Pjesma koja je potresla svijet i pokazala mu zbilju u Hrvatskoj

Na današnji dan 1991. prvi put je objavljena pjesma ‘Stop the War in Croatia’. Nakon HRT-a emitirao ju je BBC, a jedno vrijeme je bila na drugom mjestu po slušanosti u Australiji
Vidi originalni članak

Hrvatski glazbenik Tomislav Ivčić svojim je glazbenim spotom 12. kolovoza 1991. predstavio dramatičnu zbilju u Hrvatskoj, koja se našla na udaru velikosrpske agresije.

Riječ je o antiratnoj pjesmi na engleskom jeziku ‘Stop the War in Croatia’, koja je tjednima bila uvrštena među 100 najslušanijih pjesama na Billboardovoj top ljestvici.

Već sljedećeg dana BBC, CNN, a zatim redom 44 svjetske postaje emitirale su milijunima potresni spot o istini u ratu u Hrvatskoj. Slijedile su stotine novinskih izvješća i naslovnica. 

'Stop the war in Croatia' probio se do svih kutaka zemaljske kugle, a u Australiji je pjesma dospjela na top-ljestvicu među prvih deset najslušanijih pjesama.

Potresnom pozivu koji je pokrenuo Tomislav Ivčić potporu su pružile i mnoge svjetske zvijezde tražeći obustavu velikosrpske agresije. Zahvaljujući takvim akcijama međunarodna je javnost postupno spoznala da se Hrvatska brani u nastojanjima da stekne slobodu, što je dovelo i do njezina međunarodnog priznanja.

Ova pjesma ostala je trajni spomen velikom glazbeniku, čovjeku koji je prvi odaslao poruku mira koju su čuli milijuni ljudi. Učinio je to svojom potresnom i svakome jasnom, dojmljivom pjesmom.

Podsjetimo, jedan od najboljih domaćih kantautora svih vremena poginuo je 4. ožujka 1993. Imao je samo 40 godina.

U svojoj je bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2,5 milijuna primjeraka. Među kolegama ostao je upamćen kao čovjek koji je spremno pomagao drugima.

Idi na 24sata
Komentari (59)
 • ANTONIOZADAR

  Kad razmislim bija je rat i ima san lipo ditinstvo a ovo sad je pakao...sramite se vladajuci svi od reda

  12. 8. 2018,   13:23
 • acexxl

  Tomislav Ivčić daleko najbolji dalmatinski pjevač u povjesti, Tamo di sam rođen najljepša pjesma, večeras je naša fešta je simbol dalmacije a Stop the War je samo dokaz koliko je volio ovu zemlju, počivaj u miru legendo.

  12. 8. 2018,   13:35
 • hefest

  I onda pod okrljem rata, demokracije i kapitalizma neki su se u Hrvatskoj bogatili, a neki krvarili za svoju domovinu. Ne mogu se sjetiti koji je političar bio, mislim da je bio Pašalić, ali nisam siguran, ali sjećam se da ...

  12. 8. 2018,   14:08
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.