To je to što me zanima!

Kako smanjiti broj nesreća: Dronovima love prijestupnike

Zbog velikog broja stradalih u prometu, Kosovo je uvelo visoke novčane kazne za prometne prekršitelje, a od nedavno, u provođenju prometnih pravila policija se služi dronovima
Vidi originalni članak

Policija u Kosovu počela je koristiti dronove za lov na vozače koji krše prometna pravila kako bi smanjili visoku stopu prometnih nesreća.

Od siječnja ove godine, u ovoj maloj balkanskoj državi na snazi je novi zakon kojim su propisane velike novčane kazne za prekršitelje, a policija je počela patrolirati po prometnicama u neobilježenim vozilima. 

Malo izvan glavnog grada Prištine, policijski službenici lansirali su dva drona. Nije prošlo ni nekoliko minuta, dron je snimio vozača u preticanju drugog vozila preko pune linije na mostu preko autoceste koja povezuje Prištinu i Skopje, javlja Reuters

Vozač je bio poprilično iznenađen kada ga je zaustavila policija i pokazala mu iPad sa snimkom njegovog prekršaja. Vozač koji počini ovakav prekršaj mora platiti kaznu koja može iznositi i do 300 eura, gubi vozačku na šest mjeseci i dobiva dva negativna boda

O tome koliko su novčane kazne rigorozne govori podatak da je prosječna mjesečna plaća u Kosovu oko 500 eura. 

Najviše nesreća u ljetnim mjesecima

- Ova jedinica prometne policije fokusirat će se na prijestupnike koji prelaze preko pune bijele linije u područjima u kojima je zabranjeno pretjecanje ali i onih koji ne poštuju crvena svjetla na semaforu - objasnio je policijski narednik Querim Hetemi

Hetemi je konstatirao da je nova regulativa omogućila smanjivanje smrtnosti u prometu, pa su tako ove godine u razdoblju od siječnja do kolovoza imali 82 smrtna slučaja u prometu. Za usporedbu, u istom periodu prošle godine na cestama je poginulo 85 ljudi. 

I broj ozlijeđenih u prometu je u blagom padu - ove godine u prometu ozlijeđeno je 8.312 ljudi. Kako je Kosovo država s populacijom od svega 1,8 milijuna ljudi, te brojke doista zvuče alarmantno. 

Najviše nesreća na Kosovu događa se u ljetnim mjesecima, u srpnju i kolovozu kada se ljudi koji žive u inozemstvu vraćaju u Kosovo na godišnji odmor. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • pumpi 13.09.2018.

    kod njih prosječna plaća 500€, a kod nas velika većina radi za minimalac koji je puno niži od toga

  • stari mudrac 12.09.2018.

    jadni kosovari, zarađuju "samo" 500 eura prosječno, a nemaju ni more, ni kolindu, ni HDZ. pa di bi im bio kraj da sve to imaju?!?!

  • mily59 12.09.2018.

    Prošišat će nas i Albanci

Komentiraj...
Vidi sve komentare