To je to što me zanima!

'Je li me sram što sam bio dio velike pljačke?! Ponosan sam!'

Ronnie, Bruce i još 13 lopova su 8. kolovoza 1963. godine izveli jednu od najspektakularnijih pljački u povijesti. Presreli su poštanski vlak Glasgow-London, svladali čuvare i ukrali 2,6 milijuna tadašnjih funti
Vidi originalni članak

Ukrali su, u današnjoj vrijednosti, 46 milijuna funti. Novac nikad nije pronađen, neki nikad nisu uhvaćeni, a neki su pobjegli iz zatvora. Najpoznatiji od njih, Ronnie Biggs, predao se britanskim vlastima 2001. godine i to na današnji dan.

BIGGS I LEGENDARNI SEX PISTOLS

- Je li me sram što sam bio dio velike pljačke vlaka? Naravno da nije! Točnije, ponosan sam što sam bio u toj ekipi - rekao je na 50. obljetnicu pljačke Ronnie Biggs.

Ronnie, Bruce i još 13 lopova su 8. kolovoza 1963. godine kraj engleskoga gradića Mentmorea izveli jednu od najspektakularnijih pljački u povijesti. Na jednome mostu presreli su poštanski vlak Glasgow - London, svladali čuvare i ukrali 2,6 milijuna tadašnjih funti. 

'Mozak' nije uhićen

Iako su pljačku izveli vrlo organizirano, gotovo svi su brzo uhićeni, no većina novca nikad nije pronađena. Novac nije bio obilježen, a pohlepni lopovi su ga brzo spiskali, dok su ono što im je ostalo potrošili na odvjetničke usluge. 

Svi osim jednoga su osuđeni, trojica nikad nisu pronađena, a identitet fantomskog 'Ulstermana', glavnog organizatora pljačke, nikad nije sa sigurnošću utvrđen. No, 2014., dvije godine prije svoje smrti, o pljački je progovorio Douglas 'Gordon' Goody. Svoju stranu priče ispričao je u dokumentarnom filmu 'Velika pljačka vlaka: Priča o dvojici lopova'. Tada je otkrio tko je ekipi zapravo dao sve informacije o vlaku. 

- Sreli smo se tri puta. Nisam mu znao ime, no slučajno sam ga pročitao na kutiji od naočala koja mu je ispala dok nam je svima išao kupiti sladoled. Zvao se Patrick McKenna - ispričao je Goody britanskim novinarima u intervjuu u Španjolskoj.

McKenna je navodno bio Ulsterman, misteriozni doušnik koji je Ronnieju Biggsu, Goodyju i ostalima dao sve informacije o tome kako da isplaniraju veliku pljačku vlaka. Radio je kao poštar u londonskoj četvrti Islington i do najsitnijih detalja znao sve što lopovima treba.

Rekao im je gdje bi im bilo najbolje mjesto da zaustave vlak, kako da njime upravljaju i kojeg datuma će u vlaku iz Glasgowa za London biti najviše novca. Nakon što je dobio svoj dio, McKenna je, tvrdi Goody, nestao i više ga nisu vidjeli.

- On je bio ključan. Nema nikakve šanse da bismo bez njega uspjeli - rekao je Goody, koji je uhićen 4. listopada 1963.

Misteriozni doušnik nastavio raditi u poštanskom uredu

Istražitelji su pohvatali sve članove bande, no Ulstermana nikad nisu ni identificirali, a kamoli pronašli i uhitili. A povučeni McKenna im je cijelo vrijeme bio pred nosom, u istom poštanskom uredu u kojem je radio do umirovljenja.

Goody i ekipa su tada iz poštanskog vlaka odnijeli 2,6 milijuna funti, što bi danas vrijedilo čak 20 puta više. Vlak koji su opljačkali novac je prevozio iz Glasgowa u London. U dramatičnoj pljački teško je ozlijeđen strojovođa Jack Mills kojeg su lopovi pretukli. Mills se nakon dugog oporavka ipak vratio na posao no umirovljen je četiri godine nakon pljačke. Preminuo je 1970. od posljedica bolesti koja nije imala veze sa zadobivenim ozljedama iako je njegova obitelj tvrdila kako ga trauma koju je preživio nikada nije napustila. 

- Jako mi je žao što smo trajno ozlijedili strojovođu i obilježili obitelji svih koji su sudjelovali u pljački. To je velik teret svima nama. Što se same akcije i novca tiče, sve bih ponovio - rekao je Biggs. 

Sinu jednog od preminulih pljačkaša pomogao je pri pisanju knjige o pljački koja bi uskoro trebala biti objavljena.

'Lopovi su kao junaci, a žrtve se zaboravlja'

- Lopove su prikazali kao junake, a što je sa žrtvama - požalio se strojovođin sin.

Ronnie Biggs je nakon osude pobjegao iz zatvora i sve do 2001. godine živio u Australiji i Brazilu. Nakon povratka je uhićen i ponovno zatvoren, da bi ga osam godina poslije ipak pustili iz zatvora.

Thomas Wisbey je 52. godišnjicu pljačke objavio knjigu o svojemu životu koju je nazvao 'Kriva strana tračnica'. Na predstavljanju knjige kazao je kako jedino za čime žali to što je nakon svega bio uhićen. U zatvoru je proveo 12,5 godina, a nakon izlaska na slobodu postao je vegan.

Ponovno je uhićen 1989. zbog dilanja kokaina za što je odslužio 10 godina kazne. Od tada se 'smirio' te počeo prodavati cvijeće na štandu u Londonu. 

- Kada se vozim vlakom nikome ne govorim tko sam. Kupim svoju kartu i vozim se kao svatko drugi. Sada pazim kako se ponašam - kazao je Wisbey. Umro je u 86. godini. 

Na sprovodu Ronnieju Biggsu bili i Hell's Angelsi

Ronnie Biggs, jedan od najživopisnijih pljačkaša vlaka, pokopan je u siječnju 2014. uz pratnju motociklističke skupine Hell's Angels. Obitelj i prijatelji kriminalca koji je u bijegu proveo 35 godina zamoljeni su da na sprovodu ne nose crninu već da obuku odjeću živih boja kako bi odali počast njegovoj živopisnoj osobnosti.

Služba se održala na Golders Green krematoriju u sjevernom Londonu i bila je prva faza Biggsovih posljednjih želja da mu se pola pepela prospe u Engleskoj, a pola u Rio de Janeiru gdje je proveo godine u bijegu. Ispraćaju su prisustvovali i zloglasni londonski kriminalci Freddie Foreman i Dave Courtney.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • histria0@yahoo.com 08.05.2018.

    4dm1n_5roljo: englezi su bili Titini prijatelji. Mnogo ukradene love završilo u Titinim rukama, oni koji nikada nisu uhićeni pod drugim identitetom žive u Vojvodini, financiraju četnike - kraljevu vojsku, jer je kralj zlato odnio Englezima. Čovječe, ništa ne može da prođe a da Tito i komunjaee nisu u to umočeni.

  • Roy Ban 08.05.2018.

    Novac nije pronađen ko u našim pljačkama.

  • Yassa 07.05.2018.

    dečkima kapa do poda oni su to ukrali ili oteli dok današnji lopovi su gospoda sa bonusima koje su zaslužili svojim predanim radom u propalim poduzećima

Komentiraj...
Vidi sve komentare