To je to što me zanima!

'Od rujna smo izgubili cijeli razred, a djeca i dalje odlaze...'

Ministarstvo obrazovanja je reklo reagirati zbog manjeg broja upisane djece. Ministrica je najavila da će učitelji , koji su tehnološki višak, biti preusmjereni u ured državne uprave...
Vidi originalni članak

Od početka školske godine 2017./2018. mi smo izgubili gotovo cijeli jedan razred. Još je učenika i roditelja najavilo da odlaze nakon što završi nastava. Zabrinjava me trend iseljavanja koji ne prestaje, rekla nam je ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji Ankica Krnjajić Magdić.

Ta je škola prije dvije godine izvela četiri četvrta razreda, a upisala samo tri prva. Prošle godine izveli su četiri četvrta, a upisali dva prva. Trend se nastavio pa ove godine izlaze četiri četvrta razreda, a upisuju tek tri prva. Zabrinjavajuć je i podatak da je u školi prije 10 godina bilo upisano 535 djece, a danas ih je svega 395.

- Zasad još nije alarmantno, no to će se sigurno osjetiti za dvije godine kad ta djeca dođu na predmetnu nastavu. Potrebno je promijeniti pravilnik o broju učenika u kombiniranom i redovnom razrednom odjelu. Ako se to promjeni, učitelji će biti zbrinuti i neće imati manjka sati - pojasnila je ravnateljica.

Iako Sisačko-moslavačka županija ne može mijenjati zakone i pravilnike na razini države, trude se ondje zadržati svako dijete. Tako učenici u OŠ Mate Lovraka pet puta tjedno imaju kuhanu hranu. Popust od 50 posto na prehranu imaju sve obitelji s troje i više djece, a potpuno besplatnu imaju ona iz siromašnih obitelji. Nagrađuju učenike i mentore koji osvajaju medalje na državnim natjecanjima. 

'TO JE SAMO VIŠE NOVCA' 'Imao sam tri puta veću plaću, ali sam se vratio u Hrvatsku...'

Grad Petrinja osigurat će besplatne udžbenike i radne bilježnice, a od iduće godine ravnateljica najavljuje kako uvode i produženi boravak. Uz to, kada učenici završe osnovnu školu nudi im se prilika da dobiju stipendiju ako upišu deficitarno srednjoškolsko zanimanje. Ako pak iz Petrinje odu u školu u Kutinu, županija im plaća đački dom. Nažalost, ni to nekad nije dovoljno kako bi obitelji ostale.

>>>>Specijal Demografska obmana

- Učenici odlaze i tijekom nastavne godine. Nedavno nam je tijekom proljetnih praznika otišla obitelj s četvero djece. Roditelji idu trbuhom za kruhom. Kažu nam ili da ne rade ili pak rade za plaće od 2000 do 3000 kuna i ne mogu pokriti sve troškove - kaže ravnateljica. Dodala je kako su prvo iz sredine odlazili očevi koji su kasnije povukli cijele obitelji. Najčešće destinacije su im Irska i Njemačka. 

ISELJAVANJE U NJEMAČKU Priče iz prepunog autobusa: "Možda se i vratim, ali..."

Učenici, koji su joj se javili, rekli su kako su imali poteškoća s jezikom i prilagodbom no to su brzo nadvladali. 

- Odlasci se ne osjeti na djeci, više roditelji izražavaju tugu jer odlaze u nepoznato. Djeci je najveći problem jezik prvih godina dok se ne snađu - kaže ravnateljica. Ta velika migracija najviše se osjeti tijekom Božića i Uskrsa kad se svi oni vrate u grad. Petrinja naglo živne, pune su ulice i trgovine, a grad okupiraju automobili stranih tablica.

- Ministarstvo obrazovanja je reklo reagirati zbog manjeg broja upisane djece. Ministrica je najavila da će učitelji, koji su tehnološki višak, biti preusmjereni u ured državne uprave koji će ih slati gdje treba. Možda će se i prekvalificirati za stem predmete ili engleski, ali nismo dovoljno informirani o tome - kaže ravnateljica.

CRNE BROJKE Zemlja bez ljudi: Iz Hrvatske je iselila jedna cijela županija...

Unatoč svim problemima drago joj je jer ima entuzijastične i optimistične učitelje što su najviše prepoznali učenici. 

Uče ih kroz tablete i pametne ploče. Škola ima izvrsnu košarkašku ekipu iako nemaju dvoranu nego treniraju u učionici. Educiraju izvrsne robotičare, tamburaše, matematičare, zbor, a i sami učitelji žele doći do zvanja savjetnika i mentora. Imaju i učeničku zadrugu gdje rade nakit od stakla, keramiku i slikaju. 

- Usmjeravamo ih u sva područja. Surađujemo i s drugim školama u drugim državama. Učitelji su optimistični i trude se i ponuditi nešto što druge škole nemaju. Možda bi netko upisao školu baš zato što nudimo razne izvannastavne aktivnosti - pojasnila je ravnateljica.

Idi na 24sata

Komentari 131

  • jožek2 31.08.2018.

    Petrinja grad pustoši, grad branitelja sa dobrim pemzijama, grad neradnika i grad hdz uhljeba na državnim jaslama a ostali otišli van .

  • yocko 05.07.2018.

    Hrvati to vam i treba kada se niste prije i na vrijeme pobunili protiv bosanaca, sada je kasno kada su zauzeli sva radna i rukovodeča mjesta sada nam oni kroje sudbinu, lijepo nas je Tuđman izigrao,pred Holdingom u Zg.same bosanske registracije, kada pokradu via bosna imaju dvojno državljanstvo i nikom ništa.

  • avim 04.07.2018.

    Gospodo otisli su djeca i roditelji koje smo uvezli iz Bosne i koji su cekali Hr osobne iskaznice,Kosovari i ostali koje smo ,,uvezli iz bivse Zemlje

Komentiraj...
Vidi sve komentare