To je to što me zanima!

Rusima prodavao tajne: 'Dugo vam je trebalo da me uhvatite'

Zbog prodaje strogo poverljivih dokumenata Rusiji 10. svibnja 2002. agent FBI-ja Robert Hanssen osuđen je na doživotnu robiju. Smatra se špijunom koji je nanio najveću štetu u američkoj povijesti
Vidi originalni članak

Specijalni agent FBI-ja Robert Hanssen djelovao je kao pomalo dosadan i konvencionalan obiteljski čovjek i kompjuterski zaljubljenik. No ovaj najveći izdajica u povijesti SAD-a od 25 godina koliko je proveo u FBI-ju 22 godine prodavao je najdelikatnije kontraobavještajne tajne Rusima. Zbog njega je, između ostalog, KGB otkrio, a zatim mučio i pogubio tri američka agenta. Zbog prodaje strogo povjerljivih dokumenata Rusiji na današnji dan 2002. osuđen je na doživotnu robiju.

No, čak ni Rusi nisu znali tko je njihova krtica u FBI-u koja ih opskrbljuje tako delikatnim i supervažnim tajnama. Za njih je on bio »B«, »R. Garcia« ili »Ramon«. Naime, ta je kodirana imena koristio ovaj vrlo oprezni američki stručnjak za kontrašpijunažu. Aktivnosti ovog tajnog agenta mnogi smatraju najgorom špijunskom katastrofom u američkoj povijesti.

Kao dijete maštao da postane špijun

Špijun kojim se nikada nije sreo licem u lice sa svojim ruskim naručiteljima, niti im je ikad odao svoj pravi identitet uhvaćen na djelu kada je pod mostom u jednom parku u Washingtonu ostavio materijale za Ruse. Odmah zatim, malo dalje, pronađeno i ono što su pod klupom u parku Rusi ostavili za njega - 50 tisuća dolara. Hanssen je u petnaest godina od Rusa primio oko 1,4 milijuna dolara, što, smatraju stručnjaci, nije prevelika cijena za sve ono što se procjenjuje i zna da je odao Rusima. 

Motivi za trgovinu s Rusima bili su mu, priznao je odmah nakon uhićenja, nezadovoljstvo američkom vladom i FBI-om, ali i simpatije prema Rusiji i ruskim vođama. Također, jako mu je smetalo i to što FBI ne prepoznaje njegove potencijale. O tome da će biti ruski špijun, Hanssen je, barem je tako izjavio u istrazi, maštao još od svoje četrnaeste godine, a poslije je gutao knjige o britanskom špijunu Kimu Philbiju.

Obavještajni stručnjak za SSSR

Hanssen, rođen 1944. godine, odrastao je u Chicagu. Studirao je kemiju i ruski jezik da bi se poslije prebacio na ekonomiju koju je diplomirao. Prvo se zaposlio u jednoj računovodstvenoj firmi, no ubrzo se priključio policiji u Chicagu. Dvije godine radio je u unutarnjoj kontroli te se specijalizirao za forenziku. 

Pristupio je FBI-u 1976. godine, a tri godine kasnije dobio je posao na prevođenju sovjetskih tajnih poruka. Postao je obavještajni stručnjak za Sovjetski Savez a kada je komunizam pao i Sovjetski Savez se raspao, Hanssen je nastavio sa špijuniranjem za novouspostavljenu rusku tajnu službu. Prvu tajnu Rusima koju je odao Rusima bilo je ime generala Polyakova koji je prodavao tajne Amerikancima.

Njegova supruga Bonnie uhvatila ga je jednom prilikom, u trenutku kada je u podrumu pisao poruku Rusima. Priznao joj je da je odavao informacije Rusima tvrdeći da to radi isključivo zbog novca, ali joj je lagao kazavši kako im šalje lažne podatke.

'Dugo vam je trebalo da me uhvatite'

Prokazao je pedesetak agenata, od kojih su trojica nakon toga ubijena. Hanssen je Rusima predao na tisuće dokumenata, planova i pozicija američkih špijunskih satelita, a čak u dva navrata KGB-u je predao cjelokupan popis svih američkih dvostrukih agenata. Svoje posljednje pismo, Robert Hanssen poslao je Rusima u studenom 2000. godine.

Dok su ga hapsili upitao je agente: 'Zašto vam je trebalo toliko dugo?'

Materijalna šteta prouzročena dugogodišnjom blokadom obavještajne službe mjeri se u milijardama dolara. Hanssenove špijunske aktivnosti su ekranizirane u trileru Breach iz 2007.godine.

Snimao seks sa ženom i pokazivao svima

Ovaj dvostruki špijun nije izdao samo zemlju, već i vlastitu ženu tako što je njihove seksualne doživljaje najprije pokazivao najboljem prijatelju, a kasnije i svim korisnicima interneta. 

S Bonnie, čija obitelj je bila u katoličkoj organizaciji Opus Dei, vjenčao se još kao student i dobio šestero djece. Svoju je suprugu, privlačnu brinetu, već na početku braka fotografirao golu i te fotografije slao svom prijatelju Jacku Horschaueru koji je tada živio u inozemstvu. Kad se on vratio u Ameriku postavio mu je specijalnu stolicu ispred prozora svoje spavaće sobe. 

Prijatelj je sve gledao i čak davao prijedloge što da rade sljedeći put. Kasnije je Hanssen u spavaćoj sobi instalirao kameru povezanu s tv aparatom koji se nalazio na nekom drugom mjestu u kući, pa Horschauer više nije morao viriti kroz prozor. 
Poslije se sve nastavilo uz pomoć video rekordera, a kasnije je nesretna žena, koja nije ništa slutila, dospjela i na Internet. Hanssen je bio redoviti gost i striptiz klubova.

Psihijatar koji ga je ispitivao poslije uhićenja izjavio da Hanssenom upravljaju demoni.
 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 11.05.2018.

    To je laz , rusi nemaju spijuna , to oni ne rade , e da su to ameri onda je to druga prica.

  • Liliana_1 11.05.2018.

    Nije baš sav svoj.

  • Latz 11.05.2018.

    "Psihijatar koji ga je ispitivao poslije uhićenja izjavio da Hanssenom upravljaju demoni." -- Kad psihijatru treba psihijatar....

Komentiraj...
Vidi sve komentare