dlana, otprilike dva nokta iznad srednje brazde dlana.

3. Menta za želudac

Čaj od mente, lavande ili kamilice smirit će želudac, a pomoći će i krekeri ili štapići te pastile s okusom peperminta. Kod povraćanja pomažu pelin i matičnjak, pa i kompot od šljiva.

6 bizarnih činjenica koje nisi znala o maskari!

4. Flasteri i đumbir

Izbor lijekova je velik, od klasičnih kao što je Dramamine, koji djeluje osam sati, pa do lijekova na bazi korijena đumbira ili flastera koji se lijepe iza uha nekoliko sati prije polaska.

5. 45 stupnjeva

Ako plovite ili se vozite, a već ste osjetili simptome mučnine, legnite s glavom oslonjenom pod 45 stupnjeva i zatvorite oči. Na brodu je najbolje zauzeti poziciji na sredini, gdje ima malo gibanja.

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 26.07.2018.

    loše mi je u autobusu , brodu.. u avionu mi je ok ..

  • 25.07.2018.

    đumbir je najbolji protiv mučnina

Komentiraj...
Vidi sve komentare