To je to što me zanima!

Krava se prošetala preko EU granice pa je 'osudili' na smrt

Krava koja se treba oteliti za tri tjedna odlutala je preko granice i iz Bugarske ušla u Srbiju. Kako nije prošla redovnu graničnu kontrolu, vlasti kažu da je moraju eutanazirati
Vidi originalni članak

Bređa krava osuđena je na smrt zbog prelaska granice s Europskom unijom.

Krava Penka, koja se treba oteliti za otprilike tri tjedna, odlutala je od stada iz sela Kopilovtsi u Bugarskoj i prešla granicu sa Srbijom, odnosno ušla je u državu koja nije članica EU

Krava je dva tjedna kasnije vraćena vlasniku Ivanu Haralampievu, a srpski veterinari rekli su da je krava u izvrsnom zdravstvenom stanju, piše Independent.

No bugarske vlasti kažu da životinju treba eutanazirati zbog strogih zakona Europske unije, javlja AFP.

O svemu obaviješten Europski parlament

Prema regulativama Europske komisije, krave moraju proći graničnu kontrolu s dokumentima koji potvrđuju da su dobrog zdravlja. Ako prelazak preko granice nije odobrila granična kontrola EU na temelju potvrde veterinara iz EU, životinju treba uspavati. 

- Nije na nama da odlučujemo. Moram poštovati odredbe koje stižu iz Bruxellesa - izjavio je veterinar Lyubomir Lyubomirov

John Flack, član Europskog parlamenta iz redova konzervativaca pisao je premijeru Bugarske Boyku Borissovu i predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju. Flack je pokušao skrenuti pažnju na Penkin slučaj i zamoliti za milost. Čak je ponudio da će platiti troškove pregleda veterinara iz Europske unije kako bi spasio život sirotoj životinji. 

Peticija za spašavanje Penke

- Smatram da je ovo jedna od onih situacija u kojoj pragmatičnost treba imati prednost nad strogim držanjem pravila - istaknuo je Flack. 

Na stranicama change.org raspisana je peticija kojom se od Europskog parlamenta traži da u ovom slučaju naprave iznimku. 

- Vjerujemo da Penkin slučaj pokazuje nedostatak suosjećanja tijela Europske unije za obične ljude, poput Penkinog vlasnika, koji je izvan sebe zbog ove situacije, stoji u peticiji. 

Idi na 24sata

Komentari 37

  • Miške 05.06.2018.

    I ode bugarska krava u srpski čevap.

  • 04.06.2018.

    ...tako i meni susjeda priča da nikad nezna kad pređe iz države u državu. Što znaju krave što je granica...

  • Artusartus 04.06.2018.

    Prijem zadnje tri države u EU je naprosto glupa šala.

Komentiraj...
Vidi sve komentare