To je to što me zanima!

'Ako Bero neće biti predsjednik Kluba, ne treba biti ni stranke'

Iako je govorio kako neće sazvati sjednicu Kluba zastupnika SDP-a, Bauk se predomislio. Najavio je kako će sjednicu sazvati prije jesenskog zasjedanja Sabora koje počinje u iduću srijedu
Vidi originalni članak

Nadam se da će novi predsjednik Kluba zastupnika SDP-a biti izabran što prije, rekao je Arsen Bauk (SDP) koji je još uvijek formalno predsjednik Kluba. Najavio je kako će sjednicu sazvati prije jesenskog zasjedanja. Upitan je li Davor Bernardić odustao od ideje da bude predsjednik Kluba, Bauk je uzvratio da bi to on trebao reći. 

- Znam njegov stav, ali neću ga reći - kazao je. 

Na pitanje zašto se predomislio oko sazivanja sjednice Kluba budući da je u Kamanju tvrdio da neće Bauk je odgovorio: 

- Smatrao sam da u situaciji u kojoj dvije trećine zastupnika traži da predsjednik stranke ode, da predsjednik stranke mora preuzeti odgovornost. Ne mogu biti izvanredni povjerenik, stečajni upravitelj ni provoditi politiku nekoga mimo volje dvije trećine članova Kluba. U tom smislu smatrao sam da tu odgovornost treba preuzeti onaj koji tu odgovornost ima, a to je predsjednik stranke. Ako predsjednik stranke ne želi preuzeti tu odgovornost, onda ne treba više biti ni predsjednik stranke - jasan je Bauk.

Prokomentirao je i glasine o prijevremenim parlamentarnim izborima. 

- Prijevremeni izbori uvijek ovise o procjeni parlamentarne većine ili najveće stranke u njoj hoće li situacija nakon tih izbora za njih biti bolja ili lošija. Ne vidim da bi situacija za njih u smislu sastavljanja parlamentarne većine bila bolja, a hoće li to HDZ uvijek koristiti kao sredstvo pritiska na svoje partnere, to je stvar političke taktike - rekao je.

Poručio je kako SDP mora biti spreman na izbore kad i ako do njih dođe. 

- Vjerujem da je bilo dana kada smo bili i spremniji na izbore, a nadam se da neće biti dana kada ćemo biti manje spremni nego danas - kazao je Bauk.

Na pitanje može li se s ovako tankom parlamentarnom većinom ići u ozbiljne reforme uzvratio je kako to ovisi o 'njenoj čvrstoći, a ne o 'dužini klupe'. Činjenica je kaže, da je većina tanka i da je u Vladi veliki broj koalicijskih partnera. 

- Činjenica je i da ti koalicijski partneri nisu previše zahtjevni niti su u poziciji da to budu pa je HDZ-u relativno lako koordinirati tu vrstu dogovora. To se pokazalo i do sada, od nekih stvari se odustane poput ove porezne kvazireforme, neke stvari HDZ progura na mišiće, jer je svjestan da ga partneri ne mogu baš puno ugroziti, a nekih tektonskih poremećaja unutar vladajuće većine nije bilo. Uostalom, i u HDZ-u govore da su sada stabilniji nego kada ih je bilo 85, što je, po mom dojmu točno - rekao je Bauk.

Najavio je kako će glasati za Mostov prijedlog opoziva ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Hajdaš Dončić: Bilo bi dobro da se Bernardić povuće do jesenskog zasjedanja Sabora 

Suspendirani član Predsjedništva i zastupnik Siniša Hajdaš Dončić (SDP) kazao je kako bi bila vrlo čudna situacija da dvije trećine zastupnika, koji se ne slažu da Davor Bernardić bude predsjednik stranke, za predsjednika Kluba podrže Bernardića. Za Hajdaša Dončića odlično rješenje bilo bi da upravljanje Klubom preuzme Peđa Grbim, koji je najaktivniji zastupnik SDP-a. Naveo je kako nakon sastanka u Kamanju nisu razgovarali s drugom stranom u stranci, ali i ponovio kako "različiti čimbenici SDP-a traže isto, da Davor Bernardić ode i da se raspišu unutarstranački izbori". Upitan bi li Biljana Borzan bila dobra nova predsjednica stranke, odgovara: 

- Biljana Borzan zbog svog izvrsnog rada u parlamentu, osobito na ideologijama 21. stoljeća, a to sigurno nisu ustaše i partizani nego zaštita potrošača, definitivno ima vrlo veliku podršku građana, a vjerujem članova SDP-a. No, o tome će odlučivati članice i članovi SDP-a koji znaju i razumiju da je, osim dobrog rada u stranačkoj bazi, važna i percepcija javnosti - rekao je Hajdaš Dončić.

Na pitanje očekuje li da će se Bernardić povući do jesenskog zasjedanja Sabora, uzvratio je: 

- Vjerujem da bi to bilo dobro i za to moraju neki dionici, koji su potrebni u ovom procesu, raščistiti sami sa sobom i shvatiti da ovo ne vodi ničemu. Dobro bi bilo da se riješe stvari unutar SDP-a prije možda nekih turbulentnih, jesenjih političkih kiša - kazao je suspendirani član Predsjedništva SDP-a.

Na pitanje je li kamanjska skupina spremna na kompromis oko zahtjeva da se unutarstranački izbori moraju održati do kraja godine, Hajdaš Dončić kazao je kako je za "valcer i za kompromis potrebno dvoje". 

- Svi kojima je u interesu stabilnost SDP-a znaju da se mora razgovarati i da su potrebni kompromisi svih strana. Nismo ovdje da a priori lupamo glavom u zid, ali smo za konsenzus i dogovor koji vodi stabilnosti SDP-a. Svi moramo biti zajedno u stavu da stabilan SDP znači stabilnu Hrvatsku, jer ako HDZ nema kvalitetnu oporbu ponaša se kao slon u staklani, a to nije dobro za društvo - kaže.

Postavilo se i pitanje ostaje li potpredsjednik Sabora, a Hajdaš Dončić uzvratio je kako o tome odlučuje Klub zastupnika. 

- Ja nisam čovjek koji 'brije' na funkcije, ali ovo u meni malo izaziva inat, ali tu ću stati - zaključio je.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • detektor istine 11.09.2018.

    Kako su se samo uzvrtili , boje se za svoje stolice u saboru , ovaj hoću reći da se boje za svoj hrvatski narod , fuj bando , bliži vam se kraj .

  • Idemo prema boljem 11.09.2018.

    Dno dna. Od prvog do zadnjeg.

  • krupa 11.09.2018.

    Jeste li rješili situaciju ti i Ranko u Hajduku, tj. u Udruzi, tko nacrta svastiku, Bauče?

Komentiraj...
Vidi sve komentare