To je to što me zanima!

Drže cijene: Izlasci su puno skuplji u Irskoj nego kod nas

Restoran je luksuz: Iako smo u prosjeku jeftiniji od Irske i Njemačke, kavu, pivo, sok, sladoled ili obrok u restoranu većina naših građana ne može si priuštiti...
Vidi originalni članak

Za životni standard koji se može imati u Zagrebu s vrtoglavim primanjima od 17.000 kuna, u irskom glavnom gradu Dublinu treba dvostruko više novca. Konkretno, riječ je o 35.000 kuna, pod pretpostavkom da se u oba grada živi u unajmljenom stanu.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Berlinu, glavnom gradu Njemačke, za isti standard treba 25.000 kuna. Uspoređujući ove tri europske metropole, Dublin je najskuplji. Cijene u restoranima su i dvostruko skuplje nego u Zagrebu, a čak 154 posto nego u Slavonskom Brodu, 160 posto nego u Osijeku i gotovo 200 posto nego u Vinkovcima. A iz Slavonije najviše Hrvata i odlazi živjeti u ove dvije “obećane” zemlje. Skuplji su u prosjeku dublinski restorani i za 34 posto nego oni u Berlinu.

Hrvati, poznati kao narod koji uživa u dugim ispijanjima kava, u Berlinu i Dublinu taj užitak plaćaju i dvostruko skuplje nego kod nas. Osvježenje hladnom pivom, po kojemu su i Irska i Njemačka poznate, također je skupo. U Irskoj i više nego duplo, a u Njemačkoj je skuplje za 10-ak kuna u tamošnjim restoranima i kafićima.

SUZA NA SUZU Zemlja staraca: Od Slavonije do Like sela i mjesta su prazna

S druge strane, popularno gazirano piće, Coca-cola od 0,33 litre, skuplje je kod nas nego u Irskoj. Uzimajući glavne gradove za usporedbu, u Zagrebu je cijena Coca-cole i nekoliko kuna skuplja, pa čak u nekim kafićima u centru grada i dvostruko. Dok se u Zagrebu cijene kreću između 13 i 20 kuna, ponegdje čak i više, u dublinskim restoranima i kafićima cijena Coca-cole je oko 11 kuna.

Dvostruko skuplji je Dublin i uspoređujući cijene obroka u jeftinijem restoranu. U nekom zagrebačkom restoranu jelo za jednu osobu košta oko 45 kuna, dok račun u Dublinu, bez pića, iznosi 110 kuna. I cijena pizze u Irskoj leti u nebesa. U hrvatskoj metropoli cijena pizze srednje veličine je oko 40 kuna, dok je u glavnom gradu zelenog otoka najmanje 88 kuna.

IZGUBIO VJERU U SUSTAV Liječnik je otišao u Norvešku: 'Radim manje, a živim bolje...'

Ako se naručuje za van, još je skuplja, pa cijene “skaču” i do 110 kuna, a dodatno se plaća još i dostava 15 kuna. Meni koji sadrži cheeseburger s prženim krumpirićima u Dublinu stoji vrtoglavih 110 kuna.

Kuglica sladoleda u Njemačkoj prosječno košta 15 kuna, u Irskoj između 22 i 33 kune dok je u Hrvatskoj, u skupljim slastičarnicama Zagreba ili jadranske obale, oko 10 kuna. No, u cijeloj priči ne treba zaboraviti prosječnu mjesečnu plaću koja je u Hrvatskoj dva i pol puta manja nego u Irskoj ili Njemačkoj.

ŠESTI SMO PO SKUPOĆI U Hrvatskoj režije skuplje nego u Irskoj, a plaća 2,5 puta manja

Cijena odjeće i obuće gotovo  jednaka u Irskoj i Njemačkoj

Uspoređujući Hrvatsku s Irskom i Njemačkom, “obećanim” zemljama u koje odlazi sve više Hrvata trbuhom za kruhom, proizlazi kako su cijene odjeće i obuće jednake, dok su istovremeno naše plaće dva i pol puta manje.

Tako, primjerice, hlače marke Levi’s u Hrvatskoj koštaju 545 kuna, u Irskoj 551 kunu, dok su u Njemačkoj malo skuplje, 561 kunu. Cijena ljetne haljine iz dućana poput Zare ili H&M-a je kod nas 223, u Irskoj 251, u Njemačkoj 244 kune. Nike tenisice u Njemačkoj koštaju 624, u Irskoj 578, a kod nas 546 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 177

  • bzendra_1 23.06.2018.

    A glupe li usporedbeeee!!! Zagorac usporedi kako se te drzave pobrinu za svoje gradane kad ostanu bez posla. Nitko ne zavrsi na ulici, ili da gladuje. Sve im je placeno , od hrane , stana , grijanja struje. I zato ne trkelji!!!

  • Kis00 23.06.2018.

    Ako ti je smisao zivota opijanje onda netreba ni odlazit. Za bocu jure il ribara uvjek ce se pronac. Otiso sam iz drugih razloga a ne izlaska

  • Ajvar 23.06.2018.

    Ah, počelo brisanje komentara koji ne odgovaraju naraciji i ovoj medijskoj propagandi. Ponovit ću: Vidim propaganda u punom jeku. Treba protjerati Hrvate da se napravi mjesta za imigrante. Ova perfidna propaganda na 24 sata traje već neko vrijeme.

Komentiraj...
Vidi sve komentare