To je to što me zanima!

"Mog tatu su mučili pa ubili, a na kraju i spalili njegovo tijelo"

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Željko Varat od 1991. traži oca Slavka: 'Da barem nađem jednu kost'. Slavka su zarobili i ubili pripadnici teritorijalne obrane. Optuženik kojem su sudili i koji je vidio mučenje Slavka oslobođen je krivice...
Vidi originalni članak

Slavka Varata, civila, pripadnici paravojne formacije vojske tzv. Republike Srpske Krajine zarobili su u Lipiku u jesen 1991. godine. Fizički su ga zlostavljali, tjerali da ljubi zemlju, nožem mu brijali brkove te ga otjerali do njegove kuće u Lipiku, gdje su ga ubili i zapalili.

POGLEDAJTE VIDEO:

Želi naći bar kost: Oca mučili pa ubili, a na kraju i ga spalili | Serijal Nestali #51

Oslobođen: Optuženik kojem su sudili na požeškom sudu i koji je vidio mučenje Slavka Varata oslobođen je krivice. Slavkovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni

Čovjek kojem se 1995. godine na Županijskom sudu u Požegi sudilo za zarobljavanje i zlostavljanje civila, pa tako i Slavka Varata, oslobođen je optužbi. No Slavkovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. Za njima traga Slavkov sin Željko (61).

- Oca sam posljednji put vidio početkom 1991. godine, ovdje u kući u Lipiku. Bio sam hrvatski branitelj, često sam bio na ratištu i vidjeli smo se u prolazu. Pozdravili smo se, on je otišao na svoju stranu a ja na svoju. Kad se jače počelo pucati, sve su stare ljude vozili u Kutinu. No on je imao kokoši, koze i svinje i iz Kutine se vratio u Lipik kako bi ih nahranio. No baš tad su četnici ulazili u Lipik i uhvatili ga - kroz suze govori Željko.

U sudskom spisu stoji kako je optuženi izjavio da je grupa od četvero ili petero ljudi, kojima je vođa bio čovjek iz Gornjih Podgradaca kraj Bosanske Gradiške, uhvatila Slavka Varata, kojeg je iz viđenja poznavao. U spisu stoji:

- Bio sam u patroli koja je jedno vrijeme bila s grupom tog čovjeka. No kad su počeli pucati na sve živo, od njih smo se odvojili. Taj čovjek je tražio od Varata da pokaže bunkere i skriveno oružje, a onda ga je ta grupa odvela u smjeru Varatove kuće, odnosno u smjeru gdje se nalazila komanda pobunjeničke teritorijalne obrane. Nisam vidio kad je Slavko Varat ubijen, no ubio ga je upravo spomenuti, koji ga je tjerao da ljubi zemlju, legne na nju, nožem mu je mahao ispred lica i brijao brkove. To sam sve vidio s udaljenosti s oko stotinu metara, s jednoga križanja ulica. Kasnije sam vidio Varatovo truplo i čuo da je spaljen u plastu slame - stoji u iskazu svjedoka koji je kategorički izjavio da nije sudjelovao u paležu kuća i ubijanju u Lipiku.

Ja nažalost, nemam ni očevu sliku. Ova naša kuća u ratu je potpuno izgorjela. Gadno je, teško je kad vidiš da je cijeli tvoj život postao jedno veliko zgarište

- Bilo bi lijepo da pokopam bar jednu košćicu, da znam gdje je. Barem bih nešto imao od njega. Nažalost, nemam ni njegovu sliku, niti jednu. Ova naša kuća u ratu je potpuno izgorjela. Gadno je, teško je kad vidiš da je cijeli tvoj život postao veliko zgarište. Vrtjeli smo poslije unazad film svega što su proživjeli, što sam i sam prošlo. Ali već je prošlo 26 godina, to polako jenjava, očvrsneš na tu bol. Jednostavno, otupio sam. Ja sad s vama pričam o tome i noćas ću sigurno sanjati da ratujem s četnicima, da bježim...

Čim pričam o ratu, tu noć obavezno nešto moram sanjati. Bježim, patim se, probudim se sav u znoju - iskreno nam priznaje Varat, koji ocu svijeću pali na groblju kraj križa. Njegov otac Slavko, kaže, bio je veseljak i vrijedan čovjek. Sa suprugom je otišao u Njemačku, a Željko, kako je bio najstariji, godinama se brinuo o sestrama, kuhao i čistio. Majka mu se iz Njemačke vratila kako bi bila sa sestrama dok je Željko na odsluženju vojnog roka u bivšoj vojsci. Na početku Domovinskog rata prijavio se u vojsku, jedno vrijeme proveo na ratištu, a kasnije su ga bacili u kuhinju, gdje je kuhao obroke za našu vojsku.

- Često sam sanjao svog oca. U snu je bio živ, pričali smo, dogovarali se o poslovima, ali kad se probudim, shvatim da ga nema. Kao i svi mi, majka je teško podnijela očev nestanak. Ona je u vrijeme njegova nestanka bila kod moje sestre u Zagrebu. Kad izgubite najmilije, to je jako teško. Moram živjeti dalje, ne možeš glavom kroz zid. Kako je, je, to znamo mi obitelji - otirući suze niže Željko. U Domovinskom ratu, osim oca, izgubio je i dva bratića. Pitamo ga kako se punih 26 godina nosi s tom silnom tugom i boli.

- Najtužniji mi je taj blesavi rat. Teško mi je bilo. Ispočetka ne možeš spavati, sav si neki smušen... Ma ne znam. Oprostite, ne mogu - prekrio je Željko lice rukom i zajecao. Sva bol taložena četvrt stoljeća izbila je na površinu. Kad se smirio i obrisao suze, rekao je:

- Hvala što ste došli, da potaknemo još malo da se ta problematika nestalih riješi. Družim se i danas sa suborcima, puno mi to znači. Sastanemo se, pričamo, bajkeri smo, imamo svoj bajkerski klub, u kojem su isključivo branitelji. Samo da ne bude gore. Ovako se još nekako provlačimo, živimo, preživljavamo. Daj Bože da više nikad ne bude ništa takvoga - zaključio je Željko. 

Nitko nije kriv za ubojstva i zlostavljanja     

Nakon suđenja na požeškom sudu optuženi za zarobljavanje i mučenje civila, među kojima je bio i Željkov otac Slavko, oslobođen je optužbi. U svom je iskazu kategorički pobio da je sudjelovao u paležu kuća i ubijanju u Lipiku. Prokazao je odgovornog za mučenje i ubojstvo Varata, no taj muškarac nikad nije procesuiran. U svom iskazu optuženi je priznao kako je vidio mučenje Slavka Varata, potom i njegovo truplo, te da je kasnije čuo da je zapaljen na plastu sijena.   

'Sine, čekaj me. Živa ne mogu k tebi na nebo...''

Knjiga u kojoj su objedinjene ispovijesti obitelji nestalih može se kupiti na kioscima Tiska za 49,99 kuna 

Idi na 24sata

Komentari 63

  • 1955 26.11.2017.

    Ako pozna ubojicu,a što čeka ?

  • anakarenjina1880@gmail.com 26.11.2017.

    Poz svima ! Kao Srbin mi je jako žao ovog covijeka. Tko god da je uradio ovo neimao sreće . Vojnika koji se predao i civila koji ti nepruza otpor se neubija nego mu se pomogne da preživi tu ratnu strahotu. Nažalost krvnika je bilo na obje strane , pitam se samo gdje če im dusa.

  • Neculai 26.11.2017.

    Star covjek a uplakan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare