To je to što me zanima!

'Konačno rješenje za Uljanik će vrlo skoro predstaviti premijer'

Ministar gospodarstva kaže i kako se razgovara s eventualnim potencijalnim investitorima, kao i strateškim partnerom kojega je odabrala Uprava Uljanika
Vidi originalni članak

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu kako će konačno rješenje za Uljanik premijer Andrej Plenković predstaviti vrlo skoro, a smatra da bi se aktivnije u proces trebala uključiti i Adris grupa s obzirom da ima dionice Uljanika.

Na sjednici Vlade koja će se sutra održati u Puli bit će predstavljena povijest hrvatske brodogradnje i trenutno zatečeno stanje, a temeljem čega će Vlada u idućih nekoliko dana odlučiti što i kako dalje, istaknuo je Horvat odgovarajući na novinarske upite pred današnju sjednicu užeg kabineta Vlade.

VLADA STIŽE U PULU Agonija brodogradnje: Država u škverove utukla 30 milijardi kn

Na upit hoće li sutra na sjednici Vlada imati konkretno rješenje za Uljanik i 3. maj, odgovorio je protupitanjem: "A kakvo vi konkretno rješenje očekujete?".  

"Više javnost u ovom trenutku očekuje ta rješenja nego radnici", rekao je Horvat na novinarsku opasku kako rješenje očekuju radnici. 

"Što u ovom trenutku žele i planiraju radnici i Adrisa i svi oni koji jesu dionici ovog procesa to ćemo morati na jednom zajedničkom sastanku raspraviti s njima", kazao je.

Horvat kaže i kako od Adrisa, s obzirom da participira u vlasništvu Uljanika, očekuje da se aktivno uključi u proceduru i odabira strateškog partnera i donošenja plana restrukturiranja.

GRADONAČELNIK PULE O 3. MAJU Miletić: Uvijek sam bio i biti ću na strani radnika, oni to znaju

Po posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) o top deset dioničara Uljanika, Adris grupa drži 2,47 posto dionica, a članica te grupe - Croatia osiguranje 9,93 posto dionica. 

Ministar gospodarstva kaže i kako se razgovara s eventualnim potencijalnim investitorima, kao i strateškim partnerom kojega je odabrala Uprava Uljanika.

"Pojavljuju se iz dana u dan i drugi dionici koji su zainteresirani za hrvatsku brodogradnju. I nemojte nas tjerati u donošenje nekakvih nerezonskih odluka koje bi možda mogle imati teže posljedice od onih u kojima je hrvatska brodogradnja u ovom trenutku", istaknuo je.

Horvat je najavio i da će konačno rješenje za Uljanik predstaviti premijer "vrlo skoro". 

Ministar gospodarstva ponovio je i kako je novac za plaće radnika Uljanik grupe za kolovoz osiguran.

SLUČAJ ULJANIK Sjednica u Puli: Donesena je Deklaracija, traži se rješenje

Modalitet isplate plaća će se vidjeti sljedećih dana, rekao je, dodajući kako Uprava radi na deblokadi računa tvrtki u sastavu Uljanik grupe. 

Plaća se do sada u Uljaniku isplaćivala do 15. u mjesecu, a Horvat je uvjeren da će i plaća za kolovoz krenuti, ako ne prije, 15. rujna.

Na upite o današnjem sastanku s norveškim naručiteljima, ministar gospodarstva je rekao kako s naručiteljima iz Kanade i Norveške treba najprije vidjeti kakav je u ovom trenutku njihov stav i što planiraju s brodovima koje su naručili u Uljaniku i 3. maju. 

Odgovarajući na upit za što Uprava Uljanika traži dodatnih sto milijuna eura, Horvat je rekao kako je u ovom trenutku plan restrukturiranja težak 584 milijuna eura.

POKUŠAVA NAPLATITI MILIJUNE Uljanik blokirala tvrtka kojom je upravljao ministar Horvat

Participacija Vlade prema prvom modalitetu, koji Europska komisija smatra prevelikim, je 60 posto, kaže Horvat, dodajući kako bi za Komisiju poželjan modalitet bio 50 posto Vlada, a  50 posto strateški partner, jer je to nekakva praksa unutar EU-a. 

Sto milijuna eura koliko je u korespodenciji tražila Uprava Uljanika, prema njegovim riječima je, da bi se "uopće proizvodnja u Uljaniku i 3. maju mogla nastaviti".

Z. Marić: Jamstveni fond u ovom trenutku ništa ne bi riješio

Novinari su pred sjednicu užeg kabineta Vlade i ministra financija Zdravka Marića upitali ima li u državnom blagajni sto milijuna eura za Uljanik, a što traži uprava te tvrtke. 

"Ne možemo tako razgovarati, puno njih traži, a tu su i pravila, regule i propisi EU-a, državne potpore i slično. Opet ponavljam - kao ministar financija gledam cjelovitu sliku i ne smijemo zanemariti odgovornost Vlade i mene kao ministra financija za javne financije i utjecaje na njih i ono što plaćaju porezni obveznici", rekao je Marić.

FLEGO: 'Nema vremena za okolišanje, Uljaniku treba jasno rješenje'

Napominjući kako se ne razilazi s ministrom gospodarstva oko stvaranja jamstvenog fonda, ministar financija poručio je kako taj fond ne bi ništa riješio u ovom trenutku. "Taj fond nije tema koja bi bilo što riješila u ovom trenutku", rekao je Marić, podsjećajući da država unazad nekoliko godina "nikada nije odbila bilo kakav posao koji su brodogradilišta ugovorila bilo u smislu izdavanja avansnih, činidbenih, bilo financijskih jamstava".

"Što bi taj fond sada riješio, ista stvar, jer na kraju je pitanje da li biznis stvara vrijednost i može li plaćati kredite za koje država jamči i to je ključno pitanje", poručio je ministar financija, ponovivši da tu nema razilaženja s ministrom Horvatom.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • nec.1996 12.09.2018.

    sve to zatvoriti jer su to drugi todorici,kanta bez dna,,

  • barbossa 12.09.2018.

    Treba opet ulupati brdo našeg novca u Uljanik kako bi se istarski antifašisti smirili i nastavili putevima revolucije.

  • Puta Madre 12.09.2018.

    Je li ovaj crni Todorić što je nesto

Komentiraj...
Vidi sve komentare