Liječnik je otišao u Norvešku: 'Radim manje, a živim bolje...'

Anesteziolog Hrvoje Maretić (42) prije tri godine otišao je iz Zagreba u norveški Kristiansund. Kaže kako nije požalio zbog te odluke, a u Hrvatsku bi se volio vratiti jednog dana kad se situacija popravi
Vidi originalni članak

Odluku o odlasku donio sam nekoliko godina prije. Financije su samo djelomičan razlog, ali ključno je bilo to da sam prestao vjerovati u naš sustav, u politiku, da kroz život neću doživjeti željene promjene na bolje, da se nećemo pokrenuti ni postati moralno društvo. Kad sam to osvijestio dalje je bilo lagano. S obzirom na struku mogao sam birati u koju ću zemlju otići, od Norveške, Njemačke, Katara, SAD-a. Odlučio sam se za Norvešku i počeo učiti jezik, a prije tri godine sam otputovao i ostao tu, objašnjava dr. Maretić koji radi u općoj bolnici Kristiansund u istoimenom gradu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Your browser doesn’t support HTML5 video

Manje radim, a manje je i stresa

Objašnjava kako mu se u Norveškoj svidio drugačiji i opušteniji mentalitet, činjenica da poštuju radnika i njegovo vrijeme, a ima priliku usavršavati svoje znanje na brojnim seminarima i edukacijama.

- Radim daleko manje nego u Hrvatskoj i motiviran sam da ulažem u sebe. Ovdje vlada najbolji socijalni sustav, manje je životnog stresa. Recimo, u Hrvatskoj sam imao brojne prekovremene koje su moju plaću svrstavale u viši porezni razred. Kad sam na kraju mjeseca vidio zašto toliko radim, došlo mi je da plačem. Ovdje jesu visoki porezi, ali država vam sve to vrati. U odnosu na visinu plaće, troškovi života nisu puno drugačiji od Hrvatske - nabraja on.

ISPOVIJEST BJELOVARČANKE: 'Plakala sam. Za posao od tri mjeseca javilo se 10.000 ljudi'

Prilikom dolaska jedno vrijeme živio je u najmu u bolničkom stanu, no kaže kako mu je to dosadilo pa je kupio kuću na kredit.

- Ide mi jako dobro i zadovoljan sam. Imam i hrvatske televizijske kanale pa tako pratim rad svojih kolega u domovini. Mogu reći da sam ponosan na njih jer znam koliko su kvalitetni i u kakvim uvjetima rade - kazao je prisjećajući se kako je sustav bio složen tako da je uvijek strepio hoće li dobiti godišnji kad želi ukoliko nema dovoljno ljudi na poslu.

>>>>Specijal Demografska obmana

Volio bih se vratiti kad bude bolje

- Ovdje se nikad ne nađemo u takvoj situaciji. Postoje liječnici freelanceri koje bolnica angažira u slučaju potrebe pa tako teret nečijeg izostanka nikad ne padne na leđna kolega. Nema mobbinga, nema stresa na poslu. To savršeno funkcionira - objašnjava on.

O povratku u Hrvatsku za sada ne razmišlja.

- Volio bih se vratiti jednog dana ako se situacija popravi. Volio bih da bude bolje - zaključio je on.

POGLEDAJTE VIDEO:

Your browser doesn’t support HTML5 video

Idi na 24sata
Komentari (259)
 • onogray

  Uvijek sam bio mišljenja da su doktori preplaćeni za svoj posao. I onda me jednog dana dočeka krv u plućima. Prošao sam kroz lokalnu bolnicu, pa vožnja hitnom do Jordanovca. Ne mogu opisati kakav sam dojam imao kad sam došao ...

  23. 6. 2018,   09:35
 • Car Mrgud Vazdacenzurirani

  Pa kud ode doktore? Vidiš da se pedevej smanjuje sa 25% na 24,75%? Benzin pojeftinio 25 lipa u zadnja 2 tjedna? Doktori u bolnicama imaju vrhunske uvjete za rad... neki ne rade ni 230 sati mjesečno... medicinskih sestara imamo viška ...

  23. 6. 2018,   08:38
 • stoposto hrvat

  Bravo doktore za tebe sve najbolje ....mi ionako imamo doktore u hdz-u i sdp-u koji sjede u saboru i d....k....umjesto da su u bolnici i lijece ljude eto sta je nas sabor i vlada cist propalitet sad i mala djeca ...

  23. 6. 2018,   08:39
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.