'Nedopustivo je da počinitelji ratnih zločina slobodno šeću'

Kazala je kako je to, naravno, Penavi političko pitanje, ali da ona kao predsjednica RH želi "osigurati da institucije RH djeluju onako kako trebaju djelovati, da se procesuiraju ratni zločini...
Vidi originalni članak

Apsolutno je nedopustivo da počinitelji ratnih zločina slobodno šeću ulicama Vukovara, a neki od njih i izvrgavaju ruglu svoje žrtve, ali se time mora pozabaviti pravosuđe, ocijenila je u ponedjeljak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

'NEKA BUDE APOLITIČAN' Penava zove na prosvjed: Neću biti krivac za bolesno društvo

Na traženje novinara da komentira optužbe gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, koji je u subotu pozvao sve građane Vukovara i cijelu hrvatsku javnost na mirni prosvjed zbog činjenice da ni nakon 27 godina od stradanja počinitelji ratnih zločina nisu procesuirani, predsjednica je kazala da ne zna što je on točno rekao, ali da je činjenica da joj se ljudi tuže da počinitelji ratnih zločina "ne samo da slobodno šeću ulicama Vukovara već da nažalost neki od njih izvrgavaju ruglu svoje žrtve".

"Mislim da je to apsolutno nedopustivo, ali držim da je to pitanje za pravosudne vlasti, da se one time trebaju baviti", istaknula je.

GRADONAČELNIK VUKOVARA Penava: Ne bojim se sankcija HDZ-a jer pozivam na prosvjed

Kazala je kako je to, naravno, Penavi političko pitanje, ali da ona kao predsjednica RH želi "osigurati da institucije RH djeluju onako kako trebaju djelovati, da se procesuiraju ratni zločini, sva kriminalna djela".  

Penava je pozvao na prosvjed 13. listopada u 14 sati na Trgu Republike u Vukovaru, te dodao da želi da on bude "miran, apolitičan, bez stranačkih obilježja, a za afirmaciju temeljnih ljudskih prava“.

Idi na 24sata
Komentari (87)
 • D E M O N

  Ratni zločinac ti sjedi u Saboru pa te to ne smeta.

  11. 9. 2018,   06:23
 • Plavusa 13 Pink G

  I sto je konkretno hrvatska drzava ucinila da zlocinci budu procesuirani?

  10. 9. 2018,   22:37
 • Čarli1976

  Baš krasno i ljepo, i sad nakon 28.god. se kokolinda i penava sjetili da zločinci šeću nekažnjeno hrvatskom i Vukovarom, a gdje su bili do sad? i tko je pomilovao i abolirao te zločince? jeli možda Tito?

  11. 9. 2018,   07:50
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.