Rijetka bolest: Braća od 9 i 13 godina izgledaju poput starčića

Nathan i Bennett Falcone, braća iz Pennsylvanije, dva su normalna i zaigrana dječaka koje veseli sve što i njihove vršnjake. Ono po čemu se razlikuju od svih svojih vršnjaka je rijetka bolest od koje boluju.
Vidi originalni članak

Iako su tek navršili 13 i 9 godina, braća Nathan i Bennett izgledaju poput dva starčića u poodmakloj dobi. Oni, naime, boluju od progerije, ekstremno rijetkog sindroma ubrzanog starenja koji se očituje u ranom djetinjstvu i nažalost dovodi do prijevremene smrti

Oni su dvojica od tek troje djece koja u cijelom SAD-u boluju od progerije i koji će, pokazuju statistike, najvjerojatnije doživjeti, u najboljem slučaju, rane dvadesete godine. Prosječna starost koju dožive djeca koja boluju od progerije je 13 godina, a prepoznati ih se može vrlo lako - ona imaju slabije razvijenu donju čeljust, krhke su građe i ćelave. I dok progerija nagriza fizičko zdravlje, ta bolest nasreću nema nikakav utjecaj na intelektualni razvoj. 

No, Nathana i Benneta statistike ne zanimaju previše. Oni su vrlo živi i aktivni dječaci koji su upravo prošli prvu fazu testiranja lijeka koji bi, nadaju se liječnici, trebao dramatično usporiti brzinu starenja, piše Daily Mail. Već i sama činjenica da se Nathan osjeća vrlo dobro u godinama koje ne dožive mnoga djeca koja obole od progerije, velik je uspjeh. 

Oboljeli od progerije najčešće umiru od srčanog ili moždanog udara. Prvo im godinama postepeno raste razina kolesterola u krvi, arterije im otvrdnu i onda je srcu sve teže pumpati krv. Od stanja koje većinu ljudi zatekne u 80-im godinama života, oni boluju od malih nogu. 

Zahvaljujući liječenju kojem su podvrgnuti, Nathan i Bennet osjećaju se vrlo dobro. Kolesterol im je pod kontrolom, a liječnici predviđaju da bi dječaci sljedeće četiri godine mogli poživjeti uz vrlo dobru kvalitetu života. A da onda će, nadaju se, lijekovi i metode liječenje dodatno napredovati. 

Idi na 24sata
Komentari (14)
 • user568

  Bog ih blagoslovio, bas su slatki i simpatični i da dožive sto je vise godina moguće.

  9. 9. 2018,   23:15
 • Deleted user

  Bez brige maleni"dobri bog" ima planove za vas!!

  10. 9. 2018,   07:21
 • škver

  Božja volja.

  10. 9. 2018,   09:05
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.