Izgledala je kao voštana figura: Nakon 31 godinu našli joj tijelo

Elena Basikina je imala 36 godina kada je nestala 1987. godina, zajedno sa još šest planinara. Njezina obitelj je strahovala da je oteta i zadržana kao talac u opasnom predjelu Kavkaza
Vidi originalni članak

Smrznuto tijelo sovjetske alpinistice pronađeno je na najvišem planinskom vrhu Europe, čak 31 godinu nakon što je nestala. Tijelo je bilo potpuno prekriveno ledom i izgledalo je kao 'voštana figura'.

Spasilačka ekipa spustila je ostatke Elene Basikine s kavkaskog vrha Elbrus visokog 5.642 metra. Njeno tijelo slučajno je otkrila grupa alpinista.

OPREZ! UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

Basikina je imala 36 godina kada je nestala 1987. godine, zajedno sa još šest planinara.

Spasitelji su u blizini pronašli Aeroflotovu avionsku kartu od Moskve do planinskog odmarališta, koja datira od 10. travnja 1987., kada je Mihail Gorbačov vladao zemljom prije raspada SSSR-a. Među stvarima je pronađena i njezina sovjetska putovnica.

Vjeruje se da je Elenu i njezine prijatelje zatrpala lavina. Njezina obitelj je u početku strahovala da je Elena oteta i zadržana kao talac u opasnom predjelu Kavkaza.

Rođak Evgenij je rekao da je Elenina majka preminula ubrzo nakon njenog nestanka, jer joj se pogoršalo zdravlje.

- Sve ove godine čekali smo da je pronađu. Pokušavali smo utvrditi što joj se dogodilo, a strahovali smo se da je oteta. To je veoma opasno područje - rekao je Evgenij.

Elena nije bila udana i nije imala djece. Svi su govorili da su planine bile njena velika ljubav. S njom je nestala i njena najbolja prijateljica Valentina Lapina i još pet muškaraca. Njezino tijelo je prvo koje je pronađeno nakon toliko godina.

Idi na 24sata
Komentari (20)
 • Jozo iz Sinja

  Vasa svaka snimka ista...ne vidis nista

  31. 8. 2018,   07:47
 • papar_sol

  Visoko planinarenje kao i motori. Prođeš, uživaš, ali ponekad je fatalno.

  31. 8. 2018,   07:35
 • šargopirgasta

  Ja vidim samo jaketu?!

  31. 8. 2018,   09:43
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.