To je to što me zanima!

Gradska tvrtka je u blokadi, a radnicima dužni 2 milijuna kn

Tvrtka Sisak projekti, poduzeće u vlasništvu Grada Siska nezakonito je ukinuo ugovor u radu s dvoje radnika, a sada odbija provesti odluku suda o isplati zaostalih plaća oštećenih djelatnika, tvrdi HDZ Sisak
Vidi originalni članak

Šokantna samovolja lokalnih gradskih vlasti u Hrvatskoj do punog je izražaja došla ovih dana u Gradu Sisku, preciznije u poduzeću Sisak projekti d.o.o. koje je u vlasništvu Grada, navodi gradska organizacija HDZ Sisak

- U Sisku je, prema svemu sudeći, sasvim normalno da gradske tvrtke svojim djelatnicima ne isplaćuju plaće, da im nezakonito otkazuju ugovore o radu i zbog toga gube radne sporove na sudovima. Normalno je i da se ne poštuju i ne provode pravomoćne sudske presude. Sve navedeno događa se u gradskom poduzeću Sisak projekti. Tvrtka koja je u svojoj osnovi razvojna agencija registrirana je 2008. godine i u stopostotnom je vlasništvu Grada Siska. Kako stoji na njihovim stranicama, o sebi kažu da je njihova misija stvaranje povoljnog okruženja i uvjeta za realizaciju poslovnih poduhvata - navodi HDZ Sisak.

'...za groblje slonova?'

Nakon pobjede aktualne gradonačelnice, SDP-ove Kristine Ikić Baniček na lokalnim izborima 2013. poduzeće je dobilo novog direktora, a zaposleno je i pet novih djelatnika. Istovremeno, dvoje starih radnika dobilo je otkaze. 

Konkretno, riječ je o radnicima Kseniji Vrebac i Darku Weissu, kojima je ugovor o radu otkazan, navodno uz obrazloženje da su 'relikti prošlosti', prestari za nove izazove te da su za 'groblje slonova'.

Ovakav razlog za otkaz nije zadovoljio sud koji je prekid  ugovora o radu proglasio ništavnim i vratio ih oboje na posao. Odlukom suda, osim povratka na radno mjesto, tvrtka Sisak projekti dužna je svojim starim/novim djelatnicima isplatiti zaostale plaće za četiri godine, koliko je prošlo od nezakonito uručenog otkaza.

Dužni dva milijuna kuna

Naposljetku, sve će to morati platiti građani Siska, jer će se troškovi izgubljenih sporova, zaostalih plaća s kamatama i ostalih naknada isplatiti iz gradskog proračuna. U ovom slučaju, za spomenuta dva radnika tvrtke Sisak projekti, neisplaćene bruto plaće, sudski troškovi i kamate, iznose blizu 2 milijuna kuna.

Tvrtka Sisak projekti sada je u blokadi, a spekuliralo se kako gradonačelnica namjerava ugasiti tvrtku, čime bi se, upozorili su iz gradske organizacije HDZ Sisak, potencijalno otvorio prostor za mnogo veću financijsku štetu za gradski proračun.

'Stvarno se radi...'

Naime, tvrtka Sisak projekti radi na poslovama prijava i provedbi projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije. Kako je grad Sisak korisnik bespovratnih sredstava, a partner u projektu je upravo tvrtka Sisak projekti, gašenje i izbacivanje partnera projekta moglo bi rezultirati prekidom ugovora, a grad bi bio primoran na vraćanje primljenih sredstava. 

SISAČKA GRADONAČELNICA 'Stvarno se radi, a ne kafeniše i prima plaća kao u doba HDZ-a'

Gradonačelnica se prije nekoliko mjeseci već našla u središtu pažnje šire javnosti, kada ju je HDZ-ov vijećnik Franjo Šaban upitao kako objašnjava pad interesa za zapošljavanje gradskoj upravi. 

- Dogodilo se to da se u gradskoj upravi u protekle četiri godine počelo stvarno raditi, a ne kao u vrijeme HDZ-a primati plaću i kafenisati u kafićima uz Kupu. Bivšim HDZ-ovim uhljebima to očigledno ne odgovara pa radije biraju institucije u kojima vodeću ulogu ima HDZ, kao što su Županija i Centar za socijalnu skrb, gdje se i dalje prima plaća bez ikakvih konkretnih rezultata rada. Druga razlika je što se pri poslu traži i odgovornost za obavljeno što također HDZ-ovim uhljebima ne odgovara - glasio je službeni odgovor gradonačelnice Siska.


 

Idi na 24sata

Komentari 25

  • intellectus 12.09.2018.

    Tako je to kada privredom upravljaju partijasi. Privreda je spansko selo za te spodbe, a briga o radnicima posebno „dirljiva“, Pula je takoder izvrstsan primjer.

  • ZG U SRCU 12.09.2018.

    E moj rođo, bolje Bajaga, nek srpske cajke na koje i ti okrećeš žarulje!!

  • ZG U SRCU 12.09.2018.

    Čim se jave ovi iz HDZ-a, odmah treba reći, takoooo jeee! Oni su moralna vertikala počev od države, pa do gradova. Brinu za dva uhljeba iz gradske uprave. Gdje su bili od 2007-2014 kad je bila financijska kriza, gdje je više od 100000 ljudi u privatnom sektoru ostalo bez posla. A oni u državnim i javnim službama uredno su zabušavali i primali plaću. Dajte najte!

Komentiraj...
Vidi sve komentare