To je to što me zanima!

Skandal u Švicarskoj: 'Doktor Smrt' pljačkao svoje klijente?

Ludwigu Minelliju, osnivaču najpoznatije švicarske klinike za potpomognuto ubojstvo i borcu za eutanaziju, sudi se pod optužbom da je profitirao od smrti nekoliko klijenata
Vidi originalni članak

Zovu ga 'Doktor Smrt', po uzoru na poznatog američkog patologa Jacka Kevorkiana. On je odvjetnik specijaliziran za ljudska prava. Njegov slogan je - 'živjeti dostojanstveno, umrijeti dostojanstveno'.

A sada je Ludwig Minelli (85) optužen da je profitirao od smrti svojih pacijenata te iskorištavao njihovu bol i patnju za vlastitu korist.

Zaračunavao više nego što je smio

Vlasnik Dignitasa, najpoznatije švicarske klinike za asistirani suicid, optužen je da je dogovorio potpomognuto ubojstvo jednoj Njemici, iako ona nije bila neizlječivo bolesna, a nakon što je obećala ostaviti njegovoj klinici 100 tisuća franaka nakon smrti.

Čak su tri liječnika odbila potpisati smrtonosni koktel toj gospođi, ali Minelli je pronašao četvrtog koji je to učinio.

Tužitelji navode da mu je dala punomoć za prebacivanje sredstava s njegovog računa. On, također, nije ispunio njezinu posljednju želju, a to je bilo da se njezin pepeo pokopa uz supruga uz Njemačkoj. Minelli je pepeo prosuo u Ženevsko jezero.

Također, optužen je i da je naplatio dvostruko više majci i kćeri koje su 2010. platile po 10 tisuća franaka umjesto uobičajenih 5 do 6 tisuća. To je gotovo dvostruko više od cijene, a pokojnice su na taj iznos pristale iz očaja. Tako da je optužen i za preplaćivanje usluga.

'Samo želite gurati nos u moje poslovanje'

Minelli je negirao sve optužbe protiv sebe kazavši na sudu da su apsurdne.

- Ovo nije normalni kazneni postupak. Tužitelji jednostavno žele pronjuškati po poslovanju Dignitasa i napokon su došli do izgovora. Tužiteljstvo ima pogrešne procjene troška potpomognutog ubojstva. Oni nemaju pojma o ovom poslu - kazao je Minelli.

Tužitelji traže 7.000 franaka novčane kazne i dvogodišnju uvjetnu kaznu u iznosu od 65 tisuća franaka.

Potpomognuto ubojstvo u Švicarskoj je legalno, ali pod dva uvjeta. Ne smije postojati korist za osobu koja pomaže pri samoubojstvu i pacijent odluku donosi svjesno. Švicarski liječnici potpisuju smrtonosni koktel ako je osoba neizlječivo bolesna, trpi neizdržive i nesnosne bolove ili mu je strašno narušena kvaliteta života i zbog toga osoba jako pati. Pacijent mora biti u stanju sam uzeti smrtonosnu dozu.

'Pomažem ljudima koji ne vide izlaz iz patnje'

Dignitas strancima prosječno naplaćuje 75 tisuća franaka, a ta cijena ne uključuje pogreb i administrativne troškove. Švicarci plaćaju 4 tisuće franaka bez troškova pregleda liječnika.

Ludwig Minelli je 1998. osnovao Dignitas, danas najpoznatiju svjetsku organizaciju koja zagovara i omogućava pravo na smrt. U borbu za pravo na smrt se uključio početkom 90-ih godina. Uvijek je isticao da pomaže ljudima koji ne vide drugi izlaz iz patnje nego žele da im se omoguće dostojanstvena i bezbolna smrt.

'UMRO JE MIRNO U 12.30 SATI' David (104) je dobio kraj kakav je htio: Švicarci ga eutanazirali

Osim Dignitasa u Švicarskoj je poznata i organizacija Exit koja usluge nudi isključivo švicarskim državljanima ili osobama sa dugogodišnjom dozvolom boravka. Prvi pacijent iz Hrvatske podvrgnuo se 2013. eutanaziji u Švicarskoj upravo uz pomoć organizacije Dignitas.

Namjerni prekid života, bila to eutanazija, potpomognuto samoubojstvo ili umiranje legalno je u Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Kanadi i Kolumbiji te u američkim saveznim državama - Washington, Vermont, Oregon, Kalifornija i Montana.

No, u Švicarskoj su uvjeti za izvršavanje prekida života najblaži.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 23.05.2018.

    Skandal je uopce da jedna takva klinika postoji i reklamira se.

  • dkila 23.05.2018.

    Imala je naša precjednica praf. Mi smo već ko Švica ako ne i bolji :D

  • zivancan 23.05.2018.

    zbog jakih bolova, kod nas se može dogoditi,da pobjegne iz injekcije samo malo previše morfija

Komentiraj...
Vidi sve komentare