To je to što me zanima!

Za lijepu i zdravu kožu birajte povrće, ribu i zdrave masnoće

SAVJETI NUTRICIONISTICE Prehranu obogatite zelenim, narančastim i žutim povrćem te ribom i jajima. Masti su neophodne za održavanje elastičnosti kože, no margarin može izazvati bore
Vidi originalni članak

Općenito, u prehrani nam često manjka proteina. To je posebno često kod žena i također se “vidi” na koži. Za zdravu kožu vrlo su nam korisni proteini životinjskog i biljnog podrijetla koji ne sadrže previše masnoća.

Vjetar i kiša često isuše kožu i ona postane sklona perutanju. Kako bismo je zaštitili, korisno je povesti računa o unosu namirnica koje sadrže mnogo A vitamina i beta-karoten. To je, prije svega, zeleno lisnato povrće, kao što su kelj i brokula, te žuto i narančasto povrće i voće. Preporučuje se svakodnevno konzumiranje nekoliko porcija obje kategorije namirnica.  

Kao pravu vitaminsko-mineralnu “bombu” za kožu lica često preporučujem smoothie u koji ste pomiješali jednu šaku blitve, šaku špinata, jednu mrkvu i jednu jabuku te po želji malo kokosova ulja i(li) limuna i rezultati su brzo vidljivi, kaže naša sugovornica.

Osim u povrću, dodaje, A vitamina ima i u masnoj ribi, jajima te zdravim masnoćama, kao što su maslinovo, kokosovo ulje i ulje konoplje, koje je vrlo korisno u prehrani. No neke od tih masti - pogotovo kokosovo i maslinovo ulje - vrlo su korisne i kao sastojak maski ili krema za lice, pa ih povremeno napravite kod kuće, dodaje. Klonite se čipsa, jer dugotrajna odanost toj grickalici može potaknuti bore. Uzrok su rafinirani ugljikohidrate koji izazivaju upalu u organizmu, što potiče oštećenje kolagena. 

SUNČANA NJEGA Usne od sunca čuva balzam, a sjajnu kosu ulja s faktorom...

Osim toga, rafinirani ugljikohidrati mogu izazvati akne kod odraslih osoba. I mlijeko spada u namirnice potencijalno štetne za kožu, pogotovo ono s manjim udjelom masnoće, tvrde stručnjaci. Naime, mlijeko često sadrži hormon rasta koji se daje kravama radi bolje laktacije te može utjecati na proizvodnju inzulina. Također, može izazvati upalu i pojačanu proizvodnju ulja u površinskom sloju kože.

Poznato je i da previše slatkog loše utječe na ten. Istraživanja pokazuju da adolescenti koji tradicionalno ne koriste previše šećera u prehrani kroz pubertet obično prođu bez akni, dok su u našoj kulturi, u kojoj se često koriste bomboni i slatkiši prebogati šećerom, mladi bez akni u pubertetu rijetkost. Štoviše, višak šećera razgrađuje kolagen i elastin, proteine koji čuvaju mekoću kože i čine je elastičnom. Pritom treba pripaziti i na namirnice koje se reklamiraju pod egidom “zdravo”.

PRAVILNA HIGIJENA Prečesto tuširanje šteti koži: Najbolje je tuširati se uvečer

Na primjer, i žitarice od cjelovitog zrna često sadrže dodani šećer, što može dovesti do naglog porasta glukoze u krvi i negativno se odraziti i na kožu. Slično je i sa sokovima, pogotovo gaziranima, ili kupovnim smoothiejima. Slatkiše koje radite kod kuće nemojte prečesto sladiti agavinim sirupom umjesto šećera. Taj slatki sirup često sadrži više fruktoze nego visokofruktozni kukuruzni sirup. 

Jetra ne može preraditi višak fruktoze i on se brzo pretvara u masne naslage. Osim toga, može utjecati na kolagen i gore od običnog, konzumnog šećera, upozoravaju stručnjaci. Fast food, hrana s visokim glikemijskim indeksom, značajnom dozom zasićenih masti i dodanim šećerima, jedan je od glavnih uzročnika akni.

ZNAKOVI UMORA Spasite se od natečenih očiju i podočnjaka uz ove top savjete

Masti su neophodne za održavanje elastičnosti kože, no margarin može izazvati bore: trans masti koje se često nalaze u margarinu sprečavaju hidrataciju kože. Za zdravu kožu vrlo je koristan vitamin C, koji sudjeluje u sintezi kolagena. Posebno je preporučljiva detoksifikacija limunom. Voda je izuzetno važan sastojak za zdravu kožu. Tako ćete hidratizirati kožu iznutra, ali i potaknuti izmjenu štetnih tvari u organizmu. 

Top sedam namirnica za zdravu i vječno mladu kožu

Riba

Masna riba, poput lososa, sardine, tune i skuše, bogata je vitaminom A, omega-3 i 6 masnim kiselinama.

Zeleno lisnato povrće

Špinat i raštika bogati su vitaminima C i A, koji pomažu pri očuvanju prirodne elastičnosti kože i održavaju vlažnost.

Dinje i lubenice

Ovo voće ima nizak glikemijski indeks, a odličan je izvor vitamina C i beta-karotena. Pomažu u hidrataciji kože.

Mrkva

Beta-karoteni iz mrkve se u tijelu pretvaraju u vitamin A koji pomaže u regeneraciji tkiva kože i štiti od sunca.

Citrusi

Naranča, limun i ostalo citrusno voće odlični su za masnu kožu sklonu aknama jer na nju djeluju antibakterijski.

Orašasti plodovi

Bogati su vitaminom E koji prevenira ranu pojavu bora i prištića. Sadrže i omega-3 masne kiseline. 

Maslinovo ulje

Bogato je mononezasićenom oleinskom kiselinom koja pomaže koži da se hidratizira i prevenira nastanak akni.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 12.05.2018.

    naranča i limun su dobri za zdravu kožu

Komentiraj...
Vidi sve komentare