'Aktivacija čl. 7. trebala bi biti zadnje sredstvo protiv članice'

HDZ smatra da bi o spornim pravnim pitanjima odluku trebao donijeti i Sud EU. Aktivacija članka 7. je iznimno osjetljivo političko i pravno pitanje koje bi trebalo biti zadnje sredstvo protiv države članice, poručili su
Vidi originalni članak

HDZ je na svojim stranicama objasnio zašto je njihova delegacija zastupnika u Europskom parlamentu u srijedu glasovala protiv izvješća o stanju u Mađarskoj. Objašnjenje prenosimo u cijelosti. 

''Rezolucijom Europski parlament po prvi puta u povijesti poziva Vijeće da utvrdi postojanje očite opasnosti da jedna država članica – Mađarska – teško krši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija. Za razliku od slučaja Poljske, postupak utvrđivanja povrede temeljnih vrijednosti EU u pogledu Mađarske nije odlučila pokrenuti Europska komisija.

ORBAN U EU PARLAMENTU: 'Sudite mađarskom narodu, ali mi nećemo popustiti ucjenama'

Razumijemo zabrinutost koja u Europskoj uniji postoji već niz godina vezano uz poštivanje vladavine prava i temeljnih europskih vrijednosti u Mađarskoj, osobito u području funkcioniranja ustavnog poretka, pravosuđa, akademskih sloboda te poštivanja prava migranata i tražitelja azila. U velikom dijelu radi se o područjima u kojima je Hrvatska, kako bi ušla u Europsku uniju, morala zadovoljiti vrlo visoke standarde.

HDZ-ova delegacija u Europskom parlamentu stoga su pažljivo analizirali Izvješće Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove te argumente koje je Mađarska izložila u proteklom razdoblju. Postupci koji se vode protiv Mađarske i izvješća relevantnih institucija i tijela EU-a, Vijeća Europe, OESS-a i Ujedinjenih naroda nastavit će se pratiti.

HDZ smatra da bi o spornim pravnim pitanjima svoju odluku u konačnici trebao donijeti i Sud Europske unije budući da se protiv Mađarske već vodi nekoliko postupka zbog kršenja pravne stečevine Europske unije.

MINISTAR O ODLUCI EP: 'To je osveta promigrantskih političara protiv Mađarske'

Tek ako bi se sudski utvrdilo kršenje pravne stečevine, a Mađarska ne bi postupila u skladu s odlukom Suda, tada bi bilo jasno da postojeći mehanizmi nisu dostatni te da bi trebalo ozbiljno razmotriti i druge.

Aktivacija članka 7. je iznimno osjetljivo političko i pravno pitanje koje bi trebalo biti zadnje sredstvo (ultima ratio) protiv države članice kada se svi drugi načini osiguravanja poštivanja temeljnih vrijednosti pokažu neuspješni. Stoga je delegacija HDZ-a u Europskom parlamentu danas glasovala protiv izvješća zastupnice Sargentini.''

Idi na 24sata
Komentari (22)
 • intellectus

  Cijenjeni Mađari, ne dozvolite da vas soroševa Europa pregazi, vi ste skupa sa Višegradskom grupom uistinu jedino svjetlo u Europi. Osobno bih želio da vas Hrvatska čvršće i direktnije podržava.

  12. 9. 2018,   16:59
 • luka837

  Podrška Mađarima

  12. 9. 2018,   16:44
 • Azrael☠️

  mađarska im smeta samo zato što odbija da se islamizira.

  12. 9. 2018,   16:49
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.