Pavić sve objasnio: Evo što nas sve čeka u mirovinskoj reformi

Prijedlog prema kojem bi pravo na dodatak od 27 posto na mirovinu imali samo osiguranici koji bi štednju iz drugog stupa vratili u prvi izazvala je najviše pozornosti.
Vidi originalni članak

Dugo najavljivana mirovinska reforma trebala bi sljedeći tjedan ugledati svjetlo dana. Neki detalji reforme već su procurili u javnost, kao što su produljenje radnog vijeka do 67. godine za žene i muškarce od 2031., veća penalizacija prijevremenog umirovljenja, prilagodba beneficiranog radnog staža 21. stoljeću, uvođenje nacionalne mirovine i mogućnost da umirovljenici rade četiri sata. 

Prijedlog prema kojem bi pravo na dodatak od 27 posto na mirovinu imali samo osiguranici koji bi štednju iz drugog stupa vratili u prvi izazvala je najviše pozornosti. 

Ministar Marko Pavić komentiraoje za HRT da je prijedlog reforme blizu finalizacije, a da mu je cilj održanje sustava. 

- Trebao bi donijeti povećanje mirovina za sadašnje umirovljenike kojima će se riješiti i dodatno zdravstveno osiguranje te rast od tri posto minimalnih mirovina. Omogućit ćemo rad od 4 sata sadašnjim i budućim umirovljenicima uz primanje cjelovite mirovine. Treba osigurati srednjoj generaciji, posebice ženama - dodatnih 500, 600 kuna kako bi im mirovine bile barem kao sadašnje. Trošak toga će iznositi 40 milijardi kuna - rekao je ministar. 

Naglasio je kako treba osnažiti drugi stup za mlade, odnosno one koji će u njega ulagati cijeli život. Naglasio je kako nema govora o ukidanju drugog stupa, nego se ide s pravom izbora. 

- Svakako treba reći da će 300 tisuća građana rođenih nakon 1962. godine primati mirovinu manju od minimalne i uz dodatak od 27 posto - objasnio je Pavić. 

Idi na 24sata
Komentari (44)
 • Invictus_Zagreb

  ukratko na lijep nacin je objasnio novu krađu hdz-a i ekipe

  12. 9. 2018,   08:54
 • bebas

  Tako tako, mlade ste otjerali pa sada treba penzionerima omogučiti kad nakon 40 godina staža još moraju ići raditi da bi preživjeli od prvog do prvog!!

  12. 9. 2018,   09:01
 • evo-tv

  Znaci ljudi koji su teskom mukom docekali mirovinu nudite im i da po stare dane rade jos dodatna 4 sata..strašno...umjesto da omogucite svima da po stare dane uzivaju u nekoj solidnoj mirovini vi bi njih na posao...a sami ne radite ...

  12. 9. 2018,   08:59
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.