"Doktor Smrt" oslobođen je optuži za ilegalno profitiranje

Glavni sudac je rekao da nema dovoljno dokaza koji bi ukazivali da je Ludwig Minelli, 85-godišnji osnivač organizacije za eutanaziju Dignitas, iz vlastite koristi pomagao ljudima okončati život
Vidi originalni članak

Sud u okolici Züricha u petak je oslobodio osnivača švicarske organizacije koja pomaže eutanaziju optužbi za ostvarivanje ilegalnog profita od potpomognutog samoubojstva prikupljanjem pretjeranih iznosa i donacija od pacijenata.

Glavni sudac je rekao da nema dovoljno dokaza koji bi ukazivali da je Ludwig Minelli, 85-godišnji osnivač organizacije za eutanaziju Dignitas, iz vlastite koristi pomagao ljudima okončati život.

KLINIKA ZA EUTANAZIJU Skandal u Švicarskoj: 'Doktor Smrt' pljačkao svoje klijente?

Švicarska dopušta potpomognuto dragovoljno samoubojstvo ali ne i "poticanje i pomaganje u samoubojstvu iz sebičnih motiva".

Dignitas je pozdravio presudu rekavši da su optužbe bile neutemeljene od samog početka.

Tužitelji su tvrdili da je Minella postupao sebično primivši više od 100.000 franaka 2003. od Njemice kojoj je Dignitas pomogao u samoubojstvu.

Također su tvrdili da je njegova godišnja plaća od 130.000 švicarskih franaka previsoka, no sudac je ocijenio da je taj iznos primjeren.

Švicarski liberalni zakoni o eutanaziji našli su se u središtu pozornosti prošlog mjeseca kada je australski ekolog David Goodall star 104 godine doputovao iz domovine kako bi okončao svoj život u Baselu.

 

Idi na 24sata
Komentari (2)
  • max2017

    Eto kujunđiču prilike za oporavak plaća doktora...profura zakon kroz sabor i posla ko u priči

    1. 6. 2018,   21:51
  • ak47

    Pa zar moraš imati osobnu korist prilikom ubojstva da bi odgovarao za njega? Zar netko ne može počiniti ubojstvo iz osvete, političkih svetonazora, nagovora treće osobe, psihičke rastrojenosti, nehaja...??? Po presudi ispada da ovaj ubojica ubija jer je dobričina!?!?!?!?

    2. 6. 2018,   01:34
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.