Urbano vrtlarenje - savjeti za vrt o kojem ste maštali

Koliko puta vam se dogodilo da ste posadili biljku, a ona je nakon nekoliko tjedana potpuno uvenula? Saznajte zašto samo zalijevanje biljke nije dovoljno kako bi ona opstala te što još trebate poduzeti
Vidi originalni članak

Urbano vrtlarenje ili urban farming, sve češće se spominje kao najbolje rješenje za zdravu i kvalitetnu hranu koju svatko od nas želi vidjeti na svom tanjuru. U ovakvom načinu uzgoja hrane koriste se terase, krovovi i zelene površine u urbanim zonama. No, rijetko tko zna kako to pravilno izvesti.

Upravo zato je Pevec na zagrebačkom Jankomiru organizirao radionicu na kojoj su zainteresirani mogli saznati sve o sadnji biljaka, ali i trikovima kojih se treba držati kako bi biljke rasle u svom punom sjaju. Profesorica Agronomskog fakulteta u Zagrebu objasnila je na koje stvari ljudi trebaju paziti tijekom cijele godine - Vrlo je važno kroz cijelu godinu brinuti o korisnim organizmima, morate ih privući i očuvati jer ako je uspostavljena prirodna ravnoteža, ne bi trebali imati većih problema. - kaže Tanja Gotlin Čuljak te upozorava da je vrlo važno kako su biljke zasađene te da je potrebno proučiti koje se biljne vrste najbolje slažu.

No, radionica nije bila namijenjena samo starijima, na njoj su sudjelovali i 'mali vrtlari''. Najmlađi su u sklopu Pevecove radionice ''Mali vrtlar'' presađivali biljke i ukrašavali teglice, a cilj je bio potaknuti roditelje da naprave nešto kreativno sa svojom djecom i pritom saznaju nešto novo o sadnji biljaka.

Na radionici su se dotaknuli i gradskih vrtova u Zagrebu, gdje se biljke smiju uzgajati isključivo na organski način. Upravo to je odličan način kako potaknuti obitelji da se zajedno uključe u sadnju povrća za koje će znati kako je uzgojeno i otkuda dolazi. Djeca će također naučiti cijeniti hranu koja im dolazi na stol te će steći znanje koje će im biti od velike koristi u kasnijem životu.

Ovo je bila prva uspješno odrađena Pevecova radionica, dok se sljedeća održava 7. travnja u Pevec centru Čakovec. Ako imate bilo kakve upite ili želite početi sa sadnjom biljaka, ali ne znate kako, ulaz je otvoren svima i potpuno je besplatan.

Kako bi znali koji faktori utječu na život biljaka, predlažemo da pogledate video.

Your browser doesn’t support HTML5 video

Idi na 24sata
Komentiraj, znaš da želiš!
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.