Vodič kroz fine žitarice - kako i koliko dugo kuhati rižu, ječam

Savršeno pripremite zob, ječam, divlju rižu i još mnogobrojne žitarice s ovim malim i jednostavnim uputama za pripremu. Obogatite svoj jelovnik ovim zdravim žitaricama punih vlakana i bjelančevina
Vidi originalni članak

Ječam

Omjer: Na 1 čašu ječma, stavlja se tri čaše vode.

Način kuhanja: Ječam staviti u hladnu vodu i zakuhati. Poklopiti poklopcem i smanjiti vatru. 

Vrijeme kuhanja: Kuhati 30 do 45 minuta na laganoj vatri.

Smeđa riža

Omjer: Na 1 čašu riže idu 2 čaše vode.

Način kuhanja: Riža se stavlja u hladnu vodu te se zagrijava do ključanja. Poklopi se poklopcem i smanjuje vatra.

Vrijeme kuhanja: Kuha se 30 minuta, te ju je nakon završetka dobro ostaviti još 15-ak minuta u vrućoj vodi.

Proso

Omjer: na 1 čašu prosa ide 2 čaše vode.

Način kuhanja: Proso prvo treba isprati, te ga popržiti u loncu dok ne zamiriše. Dodajte kipuću vodu, poklopiti poklopcem, smanjiti vatru i pustiti da se kuha.

Vrijeme kuhanja: Na laganoj vatri 20 minuta.

Zob

Omjer: 1 čaša zobi na 2 čaše vode.

Način kuhanja: Staviti u hladnu vodu te zakuhati. pokriti poklopcem, smanjiti vatru i stalno miješati.

Vrijeme kuhanja: Kuha se 20 minuta.

Kvinoja

Omjer: 1 čaša na 2 čaše vode.

Način kuhanja: Prvo kvinoju treba isprati pod mlakom vodom, te popržiti na malo ulja. Dodati kipuću vodu, pokriti poklopcem i smanjit vatru, piše portal the Awsome Daily.

Vrijeme kuhanja: 20 minuta.

Bijela riža

Omjer: 1 čaša riže na 2 čaše vode.

Način kuhanja: Riža se stavlja u kipuću vodu, treba se smanjiti vatra i poklopiti lonac te ostaviti da lagano krčka. Potom se ostavlja u vrućoj vodi.

Vrijeme kuhanja: Kuha se 15 minuta, a potom još 5 minuta treba odstajati u vrućoj vodi.

Divlja riža

Omjer: 1 čaša riže na 4 čaše vode.

Način kuhanja: Stavlja se u mlaku vodu i zakuhava dok ne počne kipjeti. Potom je potrebno smanjiti vatru i poklopiti poklopcem dok se riža ne rastvori. Odmah nakon završetka kuhanja je potrebno iscijediti rižu.

Vrijeme kuhanja: 45 do 60 minuta.

Idi na 24sata
Komentari (3)
  • *Filomena*

    onda kuhanje žitarica koje piše na omotu, pada u vodu jer je krače od navedenog. kuham toliko da mi paše nepcu ..

    21. 7. 2018,   09:21
  • Tihakucanica

    Pratiti upute na omotu je po meni ispravno. Npr rize u obicnom ducu ima 10ak vrsta i nije samo smedja i bijela podijela

    21. 7. 2018,   20:45
  • napoleonovsin77

    smeđu rižu obožavam

    21. 7. 2018,   19:13
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.