Eutanazija u Belgiji: Čak troje bolesne djece odlučilo umrijeti

Eutanazija je dozvoljena samo ako pacijent ima neizlječivu bolest i ako ima strašne bolove za koje ne pomažu lijekovi. Psiholog mora konstatirati da je maloljetnik sposoban shvatiti odluku o umiranju
Vidi originalni članak

U zadnje dvije godine u Belgiji su eutanazirali troje maloljetnika. Eutanazirani su bili stari 9, 11 i 17 godina. Svi su bolovali od neizlječivih bolesti.

Eutanazija je u Belgiji legalna od 2002. godine, a 2014. je pravo prošireno i na maloljetnike. Godine 2016. eutanazirali su dva maloljetnika, a 2017. jednog. Jedan je bolovao od cistične fibroze, jedan je imao tumore u glavi, a treći je bolovao od Duchennove mišićne distrofije.

Eutanazija je dozvoljena samo ako pacijent ima neizlječivu bolest i ako ima strašne bolove za koje ne pomažu lijekovi. Psiholog mora konstatirati da je maloljetnik sposoban shvatiti odluku o umiranju.

Pristanak moraju dati i roditelji. Vlasti smatraju da je proširivanje prava na eutanaziju imalo smisla jer i maloljetni pacijenti imaju pravo slobodno odlučivati o kraju svojeg života.

Eutanazija je u zemljama Europske unije dozvoljena samo u Nizozemskoj, Belgiji i Luksemburgu, piše Bild. 

Idi na 24sata
Komentari (57)
 • lukabalic

  normalna i civilizirana zemlja

  10. 8. 2018,   19:21
 • KaticaSvalina

  Neko odlučuje o našem radjanju...Zašto mi nebi odlučivali o našoj smrti,naravno u vanrednim okolnostima...Jer što je život ako ne živimo!

  10. 8. 2018,   20:09
 • be yourself

  Nemoš se zdrav borit a kamoli bolestan tako da podržavam ovo humano djelo.

  10. 8. 2018,   20:49
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.